Aşure tarifi pratik tam ölçülü: Aşure nasıl yapılır? Aşure tarifi malzemeleri, püf noktası

Aşure, bolluk, bereket ve dayanışma sembolüdür. Buğday, fasulye, nohut, kayısı, incir gibi başlıca aşure tarifi malzemeleri yanında aşurenin içine konan malzeme değişiklik gösteriyor. Aşure tarifi arayanlar, kararmaması için ne yapmalı püf noktasını da merak ediyor. Peki, aşure nasıl yapılır? İşte ustasından pratik aşure tarifi, gerekli malzemeler ve püf noktası...

Abone ol

Aşure, içine konan malzemenin çokluğu ile ün yapmış bir yiyecektir. Genel olarak kabuğu alınmış buğday ile birlikte, fasulye, nohut, kayısı, ceviz, üzüm, incir gibi bakliyat ve yemişlerin uzun süre kaynatılmasıyla pişirilir. İçine konan malzemeleri ile bolluk ve bereket simgesi olan aşure tarifi merak ediliyor. İşte aşure tarifi yapılışı, malzemeler, püf noktası...

AŞURE NEDİR?

Aşure, tahıllar, meyveler, kuru meyveler ve kuruyemişlerden oluşan bir karışımdan yapılan bir tatlıdır. Müslümanlar, Aşure Günü'nün gerçekleştiği Muharrem ayında aşure yaparlar. Geleneksel olarak, Nuh, Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır.

Aşurenin belirli bir tarifi yoktur. Bölgeler arasında farklıklar gösterir.

Geleneksel olarak en az 7 maddeden oluşması gerektiği söylenir. Bazıları adından dolayı 10 madde ile yapılması gerektiğini söyler. Aleviler ise hep 12 madde kullanarak aşure yapar.

Bunlar arasında buğday, arpa, pirinç, fasulye, nohut, pekmez, hurma pekmezi, nar pekmezi, pancar suyu, hurma, kayısı, incir kuru üzüm ve kuş üzümü gibi kuru meyveler, badem ve fıstık, fındık, ceviz, çam fıstığı ve susam gibi kuruyemişler yer alır. Bununla birlikte, aşureye derinlik katmak için portakal, limon ve limon kabuğu eklenebilir. Anason, çörek otu tohumu, erik mahlebi, nar taneleri, kakule, tarçın, karanfil, hindistan cevizi ve yenibahar garnitür olarak kullanılabilir ve bazı çeşitleri anason likörü, gül suyu veya portakal çiçeği suyu ile tatlandırılır.

Tarifi hiçbir hayvansal ürün içermemesi itibarıyla vegandır ve Türk mutfağının en bilinen ve popüler vegan tatlılarından biridir.

Osmanlı mutfağındaki çeşitleri

Osmanlı sarayında aşure sütlü ve süzme olarak iki çeşit pişirilmiştir.

Süzme Aşure

Buğdayın piştikten sonra süzülerek sadece helmesinin kullanıldığı aşureye süzme aşure denir. Osmanlı mutfağında bulunan aşure çeşididir. Sarayın lezzet bakımından en ünlü aşuresi 1870 yılında Sultan Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Sultan'ın pişirdiği "süzme saray aşuresi"dir.

Sütlü Aşure

Osmanlı mutfağında bulunan aşure çeşididir. Sütlü aşure bilinen aşure malzemelerine bir miktar sütün ilavesi ile yapılır.

Türkiye'deki yörelere göre çeşitleri

Türkiye'de birçok bölgede yöresel aşureler mevcuttur. En meşhurlarından birisi, İstanbul'da yapılan süzme saray aşuresidir. Bunun dışında, Malatya, Isparta, Muğla, Ordu ve Rize'de de yapılan aşure çeşitleri bulunmaktadır.

AŞURE İÇİN GEREKLİ MALZEMELER NELERDİR, İÇİNE NELER KONUR?

İyi bir aşure yapmanın sırrı içindeki malzemelere ve kıvamına bağlı. Herkesin farklı bir aşure pişirme yöntemi olsa da ve malzemeler değişebilse de lezzetli bir aşure için gerekli malzemeler şöyle sıralanabilir:

15 KİŞİLİK AŞURE TARİFİ İÇİN MALZEMELER

İçi İçin:

250 gram buğday (1,5 su bardağı)
4,5 litre sıcak su
100 gram pirinç (8 yemek kaşığı)
1adet portakal kabuğu (küçük küpler halinde doğranmış)
1 adet limon kabuğu (küçük küpler halinde doğranmış)
2 adet orta boy elma (soyulmuş, küp doğranmış)
4 yemek kaşığı kuru üzüm
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 su bardağı haşlanmış nohut
1/2 su bardağı çiğ badem
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 avuç fındık
1 avuç ceviz
10 adet kuru kayısı (doğranmış)
900 gram toz şeker (4,5 su bardağından 1 parmak fazla)
10 adet karanfil
1 su bardağı su (bir cezvede karanfil ile kaynatmak için)

Süslemek İçin:

1 adet nar (ayıklanmış)
1/2 su bardağı toz Antep fıstığı
1/2 su bardağı file Antep fıstığı
5 adet kuru incir (dilimlenmiş)
2 yemek kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı susam
1/2 su bardağı çiğ badem
1/2 su bardağı fındık

AŞURE NASIL YAPILIR?

