İtikafa ne zaman girilir? İtikaf nedir, nasıl yapılır, kaç gün? Evde itikaf olur mu?

İtikaf, Ramazan ayı nedeniyle araştırılan konulardan biridir. İtikaf, kelime olarak bir yerde kalmak anlamına gelir. Hz. Âişe’nin (ra) naklettiğine göre, Hz. Peygamber (sav) vefat edinceye kadar Ramazan'ın son günlerinde itikâfa girerdi. Bu nedenle Ramazan aylarında itikafa dair bilgiler gündeme geliyor. Peki, itikaf nedir, nasıl yapılır, itikafa ne zaman girilir?

Abone ol

İtikâf yapmak, kökleri Hz. İbrâhim zamanına kadar giden bir ibadet çeşididir. Peygamber Efendimiz, Ramazan ayının son günlerinde itikafa girerdi. Ramazan ayında itikafa girmek, sünneti yerine getirmek, ibadet etmek isteyen vatandaşlar itikaf ne zaman araştırıyor. Peki, itikaf nedir, hükmü nedir, itikafa nasıl, ne zaman girilmeli? İşte Diyanetin itikaf tanımı...

İTİKAF NEDİR, NASIL YAPILIR?

İtikâf, bir mescitte ibadet niyetiyle ve belirli kurallara uyarak inzivaya çekilmek demektir. Sözlükte “hapsetmek, alıkoymak; bir yere yerleşmek, oraya bağlanıp kalmak” anlamlarındaki akf kökünden türeyen itikâf, bu manaları yanında kişinin kendisini sıradan davranışlardan uzak tutmasını, fıkıh terimi olarak da ibadet amacıyla ve belirli bir şekilde camide kalmasını ifade eder.

Dinî bir terim olarak itikâf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet/Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir.

İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabiî ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir. Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz.

Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması hâlinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescitten çıkabilir. Bu zorunlu hâllerin dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur.

2024 YILI RAMAZAN İTİKAFI NE ZAMAN?

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da ve özellikle bu ayın son on gününde itikâfta bulunduğunu bildiren birçok hadis-i şerif vardır. Bu sene Ramazan'ın son on gününde itikafa girmek isteyenler 30 Mart 2024 Cumartesi akşam ezanından sonra itikafa girmelidirler.

İTİKAF KAÇ GÜN YAPILIR?

Nafile olan itikâfın en azı bir gündür. Ebû Yusuf en az süreyi, bir günün yarıdan fazlası olarak belirlerken İmam Muhammed itikâf için bir saati de yeterli bulur. Yukarıda izah edildiği şekli ile camide itikâf erkeklere mahsustur. Kadınlar ise evlerinin namaz kılmak üzere belirledikleri bir yerinde itikâfta bulunabilirler.

Şâfiî mezhebine göre ise, mescid dışında itikâf caiz değildir. Kadın, kocasından izin alarak mescitte itikâf yapar. Zira Hz. Peygamberin (s.a.s.) eşlerinin mescidde itikâfa girdikleri rivayet edilmiştir (Müslim, İtikâf, 6). Bu mezhebe göre itikâf sırasında oruçlu bulunmak da şart değildir.

İTİKAFIN HÜKMÜ NEDİR? İTİKAFIN ÇEŞİTLERİ

Üç çeşit itikaf vardır.

1. Vacip itikaf: “Allah için bir gün veya daha fazla itikafa girmeyi adayan kişi için itikaf vacip olur.

2. Sünnet-i Müekkede itikaf: Hz. Peygamber vefat edene kadar her yıl Ramazan’ın son on günü itikafa girdiğinden onun sünnetine uyarak Ramazan’ın son on günü itikafa girmek (belli bölgede bir kişinin yapması ile diğerlerinden kifai nitelikli sünnet-i müekkededir. Yani bir bölgede bazı Müslümanların yapmasıyla diğerlerinden bu sünnet kalkar.

3. Müstahap itikaf: Ramazan’ın son on günü dışında adak yapılmaksızın herhangi bir vakitte yapılan itikaftır. Camide namaz kılıncaya kadar bile itikafa niyet edilebilir.

EVDE İTİKAFA GİRİLİR Mİ?

Geçtiğimiz yıllarda korona virüs pandemisi nedeniyle camilerde itikafa girmek yasaklanmıştı. Bu nedenle Diyanet, evde itikafa girilebilir şeklinde cevaz vermişti.

Abdi İbrahim ‘Bilimsel Gündem’ bülteninde bu hafta: Sağlık 4 kişilik okeyi tek başına oynadı! "Okey atamadım" Gündem Marteniçka ne zaman çıkarılır? Marteniçka bilekliği neye göre çıkarılır? Yaşam Depremzedelere verilen koyunların ilk kuzuları dünyaya geldi Gündem