Feth-i Kabir nedir, neden yapılır? Feth-i Kabir şartları nelerdir?

Feth-i Kabir anlamı, Cem Garipoğlu'nun mezarı için babasının talepte bulunması nedeniyle gündeme geldi. Bir hukuk tabiri olan Feth-i Kabir nedir, neden yapılır, şartları nelerdir? İşte Feth-i Kabir hakkında merak edilenler...

Abone ol

Feth-i Kabir işlemi, ölen kişilerin mezarının açılmasıdır. Feth-i Kabir işlemine, genellikle miras davalarında gerekli görülür. Bu sefer gündeme gelmesi ve merak konusu olması ise Cem Garipoğlu'nun babasının mezarının açılmasını istemesidir. Peki, Feth-i Kabir nedir, neden yapılır? Feth-i Kabir şartları nelerdir?

FETHİ KABİR NASIL YAPILIR?

Fethi kabirde , ölen kişinin cesedi henüz yeni ise cesetten parça alınmak suretiyle fethi kabir yapılmaktadır. Cesetten parça alınması tıpkı otopsideki gibi yapılmaktadır. Cesetten parça alınması esnasında cesette kokma veya ileri derecede çürüme mevcut ise ; fethi kabir yalnızca gerekli organ veya kemik üzerinde yapılmaktadır.

FETHİ KABİR NEDEN YAPILIR?

Fethi kabir miras hukukunun yanında ceza hukuku açısından da gündeme gelmektedir. Özellikle suç olma niteliğine haiz bir fiilin faili , defin işlemi yapıldıktan sonra öğrenilmişse fethi kabir gündeme gelebilmektedir. Bunun yanında yeni delil veya olguların ortaya çıkması da; fethi kabir yapılmasına sebebiyet verebilmektedir.

FETHİ KABİR ŞARTLARI NELERDİR?

Fethi kabir Ceza Muhakemesi Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kanunda söz konusu kavram 87. maddenin 4. fıkrasında düzenlenmiştir. Kanunda ilgili kavram gömülmüş bulunan bir ceset, incelenmesi veya otopsi yapılması için mezardan çıkarılabilmektedir demek suretiyle tanımlanmıştır. İlgili maddenin devamında fethi kabir hususundaki kararın ;soruşturma evresinde cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından verileceği ifade edilmiştir. Son olarak CMK 87/4 ; mezardan çıkarma kararı, araştırmanın amacını tehlikeye düşürmeyecekse ve ulaşılması da zor değilse ölünün bir yakınına derhâl bildirilir cümlesiyle bitmektedir. Kanun maddesinden fethi kabirin şartları da anlaşılmaktadır.

Kanuna göre fethi kabir yapılabilmesi için; soruşturma aşamasında savcı veya kovuşturma aşamasında mahkeme kararı gereklidir. Bunun yanında üzerinde inceleme yapılmak istenen kişinin defin işleminin yapılmış olması gerekmektedir.

Fransız tatlısı Croquembouche (Krokan Bush) tarifi, gerekli malzemeler Yaşam MasterChef'te kaptanlık oyununu kim kazandı, takımlar nasıl belirlendi? Yaşam Hac kesin kaydı nasıl yapılır? Hac kesin kayıt işlemleri videolu anlatımı Yaşam Kasım Aile Destek Ödemesi ne zaman yapılacak? Aile Destek Ödemesi nasıl sorgulanır? Yaşam