KUYMAK TARİFİ: Kuymak nasıl yapılır? Kuymak yapılışı ve gerekli malzemeler

Kuymak tarifi, Karadeniz Bölgesinin çok sevilen lezzetlerinden biridir. Mısır unu, tereyağı ve peynirin özel bir karışımı olan kuymak, bazı illerde mıhlama adıyla bilinir. Kahvaltıda bol ekmek tükettiren bu nefis tadın pratik tarifi haberimizde. İşte kuymak tarifi, yapılışı için gerekli malzemeler...

Abone ol

Kuymak nasıl yapılır MasterChef AllStar'da Karadeniz yemekleri günü olması nedeniyle araştırılıyor. Mıhlama ismiyle de bilinen kuymak, yapılışı illere göre değişebiliyor. En önemli noktası, kullanılan malzemeler... İşte kuymak tarifi, yapılışında kullanılan malzemeler...

KUYMAK TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

2 su bardağı mısır unu (yerel olarak bulunmuyorsa normal mısır unu kullanabilirsiniz)
4 su bardağı su
200-300 gram taze lor peyniri veya beyaz peynir (tercihen lor peyniri)
4 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
Tuz
Karabiber (isteğe bağlı)

KUYMAK TARİFİ NASIL YAPILIR?

Geniş bir tencereye 4 su bardağı suyu ekleyin ve kaynatın.

Kaynayan suyun içine mısır ununu yavaşça ekleyerek karıştırın. Bu sırada hızlıca karıştırmaya devam edin, böylece topaklanma olmaz.

Mısır ununu ekledikten sonra sürekli karıştırarak orta ateşte 15-20 dakika boyunca pişirin. Mısır unu iyice yoğunlaşıp kıvam almaya başlayana kadar pişirme işlemine devam edin. Bu aşamada tuz ekleyebilirsiniz.

Pişen mısır ununu ocaktan alın ve üzerine tereyağı veya sıvı yağı ekleyerek karıştırın.

Peyniri ekleyin ve peynir eriyene kadar karıştırmaya devam edin. Kuymak homojen bir kıvam almalıdır.
İsteğe bağlı olarak karabiber ekleyebilirsiniz.

Kuymak sıcak olarak servis edilir. Genellikle ekmekle birlikte servis yapılır.

Artvin usulü; Tencereye Artvin’e özgü kaymak eklenir. Kaymak yandıktan sonra yavaş yavaş mısır unu eklenir. Mısır unu eklendikten sona kaymakla beraber kavrulur ve bazen azar azar ılık su koyulur. Un kavuruldukça yavaş yavaş da yağ çıkmaya başlar. Sonra da tabağa konulup servis edilir.

Trabzon usulü; Yağ eritildikten sonra mısır unu ile kısa süre kavrulur. Yağ salınmaya başlayınca ‘soğuk’ su ilave edilir. Minzi peyniri ya da imansız peynir koyabilirsiniz. Kaynayınca karıştırma işlemi bırakılır. Orta ateşte fokurdayıp dibi kızarır ve yağ üstüne çıkınca kapatılır. Sıcak servis yapılır.

Rize usulü; Genişçe bir tavada tereyağı eritilip, mısır unuyla hafif kavrulur. Burada kullanılan mısır unu, balıkların kızartılırken kullandıkları mısır unundan daha kalınca öğütülmüş olandır. Ama diğeriyle de yapılabilir. Trabzon tereyağı kendine has reyhasıyla mısır ununu pembeleştirince kaynar su ilave edilir ve iyice karıştırılır. Bir süre sonra yağ kendini göstermeye başlar. Erzurum’a ait telli peynir ilave edilir ve kısa süre hızlıca karıştırılır.

Iğdır usulü; Tavaya yağ konularak eritilir. Eritilen yağa sarıkök (zerdeçal) ilave edilir. Diğer tarafta bir kap içerisinde hazırlanmış su, un, tuz karışımı erimiş yağın içine yavaş yavaş dökülüp hızlı hızlı karıştırılır. Pişince ateşten alınıp üstüne kepleme dökülür. Kepleme ise Nabat şekeri, tarçın, akkök, muğek ve karabiberden oluşan, İran’dan gelen bir karışımdır.

KAZ TİRİDİ TARİFİ: Kaz Tridi nasıl yapılır? Kaz Tridi yapılışı ve gerekli malzemeler Yaşam SİRON TARİFİ: Siron nedir, nasıl yapılır? Siron yapılışı ve gerekli malzemeler Yaşam Van'a mevsimin ilk karı düştü! Sürücüler zor anlar yaşadı Yaşam Deprem mi oldu? 3 Ekim 2023 AFAD - Kandilli Rasathanesi son depremler listesi Yaşam