Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Cuma namazı, haftada bir cuma günleri cemaatle kılınan farz bir namazdır. Camilerin dolduğu ve sokaklara taştığı cuma gününde diğer vakit namazlarından farklı olarak cuma hutbesi okunur. Diyanet, cuma namazı nasıl kılınır öğrenmek isteyenler için adım adım tarif etti. Peki cuma namazı kaç rekattır? İşte sırasıyla cuma namazı kılınışı...

Abone ol

Cuma namazı kılınışı merak ediliyor. Cemaatle kılınan ve farz olan cuma namazı, öncesinde okunan cuma hutbesi ile diğer namazlardan ayrılır. Öğle vaktinde kılınan namazın saati gelmeden cuma namazı kaçta rekattır, cuma namazı kılınır araştırılıyor.  İşte Diyanetin tarifi ile adım adım cuma namazı kılınışı...

CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Cuma namazı 4 rekat ilk sünnet, 2 rekat farz ve 4 rekat son sünnet olarak kılınır. Cuma namazı bittikten sonra kılınan 4 rekat zuhr-i ahir namazı ve 2 rekat öğle vaktinin sünneti de nafile namazdır, isteyenler kılabilir.

Cuma namazı kılınış sırası

4 rekat cumanın ilk sünneti,
2 rekat cumanın farzı,
4 rekat cumanın son sünneti,
4 rekat Zuhri ahir,
2 rekat vaktin son sünneti.

CUMA NAMAZININ FARZ OLUŞU İLE İLGİLİ AYET Âyet-i kerîmelerde buyrulur: “Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah’ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan isteyin. Allah’ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz.” (Cuma Sûresi 9-10)

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Cuma namazı dört rekât ilk sünnet, iki rekât farz ve dört rekât son sünnet olmak üzere on rekâttır.

Önce ilk sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip hutbeyi okur. Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekat Cuma namazı kıldırır.

CUMA NAMAZI FARZI KILINIŞI

1. Rekat

Müezzin kamet yapar. "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının iki rekat farzını kılmaya, uydum imama" diye niyet ederiz.

  • "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.
  • Sessizce Sübhaneke'yi okuruz.
  • Ayakta bir şey okumadan imamı dinleriz. İmam Fatiha ve Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okur.
  • İmam "Allahu Ekber" der ve birlikte rükuya gideriz
  • İmam "Allahu Ekber" der ve birlikte secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz.

2. Rekat

  • Ayağa kalkarak kıyama dururuz.
  • Ayakta bir şey okumadan imamı dinleriz. İmam Fatiha ve Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okur.
  • İmam "Allahu Ekber" der ve birlikte rükuya gideriz
  • İmam "Allahu Ekber" der ve birlikte secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz.
  • İmam "Allahu Ekber" diyerek otururuz ve Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz.
  • İmamla birlikte "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.
En yeni, en güzel resimli ve yazılı Cuma mesajları Yaşam Hakkari'de Yılan Ada'sını aratmayan görüntü! Yaşam Yamaç paraşütçülerini fırtına uçurdu Yaşam Ekmekten kemik çıktı, savunması pes dedirtti Yaşam