Fitre ne kadar 2024? Fitre nedir, kime, ne zaman verilir?

Fitre ne kadar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Geçen yıl, fitre miktarı 70 TL olarak açıklanmıştı. Belli olan fitre miktarı sonrasında fitre nedir, kimlere verilir, kimler vermeli, ne zaman verilir gibi sorular araştırılmaya başlandı. Peki, 2024 fitre miktarı ne kadar?

Abone ol

Bu yıl verilmesi gereken fitre miktarı, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu toplantısı sonrasında belli oldu. Yaklaşan Ramazan ayı ile birlikte fitre miktarı merak ediliyordu. Peki, 2024 fitre miktarı nedir? Fitre ne zamana kadar verilir? Fitre kimlere verilir? İşte fitre hakkında merak edilenler...

FİTRE NEDİR?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

2024 FİTRE MİKTARI NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını 130 TL olarak belirlendiğini duyurdu. Geçen yıl fitre miktarı 70 TL idi. 

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir.

FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Zekât verilebilen kişilere fitre ve fidye verilebilir. Bu konu Tevbe suresi 60. ayette açıklanmıştır. Bunlar;

1) Fakirler: Mal varlığı olsa da dinen zengin sayılmayanlar.

2) Miskinler: Hiçbir mal varlığı olmayanlar.

3) Zekât toplamakla görevlendirilen memurlar.

4) Müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler.

5) Esaretten kurtulacaklar.

6) Borçlular: Borcunu ödeyeceği maldan başka nisab miktarı malı bulunmayanlar.

7) Allah yolunda cihad edenler.

8) Zengin bile olsalar yolda kalan ve parasını kullanamayanlar.

KİMLER FITIR SADAKASI VERMELİ?

Ramazan bayramına kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80.18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler.

İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç oldu? 8 Şubat 2024 İSKİ baraj doluluk oranı güncel veriler Yaşam DeFacto’dan Sevgililer Günü’ne özel hediye seçenekleri Yaşam Survivor'da ödül oyununu kim kazandı? İşte Survivor'ın yeni yarışmacıları Yaşam Türkiye'deki turist artışı dikkat çekti Yaşam