Kerbela olayı nedir Kerbela olayı ne zaman, nasıl oldu?

Kerbela olayı denilince akıllara ilk gelen Peygamberimizin torun Hz. Hüseyin ve ailesini katledilmesi gelir. Hicri takvime göre 10 Muharrem'de meydana gelen olay, her yıl Aşure gününde anılır. Peki, Kerbela olayı nedir, ne zaman, nasıl oldu? İşte Kerbela olayına dair bilgiler...

Abone ol

Bugün Aşure Günü. 10 Muharrem'de kutlanan Aşure gününde meydana gelen olaylardan biri de Kerbela olayı. Yezid ile Hz. Hüseyin arasındaki halifelik tartışması olan Kerbela olayında Peygamberimizin torunu ve ailesi katledilmiştir. Her yıl Aşure gününde anılan bu olay, bugün Kerbela olayı nedir, ne zaman, nasıl oldu? soruları ile araştırılıyor. İşte Kerbela olayı hakkında merak edilenler....

KERBELA OLAYI NEDİR?

Kerbela Olayı, 10 Ekim 680 tarihinde, bugünkü Irak’taki Kerbelâ kentinde yaşanmıştır. Kerbela Olayı Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ile Emevi Hanedalığı’nın başındaki kişi Yezid arasında gerçekleşen halifelik makam tartışmalarına verilen genel addır.

Şiilerce her sene Aşûre Günü'nde yâd edilir. Sünnîler ise İslam'da matem yapılmaması kaidesine uyarak bu günleri ibadet yaparak ve Mevlid okutarak geçirirler.

Kerbela Katliamı, Müslümanların tarihinde yaşanan en trajik olaylardan biridir. Peygamber Efendimiz’in (a.s) torunu Hz. Hüseyin’e bağlı küçük bir grupla, Emevi halifesi Yezid’e bağlı ordu Hicri 61. Yılın 10 Muharrem gününde, bugün Irak sınırlarında olan Kerbela’da karşılaşmış, aralarında çocuk ve kadınlarında da bulunduğu Hz. Hüseyin ve maiyetindekiler şehit edilmişti.

KERBELA OLAYI NASIL OLDU?

Hz. Muaviye’nin ölümünden sonra Yezid’in halife olmasına başta Hz. Ali’nin yönetim merkezi seçtiği Küfe’deki halk olmak üzere Müslümanlar tepki göstermişti. Şura ve seçim sistemine dayanmayarak Yezid’in halife olması Müslümanlar arasında ayrılıklar çıkacağına bir işaretti. Öncelikle Hz. Ali’ye bağlılıkları ile bilinen Küfe halkı Hz. Hüseyin’e bir mektup yazarak onu Küfe’ye davet etmişlerdi. Emeviler döneminde Şam’ın başkent seçilmesi, fetihlerin merkezinin bu şehrin olması eski başkentin gelirlerinde azalmaya yol açmış ve siyasi önemini kaybetmişti.

Hz. Ali’ye bağlılığı ile bilinen Müslim bin Akil ve Hani bin Urve’nin Küfe’ye yeni atanan Emevi halifesi Ubeydullah tarafından öldürülmesi tepkilere neden olmuştu. Hz. Hüseyin başta Abdullah bin Abbas tarafından Küfe’ye gitmemesi konusunda uyarılmış hatta tarihi kaynaklara göre devrin şairi Ferazdak “Küfe’ye gitme, onların gönlü seninle fakat kılıçları Ümmeyye oğullarıyladır” demişti.

HZ. HÜSEYİN KERBELA’DA

Hz. Hüseyin ve Emevi ordusu arasındaki savaş Bağdat’a 100 kilometre uzaklıktaki Kerbela’da başladı. Savaş başlamadan önce bir grup Hz. Hüseyin’i terk ederek Emevi valisi Ömer bin Saad’ın tarafına geçti. Emevi ordusu önce Hz. Hüseyin’i korumaya çalışanları öldürdü yalnız Hz. Hüseyin kalınca da Ömer bin Saad’ın emriyle onun üzerine yürüdüler. Hz. Hüseyin ve beraberindeki 72 kişi katledildi.

SÜNNİ VE Sİİ DÜNYA KERBELA’YA KARŞIDIR

Kerbela olayı sadece Şia’nın kınadığı bir olay değildir. Sünni ve Şia dünyasının beraberce karşı durduğu hazin bir katliam hadisesidir. Çünkü tüm Müslümanlar Hz. Hüseyin’in katledilmesini trajik bir olay olarak yüzyıllardır hatırlamış ve başta Yezid olmak üzere katliamda payı olanları lanetlemişlerdir.

Sakarya kıyılarında denize girmek yasaklandı Yaşam Askerlik yerleri açıklandı! MSB askerlik yerleri nasıl, nereden öğrenilir? Yaşam MB Başkan yardımcısı olan Osman Cevdet Akçay hakkındaki bilgiler Yaşam Yeni Merkez Bankası başkanı olan Fatih Karahan hakkındaki bilgiler Yaşam