AŞURE TARİFİ: Aşure nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir? Pratik, kolay tam ölçülü aşure tarifi

Aşure günü, 28 Temmuz Cuma gününe denk geliyor. Yaklaşan mübarek gün için aşure tarifi, aşure nasıl yapılır, aşureye ne kadar şeker konur, aşurenin kararmaması için ne yapmak gerekir araştırılmaya başlandı. İşte aşure tarifi için gerekli malzemeler, pratik, kolay ve tam ölçülü aşure tarifi...

Abone ol

Aşure, içerdiği malzemeler nedeniyle doyurucu, sağlıklı ve besleyici bir tatlıdır. Aşure tarifi, bölgesel olarak değişiyor. Ana malzeme olarak buğday, pirinç, kuru fasulye, nohut, şeker ve su kullanılır. İçine konulan diğer malzemeleri kendiniz de belirleyebilir ve özgün bir aşure tarifi ortaya çıkarabilirsiniz. Evinizde denemek için yararlanabileceğiniz aşure tarifi, aşure yapılışı gerekli malzemeler haberimizde.

AŞURE TARİFİ İÇİN MALZEMELER

(15 Kaselik)

2 su bardağı aşurelik buğday
2 yemek kaşığı pirinç
2 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı haşlanmış fasulye
150 gram kuru kayısı
150 gram kuru incir
150 gram kuru üzüm
1 su bardağından biraz az fındık
2 litre su (buğdayları pişirmek için)
4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için)
1 tatlı kaşığı karanfil
1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)
1,5 su bardağı sıcak süt
3 su bardağı toz şeker
1 fiske tuz
1 fiske karabiber

AŞURE NASIL YAPILIR?

İlk olarak nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayalım.
Buğdayı yıkayıp, tencereye alalım, üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatalım. Çıkan sarı suyu süzelim. Aynı işlemi bir kez daha yapalım ve suyunu süzelim.
Daha sonra üzerine 2 litre kadar su ekleyip, 50 dk kadar buğdayı kaynatalım. (Dilerseniz akşamdan iki kez kaynatıp, suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız, 15 dk kaynatmak yeterli olacaktır.).
Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayalım.
Ardından doğradığımız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyelim ve bekletelim.
Arada gerektikçe sıcak su eklemeyi ihmal etmeyin. Suyu azalan buğdaylarımıza biraz daha sıcak su ekleyelim.
Yaklaşık 50 dakika kadar kaynattığımız ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, küçük doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümünde suyunu süzerek ekleyelim ve 15 dk kadar kaynatalım.
Küçük bir cezve içerisine karanfil alalım ve suyu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynamaya bırakalım.
Bu sırada suyu azalan buğdaylarımızın üzerine tekrar sıcak su ilave edelim.
Son olarak süzgeçten geçirdiğimiz karanfil suyu, fındık, sıcak süt, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiber ekleyerek karıştıralım ve yaklaşık 15-20 dk daha kaynatalım.
Hazırladığımız aşuremizi tek tek cam kaselere bölüştürelim. Biz bu ölçüler ile 15 kase aşure elde ettik.
Aşure kaselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

AŞURE YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

  • Nohut ve fasulyeleri önceden haşlanmış olarak kullanabilirsiniz. Konserve nohut ve fasulye ile de yapabilirsiniz.
  • Buğdayı 2 kez kaynatıp suyunu döküyoruz. Bu bölüm buğdayın kara suyunu akıtmak, aşuremizin beyaz renkli olmasını sağlamak için yapılıyor. 2 kez siyah suyu döktükten sonra, ekleyeceğiniz su ile aşuremizi pişireceğiz.
  • Süt eklemek istemeyenler bu malzemeyi çıkartabilirler, bence rengini güzelleştiriyor, süt tadı hissedilmiyor bu konuda endişeniz var ise merak etmeyin sütlü olduğu anlaşılmayacak.
  • Tuz adetten eklenir. Koca bir tencere aşurede eklenen bir çimdik tuz yine hiç fark edilmeyecek. Dilerseniz kullanmayabilirsiniz.
  • Aşureniz pişerken mutlaka sıcak suyu hazırda bulundurun. Kıvamını damak tadınıza göre ayarlamak, gerekirse su eklemek için gerekecektir. Bol su ister bu tatlı.
  • Kıvamı videodaki gibi olacak şekilde hazırlayabilirsiniz. Bekledikçe de koyulaşacaktır unutmayın.
    Cevizi süsleme aşamasında kullanıyorum, tatlının içerisine tatlımızı karartmaması için eklemeyi tercih etmiyorum.
  • Aşurenin şekerini ayarlarken tattığınız aşurenin soğumuş olmasına dikkat edin, sıcak tatlı ile soğuk tatlının hissedilen şeker oranı farklı olabiliyor. Soğutup tatmanızı öneririm.
  • Dilerseniz elma ve portakal kabuğu ile tatlandırabilirsiniz.

AŞURENİN KARARMAMASI İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Kuru meyveleri pişirdikten sonra sularını güzelce süzdürmelisiniz ki aşurenin içine haşlarken ortaya çıkan koyu renkli su dahil olmasın. Aşurenin rengini en çok koyulaştıran malzemelerden kuru incir, kuru üzüm ve ceviz içini mutlaka pişmesine az bir zaman kala aşurenize ilave etmelisiniz.

AŞURE YAPARKEN ŞEKER NE ZAMAN KONUR?

Aşurenin rengini koyulaştıran ve taneli olan dut kurusu, kuru incir, kuru kayısı gibi meyveler için ön haşlama yapın ancak çıkan suyu kullanmayın. Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin.

Speed Dating mekanı kapatıldı! Yaşam MNG Kargo çalışanları ürünleri fırlatırken görüntülendi! Yaşam Sıcak havalar ekosistemi nasıl etkiliyor? Gündem Diyanete göre Kunut duaları Arapça okunuşu, Türkçe anlamı Yaşam