Kadir Gecesi ne zaman, hangi gün idrak edilecek?

Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlı olduğu Kur'an-ı Kerim'de söyleniyor. Bu mübarek gece, Ramazan ayının 27. gecesi olarak kabul edilir. Vatandaşlar, Kadir Gecesi tarihini merak ediyor ve Diyanet 2023 dini günler takvimini araştırıyor. Peki, Kadir Gecesi ne zaman, hangi gün idrak edilecek?

Abone ol

Ramazan ayı hızla ilerliyor. On bir ayın sultanı Ramazan ayı, 23 Mart Perşembe günü başlamıştı. Ramazan'ın 27. gecesi ise bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi idrak edilecek. Diyanet, 2023 Kadir Gecesi tarihini açıkladı. Peki, Kadir Gecesi ne zaman, hangi gün eda edilecek? Kadir Gecesi faziletleri nelerdir? İşte Diyanet 2023 Kadir Gecesi tarihi...

KADİR GECESİ NE ZAMAN, HANGİ GÜN?

Kadir Gecesi, Ramazan'ın 27. gecesi idrak edilecek. 2023 Kadir Gecesi, 17 Nisan Pazartesi gecesine denk geliyor.

KADİR GECESİ NASIL TAYİN EDİLİR?

Kadir Gecesi Kur’an’da belirtildiğine göre, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Kur’an, Ramazan ayında (Bakara, 2/185) ve bu gecede indirilmiştir (Kadr, 97/1). Kadir gecesinin Ramazan ayında olduğu kesindir. Ancak hangi güne tekabül ettiği konusunda farklı rivayetler vardır.

Zirr b. Hubeyş anlatıyor: “Ubey b. Ka’b’a; (r.a.) İbn Mes’ud’un, (r.a.) ‘Senenin bütün gecelerini ihya eden kimse kadir gecesine tesadüf edebilir.’ sözünü hatırlattığımda, bana şu cevabı verdi: ‘Kendisinden başka ilah olmayan Yüce Allah’a yemin olsun ki, kadir gecesi Ramazan ayındadır. Kadir gecesi; Resulullah’ın (s.a.s.) bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan’ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınları gözü almayacak şekilde doğmasıdır’” (Müslim, Salatü’l-Müsafirin, 179).

Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kadir gecesini aramak isteyen 27. gecede arasın.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, VIII, 426) buyurmuş, böylece 27. geceyi ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir.

Kadir gecesinin Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu (Müslim, Salatü’l-Müsafirin, 179-180) genel kabul görmüş olmakla birlikte, Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinde (Müslim, Sıyam, 207) veya son yedi gecesinde aranması ile ilgili farklı rivayetler de vardır (Müslim, Sıyam, 205-206). Dolayısıyla Ramazan’ın son gecelerini Kadir gecesiymiş gibi değerlendirmek gerekir.

KADİR GECESİ FAZİLETLERİ NELERDİR?

  • Kur’an-ı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.
  • Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha faziletlidir.
  • Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler ilgili meleklere bu gece bildirilir. 
  • Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayıda melek iner.
  • Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir.
  • Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mü’mine selam verirler.
Ramazan Bayramı ne zaman başlıyor, kaç gün tatil? Yaşam O köy sular altında kalmıştı! Gün yüzüne çıkınca oraya akın ettiler Yaşam Osman Naim Kaya'nın ifadesi ortaya çıktı Yaşam Müge Anlı ile Tatlı Sert'te bugün neler olacak? Yaşam