Alper Gezeravcı uzayda ne kadar kalacak? İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzaydan ne zaman dönecek, uzay istasyonunda neler yapacak?

Alper Gezeravcı, tarihi uzay yolculuğu başladı ve ilk Türk astronot unvanını aldı. 19 Ocak 00.49 saatinde başlayan yolculuk sonrasında uzay istasyonuna ulaşan ekipte yer alan Alper Gezeravcı, burada bir takım çalışmalar yapacak. Peki, Alper Gezeravcı ne zaman dönecek, ne gibi deneyler yapacak?

Abone ol

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu dün başladı. İki defa ertelenen uçuş, 19 Ocak 00.49 saatinde yapıldı. 20 Ocak saat 13.15'te alçak dünya yörüngesindeki laboratuvar olarak tanımlanan ISS'e kenetlenecek. Tarihe geçen anlar sonrasında Alper Gezeravcı'nın uzayda ne kadar kalacağı, ne zaman döneceği merak ediliyor. Peki, Alper Gezeravcı hangi deneyleri yapacak?

ALPER GEZERAVCI NE ZAMAN DÖNECEK?

İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu 19 Ocak 00.49'da başladı. İçinde bulunduğu Ax3, 20 Ocak'ta ISS uzay istasyonuna bağlanacak. Burada 14 gün görev yapacak Gezeravcı ve mürettebatın, ocak sonunda aynı uzay aracıyla dünyaya dönmesi planlanıyor. Florida eyaletinin doğusunda ve batısında tespit edilmiş farklı iniş noktaları, dönüşte hava ve deniz yüzeyinin şartlarının uygunluğuna göre tercih edilecek.

ALPER GEZERAVCI HANGİ ÇALIŞMALARI YAPACAK?

Gezeravcı, uzayda kaldığı 14 gün boyunca çeşitli üniversite ve araştırma kurumlarında misyon için hazırlanan, TUA ve TÜBİTAK Uzay Komisyonunca belirlenen 13 önemli deney çalışmasını başlatacak.

Aralarında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar geniş bir yelpazeden seçilen deneyler, bilimsel literatüre katkı sağlayacak.

Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanması, uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesi, mikroalg türlerinin yer çekimsiz ortamda karbondioksit yakalama performanslarının ve oksijen üretim kabiliyetlerinin belirlenmesi, dünyada var olan hastalıklar için yeni tedaviler ve önleyici tedbirlerin geliştirilmesinde ve propolisin mikro yer çekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisinin araştırılması gibi deneyler de bilim dünyasına fayda sağlaması açısından önem taşıyor.

Sivas'ta deprem! Birçok ilçeden hissedildi Yaşam Sivas'ta deprem mi? En son nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde deprem oldu? Yaşam Bir Seçil Erzan vakası daha! Yaşam İki tekerlekli araçların trafiğe çıkışı yasaklandı! Yaşam