Hrant Dink kimdir, nereli?

Hrant Dink, ölümün 16. yılında anılıyor. Gazeteci Hrant Dink, sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu AGOS gazetesi önünde Ogün Samast tarafından arkasından vurularak öldürüldü. Peki, Hrant Dink kimdir, nereli? Hrant Dink ne zaman vuruldu? İşte Hrant Dinki biyografisi...

Abone ol

Gazeteci yazar Hrant Dink'in ölümünün üzerinden 16 yıl geçti. Ogün Samast tarafından Agos gazetesi önünde arkasında vurularak öldürülen Hrant Dink, ölüm yıl dönümünde anılıyor. Merhum gazeteci, Hrant Dink kimdir, nereli, ne zaman vuruldu soruları ile araştırılıyor. İşte Hrant Dink hakkındaki bilgiler...

HRANT DİNK KİMDİR?

Hrant Dink, 15 Eylül 1954 yılında Malatya’da dünyaya geldi. Babası Sivas'ın Gürün ilçesinde, annesi Gülvart ise Sivas'ın Kangal ilçesinde doğup büyümüştü. Anne ve babası 1961 yılında İstanbul'a taşınmalarının ardından boşandı. Hrant ve iki kardeşi Gedikpaşa’daki Ermeni Yetimhanesine yerleştirildi.

ADINI FIRAT OLARAK DEĞİŞTİRDİ!

Dink bu sırada Türkiye'de gelişmekte olan sol siyasetten etkilendi ve Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist çizgisinde siyaset yapmaya başladı. O yıllarda örgüt ile Ermeni cemaatinin ilişkilendirilmesini önlemek amacıyla ismini mahkeme kararı ile Fırat olarak değiştirdi.

Lise eğitimini Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesinde aldı. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde zooloji eğitimi aldı. Bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri Rakel ile evlendi.

Askerliğini Denizli Piyade Alayında sekiz ay kısa dönem er olarak yaptı.

Bazı gazetelerde kitap eleştirileri ile yazı hayatına başladı. Basında çıkan yanlış haberlere gönderdiği düzeltmeler ile adı duyulmaya başladı.

AGOS GAZETESİNİN KURULUŞU

İstanbul Ermeni Patrikhanesine, "Ermeni toplumu çok kapalı yaşıyor, kendimizi iyi anlatırsak önyargılar kırılır" diyerek bu amaçla Türkçe ve Ermenice bir gazete çıkarmayı önerdi. 5 Nisan 1996 tarihinde ilk sayısı yayınlanan Agos gazetesinin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlendi.

Agos dışında Zaman ve Birgün gazetelerinde yazdı. Yazılarında Türkiye'deki her etnik topluluğun barış içinde yaşaması gerektiğinin altını çizen Dink aynı zamanda Ermeni cemaatinin patrikhane dışında sivil bir merkezi olması gerektiğini de söylüyordu.

HAKKINDA AÇILAN DAVALAR

Hrant Dink hakkında Türk Ceza Kanununun 301. maddesini ihlal etmekten davalar açıldı. Ermeni Diasporasına 1915 olayları için soykırım kelimesini içermeyen daha yumuşak muhalefet yürütmeleri çağrısında bulundu. Bunlara karşılık 2002 yılında Urfa'da verdiği bir konferansta "Ben Türk değil, Türkiyeliyim ve Ermeniyim" dediği için "Türklüğü aşağılamaktan" üç yıl yargılanarak beraat etti.

13 Şubat 2004'te yayımlanan bir makalesindeki "'Türk'ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni'nin Ermenistan'la kuracağı asil damarında mevcuttur." sözleri nedeniyle 301. maddeden "Türklüğe hakaret" suçlamasıyla yargılandı ve aksi yönde verilen bilirkişi raporuna rağmen 6 ay hapis cezası aldı fakat cezası ertelendi.

HRANT DİNK NE ZAMAN VURULDU?

19 Ocak 2007 tarihinde saat 15.00 sıralarında, genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinin Şişli Halaskârgazi Caddesi üzerindeki binası önünde uğradığı silahlı saldırı neticesinde öldü.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada suikastın 'FETÖ'nün amaçları doğrultusunda işlendiğine' hükmedildi.

ALDIĞI ÖDÜLLER

2005

İnsan Hakları Derneği "Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü"

2006

Henri-Nannen Düşünce Özgürlüğü ve Cesur Gazetecilik Ödülü
Oxfam Novib "Pen İfade Özgürlüğü Ödülü"
Bjørnson İnsan Hakları Ödülü

2007

(IPA) Özgürlük Özel Ödülü
Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Ödülü
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) "Basın Özgürlüğü 2007" Ödülü (Ragıp Zarakol ve Gülçin Çaylıgil ile birlikte)
Vahan Tekeyan Kültür Derneği Ödülü
Knights of Vartan Derneği "Yılın Adamı" Ödülü
Amerika Ermeni Meclisi (AAA) "Seçkin İnsan Ödülü"
Yılmaz Güney Festivali "Festival Özel Ödülü"
Uluslararası İspanya Gazeteciler Derneği "Uluslararası Basın Ödülü"
PEN Uluslararası Yazarlar Birliği "Hermann-Kesten Madalyası" (Hrant Dink ve AGOS gazetesine)
ATİK - YDG 17. Gençlik Kültür Sanat Festivali "Jüri Özel Ödülü"
PAN Austria "İnsan Hakları Ödülü"
IPI "Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı Ödülü"
Marsilya "Uluslararası Özgür İfade Ödülü" (Anna Politovskaya ile birlikte)

2008

AASSSG "Üstün Başarı Ödülü"
Fordham Üniversitesi "İnsan Hakları Savunuculuğu Ödülü"

2010

Padova Belediyesi "Doğruluk Ödülü"
Johann-Philipp-Palm Vakfı İfade Özgürlüğü ve Basın Ödülü[25]

Hac kuraları ne zaman çekilecek? Yaşam Badal Tüneli nerede, hangi iller arasında? Yaşam 7 yaşındaki Yüsra'nın sır ölümü Yaşam