Anne babalar dikkat! Yürüyen merdivenler yaz aylarında tehlike saçıyor!
Şehir hayatının olmazsa olmazı haline gelen yürüyen merdivenler günlük yaşamı kolaylaştırırken, yapılması gereken bakımların aksatılması ve kullanma talimatlarına uyulmaması kaza tehlikelerine davetiye çıkarıyor. Özellikle yaz aylarında çocuklar için tehlike oldukça artıyor. Terlik ve sandalet kullanımı kazaları arttırıyor. Uzmanlar bu sebepten çocukların yürüyen merdivenlerde yalnız bırakılmaması ve merdiven kenarlarına dikkat edilmesi konusunda uyarıyor.
25.04.2013 tarihli 28628 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İş Ekipmanları'nın kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğince yürüyen merdiven ve yürüyen bantların senede minimum bir kez periyodik kontrolünün yapılması gerekiyor.
Son 15 senede değişen Türkiye ile birlikte hayatımızın birer parçası haline gelen alışveriş merkezleri, havalimanları, metro ve tren istasyonları, adalet sarayları ve şehir hastanelerinde ki insan taşıma sistemlerin den biri olan yürüyen merdiven ve yürüyen bantlar vatandaşımızın gündelik hayatında neredeyse vazgeçilmez bir hale gelmiştir. Gündelik yaşam konforumuzu artıran bu ekipmanlar aynı zamanda bulundukları yapılar içinde estetik açıdan önem arz etmekte.
YAZ GELDİ, TEHLİKE ÇOĞALDI
Havaların ısınması, vatandaşlarımızın gündelik yaşamda ayakkabı yerine terlik ve sandaletleri tercih etmesi yürüyen merdiven ve bantları kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususları da beraberinde getirmekte.
Sadece kullanıcıların değil yürüyen merdivenin ve bandın bakım ve onarımından sorumlu personelin ve tesis işleticilerinin de artan kaza riskini en aza indirmek için maksimum bilinçle hareket etmeleri ve sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekiyor.
SAYI BELLİ DEĞİL
Türkiye genelinde ve iller bazında yürüyen merdiven ve bant sayısının belli olmadığı, herhangi bir istatistiğin tutulmadığı gibi, meydana gelen kazalarında kayıt altına alınmadığı görülmekte.
Tahminen 100.000 civarı yürüyen merdiven ve bandın bulunduğu Türkiye'de en fazla Yürüyen Merdiven ve Bant İstanbul'da bulunmakta. Konu hakkında bilgi veren SZUTEST Uygunluk Değerlendirme A.Ş. Asansör ve Yürüyen Merdiven Periyodik Kontrol Teknik Müdürü Ertan Karadaş, tesis işleticilerinin, bina sahiplerinin yapması gerekenleri sıraladı.
YALNIZCA AYLIK BAKIMLAR YETERLİ DEĞİL!
TS EN 13015 Standartı tesis sahibine veya tesis işleticilerine de belirli aralıklarda yapılması gereken kontrol sorumluluğu yüklemekte. Bu kontrol ehil kişiler tarafından düzgün şekilde yapıldığında kara riskini minimize etmekle birlikte ekipmanın kullanım ömrünü de arttıracak kontrollerdir.
PERİYODİK DENETİM ZORUNLULUĞU VAR
İş Ekipmanları'nın Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğince yürüyen merdiven ve yürüyen bantların yılda en az 1 defa periyodik kontrolünün yapılması gerekmektedir.
Periyodik Kontrolü yapacak kişi veya kuruluşun TÜRK Akreditasyon Kurumu TÜRKAK'a akredite olması zorunluluktur.
CEZAİ YAPTIRIMLAR
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kapsamında idari para cezası öngörülmüş fakat bu yeterli olmayıp periyodik kontrollerin yapılıp yapılmadığını etkin bir şekilde denetleyecek idari yapının oluşturulması gerekmekte.
ACİL DURUM PLANI OLUŞTURULMALI
Kaza anında işletme bünyesindeki ilgili tüm personelin nasıl davranması ve hareket etmesi gerektiğini belirten, görev ve sorumlulukları açık bir şekilde ifade eden Acil durum planları oluşturulmalı ve bu planlar belirli aralıklarla tatbik edilmeli.