Kurbanlık nasıl olmalı? Diyanete göre büyükbaş - küçükbaş kurbanlık şartları

Bayram ile birlikte kurban ibadetine dair fıkhi sorular araştırılıyor. Vatandaşlar, kurban ibadetini yerine getirirken hangi hayvanları kurban edebilir, kurbanlık nasıl olmalı araştırıyor. İşte Diyanete göre büyükbaş - küçükbaş kurbanlık şartları...

Abone ol

Kurban olarak koyun, keçi, sığır, manda ve deve kesilebilir. Kurbanın geçerliliği için kurbanlık hayvanın da taşıması gereken bazı şartlar vardır. Peki, kurbanlık hayvanın özellikleri nelerdir?

KURBANLIK HAYVAN NASIL OLMALI?

1. Kurban olarak ancak koyun, keçi, sığır, manda ve deve kesilebilir. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler.
2. Kurbanlık hayvanlarda kameri yıl esasına göre, devenin 5; sığır ve mandanın 2; koyun ve keçinin ise 1 yaşını doldurması şarttır. Bu yaşları tamamlamayan bir hayvan kurban olmaz. Fakat sadece koyun cinsi için bir istisna söz konusudur. Buna göre 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli/iri olması halinde kurban edilebilir.
3. Koyun veya keçi sadece bir kişi adına kurban edilir. Deve, sığır ve manda ise bir kişiden yedi kişiye kadar ortak olarak kurban edilebilir. Bu durumda her bir kişinin hissesi yedide birden aşağıya düşmemelidir.
4. Kurban edilecek hayvan sağlıklı ve organları tam olmalıdır. Hayvandan beklenen maksadı tümüyle yok eden veya değerini azaltan kusurlar, hayvanın kurban olmasına engel teşkil eder.
5. Belirgin derecede hasta, yürüyemeyecek derecede zayıf veya topal, bir ya da iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, kulaklarının veya memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz.
6. Hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, boynuzunun bir kısmının kırık olması, bir kulağının delik veya yırtılmış olması, hafif hasta ve hafif topal olması kurban edilmesine engel değildir.
7. Etinden ya da hizmetinden yararlanmak amacıyla kısırlaştırılmış/iğdiş edilmiş hayvanlar da kurban olarak kesilebilir.

HANGİ HAYVANLAR KURBANLIK OLMAZ?

Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, düzgün, azaları tamam, besili olması hem ibadetin gaye ve mahiyetine hem de sağlık kurallarına uygun düşer. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı azaları eksik meselâ bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanlar kurban olmaz. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal ve deli, biraz hasta, bir kulağı delinmiş veya yırtılmış olmasında kurban açısından bir sakınca yoktur. Koyunun daha semiz ve lezzetli olması maksadıyla doğduğunda kuyruğunun kısmen veya tamamen kesilmesi kusur sayılmaz.

Kurban eti taksimi: Kurban eti kaça bölünür, kimlere verilir? Yaşam Kurban eti saklama ve tüketim koşulları: Kurban eti nasıl saklanır? Yaşam Kredi kartıyla kurbanlık alınır mı? Taksitle veya banka kredisiyle kurban kesilir mi? Yaşam Kimler kurban kesmekle yükümlüdür? Kimler kurban kesmelidir? Yaşam