İstanbul'a oraj soğukları geliyor: Gök gürültüsü ve dolu bekleniyor! Oraj soğukları nedir?

Gün boyu güneşli havanın etkisinde güzel bir gün geçiren İstanbullu vatandaşları 26 Nisan Çarşamba günü gök gürültülü sağanak yağış bekliyor. Oraj soğukları İstanbul'da etkili olacak.

Abone ol

İstanbul'da 26 Nisan Çarşamba günü için Meteoroloji ve AKOM'dan oraj uyarısı geldi. Oraj'ın iki gün sürmesi beklenirken, hava sıcaklığı 8 derece birden düşecek. Sıcaklıkların da düşmesiyle birlikte gök gürültülü yağış başlayacak. İstanbul'da 26 Nisan Çarşamba günü havanın 13 dereceye düşmesi bekleniyor.

ORAJ NEDİR?
Oraj ya da gök gürültülü fırtına, çoğunlukla şimşek ve gök gürültüsü ile yağmur veya dolu eşliğinde görülmektedir. Bu hava olayı. Meteorolojide İngilizce thunderstorm kavramından oluşturulmuş TS kısaltması ile gösterilir. Fransızca fırtına anlamına gelmektedir. Oraja kümülonimbüs bulutları neden olmaktadır. Genellikle güçlü rüzgarlar ve şiddetli yağmur eşlik eder. Bazı durumlarda kar veya dolunun da eşlik ettiği görülebilir. Doluya sebep olan orajlar dolu fırtınası olarak da adlandırılır.

ORAJ NASIL OLUŞUR?
Oraj oluşması için gerekli olan şartlar şunlardır:

Yoğun kararsızlık
Yüksek nem oranı
Tetikleyici (katalizör):
Hava kütlesini yukarı zorlayan bir cephe
Hava kütlesini yukarı zorlayan bir dağ
Yeryüzü ile temastaki havanın iyice ısınması
Kutupsal (polar) bir hava kütlesinin düşük enlemlere doğru hareket ederken ısınması
Konversiyon

Kurban Bayramı ne zaman, hangi günlere denk geliyor? Yaşam Yüzde 100 zammını beğenmedi, dairenin elektriğini kestirdi Yaşam Taksiye binemeyen vatandaş isyan etti Yaşam 1 Mayıs resmi tatil mi, hangi güne denk geliyor? Yaşam