Bayram namazı kaç rekattır, ne zaman ve nasıl kılınır?

Bayram namazı yılda iki defa kılındığı için kılınışı unutulabiliyor. Akıllarda kalması için "2 salla bir bağla, 3 salla 1 eğil" tekerlemesi söylenir. Peki, bayram namazı kaç rekattır, nasıl kılınır?

Abone ol

Bayram namazı bayramın birinci günü sabah namazının ardından güneş doğduktan sonra eda edilir. Ramazan Bayramı'nda diğeri Kurban Bayramı'nda olmak üzere yılda iki defa kılınır. Diyanete göre bayram namazı adım adım kılınışı haberimizde.

BAYRAM NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Bayram namazı iki rekattır ve cemaatle kılınır. Tek başına bayram namazı kılınmaz. Bayram namazının diğer namazlardan kılınış bakımından farkı, bunun her rek‘atında üçer fazla tekbir olmasıdır. Bu fazla tekbirlere "zâit tekbirler" denir.

BAYRAM NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?

Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” veya aynı şekilde “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Niyet edildikten sonra imamla birlikte hareket edilerek:

1. Rekat

Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,
Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur, sonra fasılalar halinde;
Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
Sonra 2. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Ardından 3. tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.
İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
Rüku ve secde yapılarak 2. rekata kalkılır.

2. Rekat

İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
Sonra 2. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Ardından 3. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Son olarak 4. tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.

Bayram namazı hutbesi: 28 Haziran 2023 Kurban Bayramı hutbesi tam metni Yaşam Kurban kesim vakti ne zaman başlar, ne zaman biter? Yaşam Anne babalar dikkat! Yürüyen merdivenler yaz aylarında tehlike saçıyor! Yaşam Kurban kesilirken okunacak dualar: Kurban duası nedir? Yaşam