Kurban nasıl kesilir? İslami usullere göre kurban kesimi
Kurban, İslam dinindeki başlıca ibadetlerden biridir. İbadetin usulüne uygun olarak yerine getirilebilmesi için İslami kurallara göre kurban nasıl kesilir bilmek gerekir. İşte Diyanete göre kurban kesimi...
Kurban kesimi bir ibadet olup uyulması gereken bazı kuralları vardır. Eksik veya yanlış yapılması durumunda kurban ibadeti geçersiz olabilir. Bu yüzden vatandaşlar, kurban nasıl kesilir merak ediyor. İşte İslami usullere göre kurban kesimi...
İSLAMİ USULLERE GÖRE KURBAN NASIL KESİLİR?
Sığır, manda, koyun ve keçi cinsinden hayvanlar yatırılıp çenelerinin hemen altından boğazlanmak suretiyle (zebh), deve ise göğsünün hemen üzerinden kesilir (nahr) ve hayvanın kanının iyice akması için bir süre beklenilir. Kesimden önce bıçak ve benzeri kesici aletlerin hayvanın gözünden uzak bir yerde bilenmeleri sünnettir. Hayvanlardan biri, diğerinin gözü önünde kesilmemelidir. (Kâsânî, Bedâi‘, V, 41)
Kesilecek hayvanları kıbleye döndürerek kesmek sünnettir. Hayvanın canı çıkmadan boynunu kırmak, derisini yüzmek, bir uzvunu koparmak veya tüyünü yolmak gibi hayvanın acısını arttıracak işlerden kaçınılmalıdır. (İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 194)
Hayvanın, kesim esnasında canlı olması kaydıyla, acıyı azaltmak maksadı ile düşük voltajlı elektrik şokuna tabi tutulması, ayrıca tavuk ve hindi kesimlerinde kullanılan otomatik kesim makinesini çalıştıran kişinin, düğmeye basarken besmele çekmesi halinde o seride kesilecek bütün hayvanlar besmele ile kesilmiş sayılmasına bazı ilim adamlarınca cevaz verilse de söz konusu uygulamalarda hayvanların kesim öncesi ölüm riski bulunduğundan el ile kesim tavsiye edilir.