İlkokul öğrencisi, sınıf annesine söylediği sert sözlerle gündem oldu! İzleyenleri ikiye ayıran tartışmada kim haklı? Dr. Gamze Gezginci Haberet'e konuştu

TikTok'ta yayınlanan bir video tüm sosyal medya platformlarına yayılarak gündem oldu. İlkokul öğrencisi, kendisini uyaran sınıf annesine "Bir sınıf annesi sanki dünyanın ağası" derken; sınıf annesi, "Senin böyle konuşmanı kim sağlıyor?" diyerek tepki gösterdi. Çocuk ile sınıf annesi arasındaki diyalog gündem yaratırken birçok kişi kimin haklı olduğunu bulmaya çalıştı. Peki bu videoda bir haklı var mı, bu davranışın nedeni ne? İletişim ve Aile Danışmanı Doktor Gamze Gezginci Haberet'e yanıtladı.

Abone ol

TikTok'ta paylaşılan görüntü çeşitliliği her geçen gün artarken, sınıf ortamında yapılan video kayıtlar özellikle dikkat çekiyor. Sınıf ortamında her olayın kaydedilmesi bir yana sosyal medyada yayılması başlı başına bir sorun teşkil ediyor.

Son olarak TikTok'ta paylaşılan bir kayıt çok konuşulanlar arasına girdi. Kim tarafından kaydedildiği bilinmeyen görüntülerde sınıf annesinin bir öğrenciyi uyardığı, öğrencinin de bunun üzerine tepki gösterdiği görülüyor.

"SENİN BÖYLE KONUŞMANI KİM SAĞLIYOR?"

Sınıf annesi ile çocuğun tartışması 2.5 milyon görüntülenme alırken o anlarda kadının, "Senin böyle konuşmanı kim sağlıyor?" dediği görülüyor.

"BİR SINIF ANNESİ SANKİ DÜNYANIN AĞASI"

Bu soruya sinirlenen çocuk, "Sana ne" karşılığını veriyor. Kadın, "Ben buranın sınıf annesiysem her şeyi bilmek zorundayım" derken çocuk şu sözlerle karşılık veriyor:

"Bana ne Allah Allah. Bir sınıf annesi sanki dünyanın ağası. Yok öyle bir şey be. Öyle herkes ağa, kaymakam, başkan olabilseydi, olurdu."

KİM HAKLI?

Yayınlandığı andan itibaren sosyal medya kullanıcıları arasında tartışma yaratan videoda, en çok 'kimin haklı olduğu' sorusuna yanıt arandı. Peki bu olayda bir haklı var mı? Öncesini bilmediğimiz o anlar için çocuğun 'şiddete meyilli olduğunu' söyleyebilir miyiz? Özellikle son dönemde TikTok'ta karşımıza çıkan bu tür durumlar için 'şiddet ve öfke çocuklar arasında yayılıyor' diyebilir miyiz?

Merak edilenleri İletişim ve Aile Danışmanı Doktor Gamze Gezginci'ye sorduk. İşte Gezginci ile gerçekleştirdiğimiz özel röportaj:

Doktor Gamze Gezginci / İletişim ve Aile Danışmanı

"ANNE-BABASINDAN GÖRMÜŞ OLDUĞU BİR İFADE ŞEKLİ VAR"

- Videodaki çocuğun sergilediği agrasif tavrın arkasında ne yatıyor olabilir?

"Videoyu genel olarak izlediğimizde odaklandığımız bir nokta var: Çocuğun tavrı. Her çocuğun tavrının ve davranışının arka planında ebeveyn tutumları yer alıyor. Çocuk bu davranışı gözlemliyor. Anne-babasından görmüş olduğu bir ifade şekli var. Bunu da sosyal ortamlarda yansıtıyor."

- Söylemleri kendi fikri değil mi öyleyse?

"Çocuğun ifadelerine baktığımızda aslında tamamen kendi fikirleri olmadığını anlıyoruz. Ne diyor? 'Sınıf annesi oldun diye kendini ağa mı zannediyorsun?' diyor. Bu o yaş grubunun (sanıyorum 8-10 yaş grubu) söyleyebileceği sözler değil. O yaştaki bir çocuk bunu muhakeme edemez. Bu demek ki evde konuşulan, gözlemlenmiş bir diyalog ve tutum."

