Artvin'deki arkeolojik kazılara jeoradar desteği

Artvin'de üç farklı arkeolojik alanda jeoradar çalışmaları yapıldı. Ekipler, yer altındaki kalıntıları görüntüleyerek kazı süreçlerine katkıda bulunuyor.

Abone ol

Artvin ilinde gerçekleştirilen üç ayrı arkeolojik kazı alanında, jeoradar (yer altı radarı) teknolojisi kullanılarak detaylı görüntüleme çalışmaları yapıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen bu çalışmalara Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden uzmanlar katıldı.

UZMANLAR ÇALIŞMALARINI TAMAMLADI

Çalışmalara katılan Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu ve Prof. Dr. Selma Kadıoğlu, arkeolojik kazıların yapıldığı Arhavi Ciha Kalesi, Ardanuç Kutlu Köyü Bağlığı Yapısı ve Gevhernik Kalesi'nde yer altı görüntülemeleri gerçekleştirdi. Prof. Dr. Kadıoğlu, çalışma sırasında bölgede tahrip olmuş ve toprak altında kalan yapıların analizi için detaylı incelemelerde bulunduklarını belirtti.

KAZI ALANINDAKİ BULGULAR

Kadıoğlu, Kutlu köyünde volkanik cam örnekleri ve olası antik fırın ocakları tespit ettiklerini ifade ederken, bu yapıların Türkiye'nin kültürel mirasına önemli katkılar sağlayabileceğini vurguladı.

JEORADAR İLE YERALTI İNCELEMELERİ

Prof. Dr. Selma Kadıoğlu, amaçlarının kazmadan yer altındaki olası yapı kalıntılarının konumları hakkında bilgi edinmek olduğunu belirtti. Jeoradar ile yalnızca üst yüzey yapıları değil, katmanlar arasındaki kalıntıları da tespit ettiklerini şöyle açıkladı:

"Arkeologlarımıza, canlı veriler sunarak derinlik bilgileri sağlıyoruz. Bu bölgedeki arkeolojik çalışmalara önemli bir katkı olacak."

Çalışmalara İl Kültür ve Turizm Müdürü Yunus Emre Aytekin ve Gevhernik Kalesi Kazı Başkanı Dr. Osman Aytekin de destek verdi. Bu işbirliği, bölgenin kültürel mirasına yeni bir perspektif kazandırmayı hedefliyor.

Artvin'de üç noktadaki arkeolojik kazı alanları jeoradar (yer altı radarı) ile görüntülendi. Kazıların, hazırlanacak rapor doğrultusunda ilerlemesi planlanıyor.

2023 model Fiat otomobil uygun fiyattan satışa Yaşam İŞKUR'dan Yeni TYP Personel Alım İlanları! Yaşam Yavuz Sultan Selim Han Anma Etkinlikleri Gündem Otomobil Alacaklara Büyük Fırsat Yaşam