Cadılar Bayramı ne zaman? 2023 Halloween ne zaman? Cadılar Bayramı tarihi, anlamı, kökeni

Cadılar Bayramı tarihi merak ediliyor. Çocukların kostümler giyerek kapı kapı dolaştığı Cadılar Bayramı, Halloween adıyla da biliniyor. Peki, 2023 Cadılar Bayramı ne zaman? Cadılar Bayramı nedir, niye kutlanıyor?

Abone ol

Cadılar Bayramı, Pagan adeti olup Hristiyan köklerine dayanan, tarihi çok eskilere uzanan bir bayramdır. Hallowen olarak adlandırılan Cadılar Bayramı, yazın bitişi, kışın başlangıcı kabul ediliyor. Peki, 2023 Cadılar Bayramı ne zaman?

CADILAR BAYRAMI NE ZAMAN?

İngilizcede Halloween olarak bilinen Cadılar Bayramı, her yıl 31 Ekim'de kutlanıyor. 2023 yılında Cadılar Bayramı 31 Ekim Salı günü kutlanacak.

CADILAR BAYRAMI NEDİR?

Cadılar Bayramı, dünya genelinde kutlanan ve özellikle Kuzey Amerika'da büyük bir coşkuyla karşılanan geleneksel bir tatildir. Her yıl 31 Ekim'de gerçekleşen bu özel gün, çocukların kostümler giyerek kapı kapı dolaşıp şeker topladığı, korku filmleri izlendiği ve dekorasyonların korkunç detaylarla süslendiği eğlenceli bir kutlamadır.

CADILAR BAYRAMI KÖKENİ

Cadılar Bayramı'nın kökeni antik Britanya'da pagan Keltlerin kutladığı Samhain Festivali'dir. Keltler 1 Kasım'ı yazın bitişi, kışın başlangıcı kabul ediyorlardı. Samhain kelimesinin kökeni Eski İrlandaca sam (yaz) ve fuin (son) sözcüklerine dayanır.

Bu günde, ölülerin ruhlarının geçmişte yaşadıkları evleri ziyaret ettiğine inanılıyordu. Tepelerin üzerinde, evlerdeki ocakları tutuşturmak ve aynı zamanda kötü ruhları uzak tutmak için büyük ateşler yakılıyordu. İnsanlar, ortalıkta dolaştığına inandıkları ruhlara tanınmamak için maskeler takıyor, kostümler giyiyorlardı.

"Cadılar Bayramı" adı aslında bir Katolik anmasından gelir. Papa IV. Boniface MS 13 Mayıs 609'da Roma'da bulunan bir Pantheon'u kiliseye çevirdi ve bunu yaparken, "azizleri ve şehitleri onurlandırma zamanı" dediği bir anmayı da başlattı; adı sonraları Azizler Günü oldu.

8. yüzyıla gelindiğinde Papa III. Gregory, Pagan kültürünü biraz daha bastırmak için bu kutlamanın tarihini Samhain ile kesişecek biçimde güncelledi.

1 Kasım tarihi, "kutsallar" anlamına gelen eski bir terim olan "hallow'lar" yani azizlere adanırken, ondan önceki gece olan 31 Ekim "All Hallows' Eve" oldu. Bu ad zamanla "Halloween" (bugünkü Cadılar Bayramı) biçiminde kısaldı.

CADILAR BAYRAMI KUTLAMALARI

Cadılar Bayramı'nın sembolü gülen bir bal kabağıdır. Bal kabağının içi boşaltılarak gülen bir surat şeklinde oyulduktan sonra içinde bir mum yakılarak şeytani bir surat oluşturulmaya çalışılır. Ancak eski zamanlarda kabak yerine şalgamların oyulduğu bilinmektedir.

Evler cadılar bayramı dekorları ile süslenir, şenlik ateşleri yakılır, bazı yerlerde havai fişek atılır, Perili cazibeler ziyaret edilir.

En yaygın olarak tüketilen şekerleme, elma şekeridir. Çocuklar korkunç kıyafetler giyerek kapı kapı gezerler ve ev sahiplerine "Şaka mı, şeker mi?" diye sorarlar. Ev sahibi "Şaka!" derse çeşitli muziplikler yaparlar. Büyükler çocuklara şekerleme ikram ederler veya harçlık verirler. Bu uygulamanın kökeni geçmişte Britanya'da yoksulların kapı kapı dolaşarak "ruh keki" toplaması geleneğidir.

Yetişkinler, 31 Ekim'e en yakın hafta sonunda kıyafet baloları düzenlerler. Bu partilerde misafirler cadı, hayalet veya korku filmi karakteri gibi korkunç kostümler giyerler.

Nasrettin Hoca misali... Bisiklete ters biniyor! Yaşam Atatürk'ün fotoğrafını yakan öğrencilere gözaltı Gündem Ailesini kaybeden muhabir işinin başına döndü Yaşam Öğrencilerden Cumhuriyet! Atatürk'ün imzasıyla... Yaşam