Cuma namazı saat kaçta? İşte Diyanete göre il il cuma namazı vakitleri
Cuma namazı saati Diyanet tarafından yayımlandı. Cuma namazı, haftada bir gün cemaatle kılınan özel bir namazdır. Farz olan cuma namazı vakti, öğle namazı ile aynıdır. Vatandaşlar, camide yerlerini vaktinde almak için yaşadıkları yerin cuma namazı saati kaçta merak ediyor. İşte 18 Ağustos Diyanete göre Ankara, İstanbul, İzmir ve il il cuma namazı vakitleri...
Cuma günü öğle vakti cemaatle kılınması farz olan namazdır. On rekat olan cuma namazı, ilk sünnet, farz ve son sünnet şeklinde kılınır. Cuma namazı saati, şehirlere göre değişmektedir. Diyanet, cuma namazı saat kaçta merak edenler için çizelge hazırladı. 18 Ağustos Diyanete göre Ankara, İstanbul, İzmir ve il il cuma namazı vakitleri haberimizde.
CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?
Diyanet tarafından açıklanan Cuma namazı saatlerine göre Ankara'da 12.58'de İstanbul'da 13.13'te, İzmir'de 13.20'de kılınacak. Bulunduğunuz ilin cuma namazı saatini aşağıdaki Diyanet namaz saatleri linkine tıklayarak öğrenebilirsiniz.
CUMA NAMAZI FARZINA SONRADAN YETİŞENLER
Hanefî mezhebine göre Cuma namazına imam selâm vermeden önce yetişen kimse Cuma namazına yetişmiş olur. Bu kişi imamın selâm vermesinden sonra namazını kendisi tamamlar. Muhammed, Mâlik ve Şâfiî'ye göre ise, Cumaya yetişmiş sayılabilmek için en az bir rek‘atı imamla birlikte kılmak gerekir. Buna göre, imam ikinci rek‘atın rükûundan doğrulduktan sonra yetişip uyan kimse, namazını öğle namazı olarak dörde tamamlar.
YOLCULUK VE CUMA NAMAZI HÜKMÜ
Cuma namazını kılmakla yükümlü olmayan yolcunun ve mazeret sahibi kimselerin, Cuma günü Cuma namazı kılınan bir yerde öğle namazını cemaatle kılmaları mekruhtur. Cuma namazını kaçıran kimseler de öğle namazını ezansız, kametsiz ve cemaatsiz kılarlar. Cuma ile mükellef olanların, Cuma kılınan bir beldede Cuma kılmayıp, Cumadan önce veya Cuma namazı esnasında öğle namazını kılmaları haramdır.
Cuma günü öğle (zeval) vaktinden önce yolculuğa çıkmakta bir sakınca yoktur. Zevalden/ilk ezandan sonra cuma namazını kılmadan yolculuğa çıkmak tahrîmen mekruhtur. Otobüs, tren veya uçağın hareket saati tam da bu saate denk geliyorsa, kişinin kendi ihtiyarını aşan bir durum olduğu için bu kerâhet kalkar. Bununla birlikte diğer mezheplerin, Cuma namazının kaçırılması endişesine binaen Cuma günü fecirden sonra yolculuk yapmaya sıcak bakmadıklarını göz önüne alarak mümkün oldukça, Cuma günü yapılacak yolculuğu Cuma namazına göre ayarlamak daha uygun olur.
CUMA NAMAZI SAATİNDE ALIŞVERİŞ
Cuma günü Cuma ezanını işiten kimselerin çarşı ve pazardaki alışverişlerini bırakıp Cuma namazına koşmaları gerekir. Cuma namazı ile yükümlü kişilerin Cuma günü zeval vaktinden sonra hatibin minberde olduğu sırada alışveriş yapmaları Hanefîler'e göre tahrîmen mekruh olmakla birlikte yapılan alışveriş geçerlidir. Diğer mezheplere göre bu vakitte alışveriş yapmak haramdır ve bu esnada yapılan akdin geçerli olmayacağı kanaati hâkimdir.