"BUNU BİR BAŞARI SAYIYOR"

- Çocukta aşırı bir özgüven mi var, öfke kontrolü sorunu mu?

"Sınıf arkadaşlarının orada gülmesini duyuyoruz. Bazılarının destekleyici tavır oluşturması da onu yüreklendiriyor. Bir yandan da birey olma ve cesaretlilik algısıyla yapıyor. Yani bunu bir başarı sayıyor."

- Sosyal medyada sıkça yapılan bir yorum çocuğun ileride şiddete meyilli olacağı yönünde. Doğru bir yorum diyebilir miyiz?

"Her çocuğun temelinde bir şiddet olgusu yatar. Bu her insan için geçerli. Hepimizin temelinde bir şiddet olgusu var. İnsanoğlu aldığı eğitimlerle; aile içerisinde başlar bu eğitim, ardından okulda sosyalleşir ve şiddet olgusunu köreltir. Bunu da ifadeyle, iletişimle sağlar."

- Peki sınıf annesi nedir?

"'Sınıf annesi' söylemsel bir kavramdır, resmi bir dayanağı yoktur. Öğretmene yardımcı olmak için seçilen biridir."

- Sınıf annesinin öğrencilere müdahale etme hakkı var mıdır?

"Bu davranışın arkasında net bir şekilde ebeveyn tutumu görüyoruz ve sınır ihlali görüyoruz ama diğer tarafa bakacak olursak sınıf annesinin sınıfta çocukla böyle bir diyalog kurmaya hakkı yoktur. Bu faktörün de ele alınması gerekiyor. O bir sınıf annesidir.

Sınıf annesinin de 'sen öğretmene de mi böyle davranıyorsun?' dediğini duyuyoruz. Burada yetkili merci ve çocuğa müdahale etmesi gereken kişi doğrudan okul yönetimidir."

- Yine TikTok! Her olayın başladığı mecra diyebiliriz. 'Şiddet olgusu burada yaygınlaşıyor' diyebilir miyiz?

"En çok şiddet içerikli paylaşımların olduğu platform açıkara TikTok. 'Şiddete meyilim var' şarkısı var TikTok'ta. Bu bir akım haline getiriliyor. Sempatik hale getirilerek eğlence çatısı altında çocukların buna rıza gösterdiğini görüyoruz. Şiddetin ne olduğunu bile bilmeden çocuğa bu olgular yükleniyor. Sosyal medyanın büyük bir etkisi var."

- Ne yapmalı, çocukları TikTok'tan uzak tutmanın bir yolu var mı?

"Danışmanlarımdan şunu çok sık duyuyorum: Ben TikTok indirtmiyorum. Bu bir çare değil. TikTok indirmezsiniz aile içerisinde eşlerin birbirine karşı tutumu ya da çocuğa karşı fiziksel ve psikolojik şiddet uygularsın çocuk yine şiddete meyilli olur.
Öncelikle şunları çocuğa iyi aktarmak gerekiyor:
'Şiddet nedir, bedensel bütünlüğü bozma nedir, kişiye zarar verme nedir, sosyal medya nasıl kullanılır?'"

SOSYAL MEDYA İKİYE BÖLÜNDÜ

Öte yandan videoyu izleyen sosyal medya kullanıcıları ikiye ayrıldı. Birçok kullanıcı çocuğun yaptığını 'saygısızlık' olarak yorumlarken bazı kullanıcılar 'sınıf annelerinin' ne iş yaptığını, yetkinlikleri olmamalarına rağmen öğrencilerle bu kadar yakın temas kurmamaları gerektiğine dikkati çekti. İşte gelen yorumlardan bazıları:

İsrail hamile anneyi öldürdü, doktorlar bebeği kurtardı Yaşam Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam! Yaşam Evde pişmaniye nasıl yapılır? Pişmaniye yapılışı, gerekli malzemeler, püf noktası Yaşam Gabar'da 2024 hedefi yüksek Yaşam