Balon balığı nedir, yenir mi? Balon balığı zehirli mi? Balon balığı türleri ve özellikleri

Balon balığı, istilacı bir balık olup ülkemizin kıyılarında çokça görülmeye başlandı. Normal bir balık görüntüsüne sahip olup tehlike anında şişmesi ile bilinir. Kirpi balıkları familyasından olan balon balığı, oldukça zehirli bir balık türüdür. Peki, balon balığı yenir mi? Balon balığı nedir? İşte türleri ve özellikleri...

Abone ol

Tropik ve subtropik denizlerde yaşayan, adından da anlaşılacağı gibi şişkin bir görüntüye sahip ilginç bir balık türüdür. Süveyş kanalının açılması sonrasında Akdeniz, Ege ve Marmara'ya kadar gelmiş ve buralarda taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşar. Diğer balık türlerine ve balıkçılara zarar veren balon balığı nedir, zehirli mi yenir mi merak ediliyor. İşte balon balığına dair merak edilenler...

BALON BALIĞI NEDİR?

Balon balıkları, yaklaşık 120 türü bulunan ve Tetraodontidae ailesine ait olan bir balık grubudur. Balon balıklarının en belirgin özelliği, tehdit hissettiklerinde vücutlarını şişirerek büyümeleridir. Bu şekilde hem kendilerini savunmaya çalışırlar hem de avcılarına zorluk çıkarırlar.

BALON BALIĞI SAVUNMA MEKANİZMASI

Denizlerde yaşayan balon balığı, çok akıllıca planlanmış bir savunma mekanizmasıyla düşmanlarından korunmaktadır. Bu balık düşmanla karsı karsıya olmadığı zamanlarda sıradan bir balık gibi görünür. Vücudunun etrafında iri dikenler olup bu dikenler balık normal haldeyken yassı olarak vücudun yanına yapışık vaziyettedir.

Halk arasında kurbağa ya da kirpi balığı olarak da adlandırılan bu tür, kendisini tehlikede hissettiğinde bir anda balon gibi şişerek, vücudunun birkaç katı kadar büyüdüğünden genelde balon balığı olarak adlandırılıyor.

BALON BALIĞI YENİR Mİ?

Balon balıklarının şişmesinin nedeni, vücutlarında bulunan ve tetrodotoksin adı verilen bir zehirdir. Bu zehir, balon balıklarının etlerinde, karaciğerlerinde, yumurtalarında ve bazen de derilerinde bulunur. Tetrodotoksin, insanlar için ölümcül olabilecek bir zehirdir. Bu nedenle balon balıkları, insanlar tarafından yenmemelidir.

Japonya'da ve diğer birçok ülkede yemeğin hazırlanması yasa ile kontrol edilir ve sıkı eğitim almış mutfak şefleri tarafından yapılır.

Toksin içeren bakterileri yedikçe toksik hale gelir. Bu ölümcül madde istemsiz kasların felç olmasına neden olarak kurbanlarının nefes alamamasına veya kalp yetmezliğine neden olabilir.

BALON BALIĞININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Balon balıkları genellikle yuvarlak bir şekle sahiptir ve bazı türleri oldukça büyüktür. Yüzgeçleri ve kuyrukları oldukça küçüktür ve yüzgeçlerinin şekli değişkendir. Ayrıca, balon balıklarının çenesi kemikli ve güçlüdür ve sivri dişleri vardır. Balon balıkları genellikle deniz tabanında yaşarlar, ancak bazı türleri sığ sulara yakın bölgelerde yaşarlar.

Balon balıkları genellikle 10 ila 30 cm boyutları arasındadır ve sarı, kahverengi veya yeşil gibi farklı renklerde olabilirler. Balon balıklarının şişkin görüntüsü, derilerinin altında bulunan kasların kontrolünde gerçekleşir. Bu kaslar, balon balığı tehlikeli bir durumda olduğunda veya kendini tehdit altında hissettiğinde şişirilir.

BALON BALIĞI TÜRKİYE’DE HANGİ DENİZDE BULUNUR?

Balon balığı Türkiye’de özellikle Ege Denizi ve Akdeniz’de yaygın olarak bulunur. Bu balıkların özellikle Akdeniz kıyılarındaki sığ sularda yaşadıkları bilinmektedir.

BALON BALIĞI ISIRIR MI?

Bu canlılar piranha balıkları veya köpek balığı türleri gibi saldırmazlar. Lakin parmağınızı veya ayaklarını onlara uzattığınızda yem olduğunu zannederek saldırabilirler. Balon balığının dişleri oldukça keskin ve çeneleri fazlasıyla kuvvetlidir. Sosyal medyada teneke kutuları parçaladıkları videolarla karşılaşmanız olasıdır. Ancak elinizi direkt olarak ağızlarına yöneltmediğiniz sürece ısırmaları çok düşük bir ihtimaldir.

BALON BALIĞI KUYRUĞU NEREYE VERİLİYOR?

İstilanın önlenmesi ve avcılığın teşvik edilmesi amacıyla devlet tarafından, avlanan balon balıklarının kuyruğu karşılığında balıkçılara ödeme yapılmaktadır. Avlanan balıklara ait kuyruklar belirtilen ölçüler dahilinde kesilerek hafta içi mesai saatleri içerisinde il/ilçe tarım müdürlüklerine teslim edilmektedir.

Katıldığı etkinlikte fenalaşan ÇEVSAD Başkanı öldü Yaşam İstanbul'a kar ne zaman yağacak? AKOM'dan kar yağışı için tarih uyarısı! Yaşam Van ve Bitlis'te 8 yerleşim birimine ulaşım sağlanamıyor Gündem Asrın felaketinde kalan polis memuru 11 aydır aranıyor Yaşam