Beykoz depreme dayanıklı mı? Beykoz deprem risk haritası

Beykoz deprem risk raporu, 2019'da İBB ve Kandilli Rasathanesi tarafından oluşturuldu. Bu çalışma ile ilçede zemin incelemesi yapılmış ve riskli ve güvenilir bölgeler ortaya çıkarılmış. Bu raporla vatandaşlar, Beykoz'da deprem riski taşıyan yerleri öğrenmiş oluyor. Peki, Beykoz'da nereler riskli, nereler güvenli? İşte detaylar...

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kandilli Rasathanesi, ortak bir çalışma yürütüp 39 ilçenin deprem risk haritasını çıkardı. Olası bir deprem senaryosunda Beykoz'da ne kadar can kaybı olacağı, ne kadar bina yıkılacağı tahmini olarak sunuluyor. Zemin etütü ise Beykoz'da hangi mahallenin daha güvenli ya da daha riskli zemine sahip olduğunu açıklıyor. İşte Beykoz deprem risk raporu...

BEYKOZ İLÇESİ HAKKINDA

İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan Beykoz ilçesi’nin, batısında İstanbul Boğazı, doğusunda Şile ilçesi, kuzeyinde Karadeniz ve güneyinde ise Çekmeköy, Üsküdar ve
Ümraniye ilçeleri bulunmaktadır. 45 mahalleye sahip Beykoz İlçesi’nin nüfusu, TÜİK 2019 verilerine göre 248.260’dır.

BEYKOZ'DA KONUTLARIN YAŞ - KAT SAYISI DAĞILIMI

Beykoz'deki binaların yüzde 36'sı 1980-2000 yılları arasında yapılmış. Yüzde 33'ü 2000 yılı sonrasında, yüzde 31'i ise 1980 öncesinde yapılmış.

Beykoz'daki binaların kat dağılımı ise yüzde 95.1 gibi yüksek bir oranla 1-4 kat arası yapılmış. Yüzde 4.7'si 5-8 kat arası, yüzde 0.2'si ise 9-19 kat arası binalar yer alıyor.

BEYKOZ'UN NERESİNDE ZEMİN DAHA SAĞLAM?

Zemin çalışmasında kullanılan parametre Vs(30). bu parametrenin anlamı ise şöyle tarif ediliyor ;Eurocode 8, NEHRP ve Türk deprem yönetmeliği sınıflamalarına göre Vs(30) değeri 180m/s'den küçük ise zayıf zeminleri, 760 ya da 800m/s den büyükse kaya ortamları yansıtmaktadır.

İBB tarafından hazırlanan raporda Vs30 parametresi, zemin koşullarını belirlemek için kullanılıyor. Vs30 parametresine göre 150- 500m/s arası koşullara sahip zeminler zayıf, 600 ve 1392m/s arası zeminler kaya ve güçlü olarak gösteriliyor.

Beykoz'da çıkarılan zemin raporuna göre kuzeydoğusunda kalan yerlerin zemin olarak daha riskli olduğu görülüyor. İshaklı, Kılıçlı, Bozhane, Güllü, Riva, Alibahadır, Paşamandıra, Öğümce, Anadolufeneri, Poyrazköy mahalleleri özellikle zemin bakımında daha riskli yerler.

Beykoz'da zemin bakımından daha güvenilir yerler ise Tokatköy, Akbaba, Dereseki, Soğuksu, Çiğdem, Rüzgarlıbahçe, Çubuklu mahalleleri olduğu görülüyor.

BEYKOZ İLÇESİ OLASI DEPREM KAYIP TAHMİNLERİ KİTAPÇIĞI

DEPREM SENARYOSUNA GÖRE CAN KAYBI SAYISI

Mw=7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminin, en kötü senaryo olan gece meydana gelmesi halinde, Beykoz’da ortalama 25 civarında can kaybı meydana gelebileceği, yaklaşık 16 kişinin ağır yaralanabileceği ve 112 kişinin de hastane şartlarında tedavi görmesi gerekebileceği öngörülmektedir.

DEPREM SENARYOSUNA GÖRE YIKILACAK BİNA SAYISI

Mw=7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminde, Beykoz’daki binaların ortalama %79’unun hasar görmeyeceği tahmin edilmektedir. Binaların ortalama %14’ünün hafif, %5’ünün orta, %0,86’sının ağır ve %0.22’sinin de çok ağır hasar görmesi beklenmektedir. Beykoz’da, analiz edilen toplam bina sayısı 51.201’dir.



Senaryo depreminde, Beykoz’daki binaların ortalama %7’sinin (yaklaşık 3.312 bina) orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilmektedir. Yaklaşık 47.889 binanın ise, hasarsız veya hafif hasarlı olması beklenmektedir.

Beykoz’da Mw=7.5 senaryo depremi sonrasında 5.937 hanelik acil barınma ihtiyacının ortaya çıkacağı tahmin edilebilir. Hane başına 3 kişilik nüfus kabulüyle, yaklaşık
17.811 kişinin acil barınma ihtiyacı olacağı beklenmektedir.

Ne kadar emekli maaşı alırım? Yaşam EYT askerlik ve doğum borçlanması nasıl yapılır? Yaşam KKTC'ye kaçan müteahhitten skandal savunma Yaşam Yeni binanın kolon ve kiriş aralarında tahta parçaları çıktı Yaşam