Berat Kandili ne zaman, hangi gün? Berat Kandili orucu hangi gün tutulur?

Berat Kandili hangi gün idrak edilecek merak ediliyor. Berat Kandili, İslam aleminde önemli gün ve gecelerden biridir. Aklanma anlamına gelen Berat Gecesi, şaban ayının 15. gecesidir. Peygamberimiz, Berat Kandili için gecesinin ibadet, gündüzünün oruçlu geçirilmesini tavsiye etmiştir. Peki, 2024 Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili orucu hangi gün tutulmalı? İşte Diyanetin açıklaması...

Abone ol

Berat Gecesi, bugün okunacak cuma hutbesinin konusu. Duaların geri çevrilmediği beş geceden biri olan Berat Kandili, dualar ve ibadetler ile idrak edilecek. Bu önemli geceyi değerlendirmek isteyen vatandaşlar, Berat Kandili orucu hangi gün tutulur, kaç gün tutulur araştırmaya başladı. Peki, Berat Kandili orucu var mıdır? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu? İşte Berat Kandili orucu için Diyanetin açıklaması...

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Berat Kandili, 24 Şubat Cumartesi gününü 25 Şubat Pazar gününe bağlayan gece idrak edilecek.

BERAT KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU?

Berat gecesi hakkında Allah Resulü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın göğe inerek (o andan) fecir oluncaya kadar: “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) mübtela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?” buyurur.” (İbn Mâce, H. no: 1388)

KANDİL ORUCU HANGİ GÜN TUTULUR?

Kandillerde oruç tutmak isteyen kişi, kandil gecesinin olduğu günde mi, bir gün sonrasında mı oruç tutmalıdır? Diyanetin bu soruya cevabı şu şekilde;

Dinî açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden önce gelir (Kurtubî, el-Câmi’, XIV, 15). Nitekim Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için, o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan’ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için, o gecede teravih namazı kılınmamaktadır. Cuma günü de Perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, Cuma günü akşam vaktine kadar devam eder. Mesela “Recebin ilk Cuma gecesi” dendiği zaman perşembeyi ilk Cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır. Yine “Şaban’ın 15. gecesi” bu ayın 14. günü 15. güne bağlayan gece, “bayram gecesi” de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir.

Bu itibarla kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir.

Bu açıklamadan yola çıkarak Berat Kandili orucu, 25 Şubat Pazar günü tutulması gerekir. Fakat pazar gününün Yahudilerin günü kabul edildiği için alimler tek o gün oruç tutulmasını doğru bulmuyor. Onun için Eyyam-ı biz orucu tutmak daha doğru olabilir. Yani Şaban ayının 13, 14 ve 15'inde (23, 24 ve 25 Şubat) oruç tutulması anlamına geliyor.

EYYAM-I BİZ ORUCU NEDİR?

Kameri ayların 13, 14 ve 15. günlerinde yani “eyyam-i biyz” denilen ayın en parlak günlerinde nafile oruç tutmanın fazileti hakkında pek çok hadis-i şerif vardır.

Peygamber Efendimiz (asm), Ramazan orucu farz kılınmadan önce “eyyam-i biyz” günlerinde bu orucu tutmuş (Ahmed, 5/246; Tirmizî, Savm, 41, 54), Ramazan orucu farz kılındıktan sonra da bu orucu tutmaya devam etmiş (Tirmizî, Savm, 54), "Kim her aydan üç gün oruç tutarsa ömür boyu oruç tutmuş gibi olur." (Tirmizî, Savm, 54, III, 135) ve “(Ramazan ayının dışında) Oruç tutmak istediğin zaman, ayın 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tut.” (Suyuti, el-Camiu's-Sagir, 1/66 H. No: 892) sözleriyle bu orucun tutulmasını teşvik etmiştir.

İstanbul barajları doluluk oranı güncel son durumu İSKİ açıkladı! Yaşam 23 Şubat 2024 Diyanet Ankara, İstanbul, İzmir ve il il cuma namazı vakitleri Yaşam 531 şüpheli asayiş uygulamasında yakalandı Yaşam Galata Kulesi ziyarete kapandı Gündem