Adli tatil ne zaman başlıyor? Adli yıl ne zaman başlar? Adli tatilde hangi davalar görülür, mahkemeler çalışıyor mu?

Adli tatil, ülkemizde adalet teşkilatının yargı faaliyetine belirli tarihlerde ara vermesidir. Adli tatilde kural olarak hukuki süreler durur ve duruşmalar bu dönemde görülmez. Peki, 2024 adli tatil ne zaman başlıyor ve bitiyor? Adli tatilde görülen davalar hangileri?

Abone ol

Adli tatil tarihleri Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ile belirlenmiştir. Adli tatil, mahkemelerin ve icra dairelerinin yaz tatili dönemidir. Adli tatil, her yıl aynı tarihte başlar ve biter. Bir buçuk ay süren adli tatil nedeniyle vatandaşlar, adli yılın başlayacağı tarihi beklemek zorundadır. Bazı davalar ve acele işler istisnadır.

2024 ADLİ TATİL NE ZAMAN BAŞLIYOR VE BİTİYOR?

6100 sayılı HMK'nın 102. maddesi ile düzenlenen adli tatil, mahkemelerin ve icra dairelerinin yaz tatili dönemidir. 2024 adli tatil dönemi 20 Temmuz 2024 tarihinde başlayıp 31 Ağustos 2024 tarihinde bitecektir. Bu 1,5 aylık sürede sadece acele işler görülür. 1 Eylül 2024 yeni adli yılın başlayacaktır.

ADLİ TATİLDE GÖRÜLEN DAVALAR

Adliyelerin tatil olduğu dönemde ancak adli tatile tabi olmayan davalar görülebilir. Bunlar HMK 103. maddesi ile sayılmıştır:

İhtiyati tedbir, haciz ve delil tespiti
Nafaka
Soybağı
Velayet
Vesayet
Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi
İş davaları
Ticari defterler veya kıymetli evrakların kaybolması ile ilgili işlemler
İflas, konkordato, sermaye şirketleri ve koop. yapılandırma işleri
Keşif
Tahkim
Çekişmesiz yargı işleri
İvedi işler

ADLİ TATİLDE GÖRÜLEN İŞLER

HMK 103(3) maddesi ile adli tatilde aşağıdaki işlerin yapılabileceği düzenlenmiştir:

Dava, karşı dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri ve cevap dilekçeleri tebliğ edilebilir
Dava dosyasının yenilenmesi talebi yapılabilir
Her türlü ilam verilebilir
Her türlü dilekçe alınabilir
Her türlü tebligat yapılabilir
Dosya başka bir mahkemeye gönderilebilir

Bu kurallar hem ilk derece mahkemeleri, hem de istinaf mahkemesi ve Yargıtay için geçerli olur. Dolayısıyla istinaf süresi de adli tatilde duracaktır. Savcılıklar ise adli tatile tabi olmayıp çalışmaya devam ederler.

Ferit Edgü kimdir, nereli, kaç yaşında? Ferit Edgü hayatı, eserleri, ödülleri Yaşam Çanakkale'de 3,8 büyüklüğünde deprem! Yaşam MasterChef 9. yarışmacı kim oldu, dün kim kazandı? Yaşam Akdeniz'de 5 şiddetinde deprem! Yaşam