Marteniçka ne zaman çıkarılır? Marteniçka bilekliği neye göre çıkarılır?

Marteniçka, Balkanlara özgü bir gelenektir. Sağlık, mutluluk, şans getirdiğine inanılan marteniçka bilekliği, mart ayı başında takılıyor. Kırmızı ve beyaz ipler kullanılarak yapılan marteniçka bilekliği takılırken bir dilek dilenir. Baharın müjdecisi, umut ve bereket sembolü olan marteniçkalar, belirli olmayan tarihte dileğin tutması için çıkarılması gerekiyor. Peki, marteniçka ne zaman, neye göre çıkarılır?

Abone ol

Mart ayı ile takılan marteniçkalar ne zaman çıkarılacak merak konusu oldu. Balkanların köklü geleneği olan marteniçka bilekliği, baharın müjdecisi olarak görülür. Takılırken dilenen dileğin tutması için çıkarılması ve denilen şekilde asılması gerekiyor. Peki, marteniçka ne zaman çıkarılır? Marteniçka bilekliği neye asılır? İşte detaylar...

MARTENİÇKA NEDİR?

Marteniçka, Bulgaristan ve Balkanlar'da baharın gelişiyle birlikte doğanın yeniden canlanmasını ve yeni bir başlangıcı kutlamak için 1 Mart'ta takılan kırmızı ve beyaz ipten yapılmış bilekliklerdir. Bu geleneksel bilekliklerin her rengi farklı anlamlar taşır:

Kırmızı: Sağlık, güç ve bereketi simgeler.

Beyaz: Barış, saflık ve masumiyeti temsil eder.

Marteniçka geleneğinin kökeni antik Trakya uygarlığına kadar uzanmaktadır. Trakyalılar, baharın gelişiyle birlikte doğanın bereketini ve yeni bir başlangıcı kutlamak için kırmızı ve beyaz ipten yapılmış bileklikler takarlardı. Bu gelenek, zamanla Bulgaristan ve Balkanlar'da yaygınlaşmıştır.

MARTENİÇKA NE ZAMAN ÇIKARILIR?

Adete göre, martenitsalar kırlangıç veya leylek görünceye kadar taşınırlar. Mart ayında leylek görülürse marteniçka takılırken dilenen dileklerin gerçekleşeceğine inanılıyor. Mart ayında senenin ilk leyleği görüldüğü zaman bileklerden çıkarılıp meyve veren bir ağaca bağlanıyor.

MARTENİÇKA NEDEN KIRMIZI BEYAZDIR?

Martenitsalarda kullanılan beyaz renk uzun ömrü, kırmızı renk ise sağlık ve gücü temsil eder.

MARTENİÇKA HİKAYESİ NEDİR?

Bulgar geleneğinde Marteniçkayla ilgili çeşitli efsaneler vardır. Bunlardan biri de Baba Marta’dır. Bulgarlar, 1 Mart ile birlikte Baba Marta yani Marta Nine günlerinin de başladığına inanır.

Baba Marta – Marta Nine, bugüne kadarki en saygı duyulan geleneklerden biridir. Bu takılar ayrıca meyve ağaçlarına, evlere ve evcil hayvanlara da takılır. Bu sayede yeni tarım yılının bereketli ve bereketli geçmesi için de dilekler tutulur.

Depremzedelere verilen koyunların ilk kuzuları dünyaya geldi Gündem Sağlık Bakanlığı kura çekimi ne zaman 2024? Yaşam İSKİ İstanbul baraj doluluk oranı son durumu nedir? Yaşam Ali Sirmen hayatını kaybetti Yaşam