Berat Kandili'nde yapılacak ibadetler nelerdir? Berat Gecesi nasıl ibadet edilir, hangi namaz kılınır, nasıl dua edilir?

Berat Kandili yarın gece idrak edilecek. Ramazan ayının habercisi sayılan ve duaların kabul edildiği beş geceden biri olan, aklanma anlamına gelen Berat Gecesi nasıl değerlendirilir, hangi ibadetler yapılır, nasıl dua edilir araştırılıyor. İşte Berat Kandili'nde yapılacak ibadetler...

Abone ol

Şaban ayının 15. gecesi olan Berat Kandili, yarın dualar ve ibadetler ile idrak edilecek. İnananlar, İslam aleminde önemli bir gece olan Berat Gecesi hangi ibadetler yapılır merak ediyor. Peygamberimiz, Berat Kandilinin gecesinin ibadetle, gündüzünün oruçla geçirilmesi gerektiğini buyurmuştur. İşte Berat Kandilinde yapılacak ibadetler...

BERAT KANDİLİ GECESİNDE YAPILACAK İBADETLER

Kur'an–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekanlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v)'e salat ü selamlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plan ve programı çizilmeli.

Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli

Bol bol zikir, evrad-ü ezkarda bulunulmalı.

Müminlerle helalleşmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

Kişi kendine ve diğer mümin kardeşlerine hatta isim zikrederek dualar etmeli.

Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlakı yerine getirilmeli.

Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli

Hayattaki manevî büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı

Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

O gece ile ilgili ayetler, hadisler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaatle okunmalı.

Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; vaz-ü nasihat dinlenmeli;

Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

Yarın Berat Kandili mi? 24 Şubat Cumartesi ne kandili? 2024 Diyanet kandil günleri takvimi Yaşam Berat Kandili ne zaman, hangi gün? Berat Kandili orucu hangi gün tutulur? Yaşam İstanbul barajları doluluk oranı güncel son durumu İSKİ açıkladı! Yaşam 23 Şubat 2024 Diyanet Ankara, İstanbul, İzmir ve il il cuma namazı vakitleri Yaşam