2024 fitre ne kadar Diyanet? Oruç tutamayanlar ne kadar fidye ödeyecek?

Diyanet, 2024 yılı fitre miktarını açıkladı. Ramazan fitresi ve sadaka-i fıtır, oruç fidyesi ile aynıdır. Yani Ramazan'da oruç tutamayanlar, Diyanetin belirlediği fitre miktarı kadar fidye ödemek zorunda. Peki, fidye nedir? 2024 fitre ne kadar? Fıtır sadakası nedir? İşte Diyanetin fitre, fidye veya fıtır sadakası açıklaması...

Abone ol

2024 fitre miktarı merak ediliyor. Fitre miktarı her yıl Ramazan ayı öncesinde belirleniyor. Bunun için konuyla ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önüne alınıyor. Fitre miktarı, oruç tutamayanların tutamadıkları oruç başına ödemesi gereken fidyedir. Peki, oruç fidyesi nedir? 2024 fitre ne kadar? İşte fitre, oruç fidyesi hakkındaki bilgiler

FİTRE (SADAKA-İ FITIR) NEDİR?

Fidye, bir kimseyi bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarmak için ödenen bedel demektir. Dinî bir terim olarak fidye, oruç ibadetinin eda veya kaza imkânının kalmaması sebebiyle veya hac ibadetinin edası sırasında işlenen birtakım kusurların giderilmesi için ödenen maddî bedeli ifade eder.

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

Bir fidye, bir kişiyi bir gün doyuracak yiyecek miktarı veya bunun ücretidir. Bu da “sadaka-i fıtır” ile aynı miktarı ifade eder. Bu, fidyenin asgari ölçüsüdür. İmkânı olanların daha fazla vermesi daha iyidir.

2024 FİTRE MİKTARI NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını 130 TL olarak belirlendiğini duyurdu. Geçen yıl fitre miktarı 70 TL idi. 

ORUÇ FİDYESİ NEDİR, NASIL ÖDENİR?

Kur’ân-ı Kerîm’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu fidye öder.” (el-Bakara,2/184) buyrulmaktadır. Buna göre ihtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kimse, daha sonra bu oruçları kaza etme imkânı bulamazsa, her gününe karşılık bir fidye öder (Serahsî, el-Mebsût, 3/100; İbn Kudâme, el-Muğnî, 3/37-39).

Oruç fidyesinin tutarı, fıtır sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan’ın başlangıcında verilebileceği gibi Ramazan’ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi ayrı ayrı fakirlere de verilebilir. 

Emzirme ve hamilelik sebebiyle çocuğunun sağlığı hakkında endişe duyan annelerin, oruç tutamadıkları günleri hem kaza etmeleri hem de fidye vermeleri gerekir. Fakat çocuk hakkında değil de kendileri hakkında endişe ederlerse o zaman sadece kaza gerekir.

KİMLERE VERİLİR?

Oruç fidyesi, tıpkı fıtır sadakasında olduğu gibi onları verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl (üst soy) ve fürûuna (alt soy) veremez. Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürû ise çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.
Yine bir kimse hanımına zekât, fitre ve fidyesini veremeyeceği gibi hanımı da kocasına bunları veremez.
Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir.

Kuşluk namazı ne zaman kılınır? Kuşluk namazı nedir, kaç rekattır, nasıl kılınır? Yaşam Sağlık Bakanlığı 8 bin işçi alımı kura çekilişi ne zaman yapılacak? Yaşam Down sendromlu çocuğun 'servis' dramı Yaşam Bingöl'de yolcu otobüsü devrildi Yaşam