Bol suyla iyice ovalayarak yıkadığınız 250 gram buğdayı derin ve geniş bir tencereye aktarın.

Üzerine 1 litre sıcak su ekleyin ve kapağını yarım kapatıp kısık ateşte yarım saat pişmeye bırakın.

Suyunu çeken buğdayın üzerine tekrar 1 litre su ekleyin ve 1 saat daha kısık ateşte buğdayı pişirmeye devam edin.

1 saat sonunda 100 gram pirinç, 1'er adet portakal ve limon kabuğu ile birlikte 1,5 litre su daha ekleyin ve ocağın altını kapatıp 3 saat oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.

3 saat oda sıcaklığında dinlenmiş olan karışıma 1 litre sıcak su ilave edin ve hemen ardından 2 adet soyulmuş küp doğranmış elma ve 4 yemek kaşığı kuru üzümü ekleyip güzelce karıştırın.

1 su bardağı haşlanmış nohut ve 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulyeyi de karışıma ekleyin ve koyduğunuz malzemelerden sonra ara ara tahta kaşık ile karıştırmaya özen gösterin.

Yarım su bardağı çiğ badem, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 1'er avuç fındık, ceviz ve 10 adet doğranmış kuru kayısıyı tencereye art arda ekleyin ve karıştırın.

900 gram toz şekeri ve bir cezvede 10 adet karanfil ile kaynattığınız 1 su bardağı suyu da tencereye ekledikten sonra kısık ateşte sürekli olarak karıştırarak yarım saat kadar pişirin. Dilerseniz şeker miktarını damak zevkinize göre azaltabilirsiniz. Ocağın altını kapatıp, aşureyi yaklaşık 2 saat ılımaya bırakın. Tabii bu iki saat içinde aşurenizi ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin. Aşurenin kıvamı başta sulu olacaktır, bu konuda endişelenmeyin, zaman geçtikçe koyulaşacak ve tam kıvamında olacaktır.

Aşure ılındıktan sonra servis kaselerine kepçe yardımıyla aktarın.

Kaselere bölüştürdüğünüz aşureleri Antep fıstığı, nar, susam, çiğ badem kuru incir gibi dilediğiniz yemiş ve meyvelerle süsleyip, üzerine tarçın serpiştirebilirsiniz.

KARARMAMASI İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Aşure yaparken içine girecek malzemelerin sıralaması oldukça önemli. Buğdaylar önce bol suda pişmeli. Ardından içine sırasıyla diğer bakliyatlar, kuru meyveler, şeker ve ardından da kuru yemişler ilave edilmeli. Buğday başta olmak üzere tüm bakliyatları bol bol suda en az 3-4 kez yıkamak şart. Böylelikle içlerindeki bütün toz ve kir çıkacağı için pişerken aşurenizin rengini de bozmayacaktır. Eğer dilerseniz aşurelik buğdayınızı haşlarken içerisine yarım çay kaşığı karbonat atarak pişirin. Bu da renginin daha beyaz olmasını sağlayacaktır.

Bir diğer önemli püf noktası da kuru meyveleri ayrı bir yerde pişirmek. Kuru meyveleri henüz kaynamakta olan bakliyatların içerisine attığınız zaman siyah bir su bırakacaklardır. Özellikle kuru üzüm, kuru incir meyveler bakliyatlarla birlikte piştiklerinde aşurenin rengini koyulaştırıyorlar. Bu nedenle kuru meyvelerinizi ayrı bir yerde pişirip o siyah suyunun çıkmasını ve meyvelerin iyice yumuşamasını sağlayın. Meyveler tam istediğiniz kıvamda pişince suyunu süzdürüp aşurenizin içerisine aktarın. Bakliyatlarla birlikte çok pişirmemeye özen gösterin.

Aşurenin son aşamasında tüm malzemeleri ilave ettikten sonra hem tadını hafifletmek hem de rengini daha beyaz yapmak isterseniz içerisine süt ilave edebilirsiniz. Ancak süt ilavesi aşurenizin daha çabuk bozulmasına neden olabilir.

Üzerlerine yıldırım düşen 10 hayvan telef oldu Yaşam Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedir? ⚓🚢 2024 Kabotaj Bayramı kutlama mesajları resimli Yaşam 15 Temmuz resmi tatil mi? 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü hangi gün, kaç gün tatil? Yaşam Bugün hava nasıl olacak? Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı ve il il hava durumu Yaşam