Fitre ne zaman verilir? Fitre vermek için son gün ne zaman? 2024 fitre - oruç fidyesi ne kadar?
Fitre miktarı, her yıl Diyanet İşleri tarafından belirleniyor. Fitre, oruç fidyesi ya da halk arasındaki söylemi ile fıtır sadakası, Ramazan ayının son günleri nedeniyle gündeme geldi. Peki, fitre ne kadar 2024? Fitre ne zaman verilmeli? Fitre en son ne zaman verilir? İşte fitre hakkındaki bilgiler...
Fitre ne zaman verilmeli? İslam alemi, on bir ayın sultanı Ramazan ayına veda etmeye hazırlanıyor. Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak Diyanet tarafından belirlenen 2024 Ramazan fitresi verilmesi gerekiyor. Oruç tutamayanların da vermesi gereken oruç fidyesi ya da fitre ne zaman verilmeli merak ediliyor. Peki, 2024 fitre miktarı ne kadar? Fitre ne zaman verilmeli? Fitre en son ne zaman verilir? Fitre kimlere verilir, kimlere verilmez?
FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?
Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan Bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Nitekim bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak bayramdan sonraya bırakılması mekruhtur. Şafii mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir.
2024 FİTRE NE KADAR?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını 130 TL olarak belirlendiğini duyurdu.
ORUÇ FİDYESİ NEDİR, NASIL ÖDENİR?
Oruç fidyesinin tutarı, fıtır sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan’ın başlangıcında verilebileceği gibi Ramazan’ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi ayrı ayrı fakirlere de verilebilir.
FITIR SADAKASI KİMLERE VERİLEBİLİR, KİMLERE VERİLEMEZ?
Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekat için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekatını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usul ve füruuna veremez. (Usul, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; füruu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekat, fitre ve fidye veremez.
Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:
a) Ana, baba, büyük anne ve büyük babalara,
b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
c) Eşine,
d) Zengine yani asli ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinani, el-Hidaye, 2/223-228).
f) Şafiilere ve İmam Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Maverdi, el-Havi, 3/387; 10/519; Merğinani, el-Hidaye, 2/223).
g) Zikredilenlerin dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekat, fitre ve fidye verilebilir (Zeylai, Tebyin, 1/301).