Kurban kesilirken okunacak dualar: Kurban duası nedir?

Kurban Bayramı yaklaşıyor. Kurbanlıklar alındı veya alınacak. Vatandaşlar, vakti geldiği zaman kurban ibadetini yerine getirecek. Peki, kurban kesilirken hangi dualar okunur? Kurban duası nedir?

Abone ol

Kurban ibadeti, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla yapılır. Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadet olan kurban kesim sırasında dua okunur mu, hangi dualar okunmalı merak ediliyor.

KURBAN KESİLİRKEN OKUNACAK DUALAR

İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse, o hayvanın eti Hanefîlere göre yenmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse, bu hayvanın eti yenilir (Kâsânî, Bedâî‘, V, 46; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 190-191).

Şâfiîlere göre besmele kasten çekilmese bile kesilen hayvanın eti yenir (Mâverdî, el-Hâvî, XV, 95; Şîrâzî, el-Mühezzeb, II, 885).

Kurban kesilirken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu âyetler okunabilir (Semerkandî, Tuhfe, III, 66):

Enam Suresi 79. Ayet Arapça:

Okunuşu: “İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn.”

Anlamı: “Ben hanîf olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah'a çevirdim ve ben müşriklerden değilim.” (el-En’âm, 79)
Enam Suresi 162. Ayet Arapça:

Okunuşu: “İnne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn."

Anlamı: “Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de âlemlerin Rabbi Allah içindir.” (el-En’âm, 162)

Bu ayetlerden sonra teşrik tekbiri getirilir.

Kurban nasıl kesilir? İslami usullere göre kurban kesimi Yaşam Kurbanlık nasıl olmalı? Diyanete göre büyükbaş - küçükbaş kurbanlık şartları Yaşam Kurban eti taksimi: Kurban eti kaça bölünür, kimlere verilir? Yaşam Kurban eti saklama ve tüketim koşulları: Kurban eti nasıl saklanır? Yaşam