12 Eylül mağduru gazeteci Karakulak: Soruşturmadan işkenceye maruz kaldım

Mardin'de yaşayan gazeteci Mehmet Emin Karakulak, 12 Eylül 1980 darbesinde yaşadıklarını anlattı. 17 yaşında hapishaneye atıldığını anlatan Karakulak açıklamasında, "5 No’lu cezaevine atıldım. Çoğu insanlarımız orada insanlık dışı işkencelerle yaşamını yitirdi. Araştırmadan, soruşturmadan işkenceye maruz kaldım" dedi.

Abone ol

12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden tam 43 yıl geçti. Darbe dönemi yaşanan travmatik olaylar, işkenceler ve idam kararlarının yarattığı etkilerin, izleri yıllar geçse de sürüyor. Mardin'in Kızıltepe ilçesinde yaşayan 60 yaşındaki gazeteci Mehmet Emin Karakulak, 12 Eylül'de yaşadıklarını anlattı. Dönemin koşullarını anlatan Karakulak açıklamasında, "12 Eylül'den önce Türkiye'de kaotik bir ortam oluşturulmuştu. Anarşi denilen kargaşa ortamı vardı. Günde 50 insan sağ-sol çatışması yüzünden yaşamını yitiriyordu. Sözde sağ-sol mücadelesi veriyorlardı ama anarşi ve kaotik ortam oluşmuştu. Türkiye'de artık bir insan akşam sağ salim eve gelecek mi dönecek mi garantisi yoktu. 12 Eylül akşamı radyoda darbe bildirisi okundu. O zamanın siyasetçilerinin hepsini gözaltında aldılar" dedi.

"İNSANLIK DIŞI İŞKENCELER BAŞLADI..."

Darbe döneminde toplumun travma yaşadığını belirten Karakulak açıklamasında, "Türkiye'de o zaman örgütler de kendi aralarında bölündü. Sağ-sol çatışmasının yanında, örgütler kendi aralarında da şehir seçip burası benim bölgem demeye başladı. Darbe olduktan sonra bir aya yakın herkes gözaltına alındı. Milleti cezaevlerinde kapattılar. O anarşist ve kaotik ortam durdu ama diğer yandan cezaevlerinde insanlık dışı işkenceler başladı. Suçlu, suçsuz ayırt edilemedi. İnsanları idam ettiler, işkenceler aldı başını gitti. İnsanlar beyin felcine uğradı. Toplum bir travma yaşadı ve insanlar hala o psikolojik travmanın etkisindedir" ifadelerini kullandı.

"SORUŞTURMADAN İŞKENCEYE MARUZ KALDIM"

Karakulak açıklamasının devamında, "12 Eylül darbesi oldu ve 5 No’lu cezaevine, şimdiki Cumhurbaşkanımız tarafından müzeye çevrilen cezaevine atıldım. Çoğu insanlarımız orada insanlık dışı işkencelerle yaşamını yitirdi, sakat kaldı ve hala o psikolojik travmanın etkisinde. 12 Eylül darbesinden nasibimi ben de aldım. 17 yaşındayım daha liseyi henüz yeni bitirmiştim. Delil, bilgi ve ortada suç yokken cezaevine aldılar. Araştırmadan, soruşturmadan işkenceye maruz kaldım.

"UNUTMAYACAĞIM, UNUTAMIYORUM..."

Önce Şanlıurfa’da daha sonra Diyarbakır cezaevinde işkenceye maruz kaldım. Cezaevinde 6 ay kaldıktan sonra kovuşturmaya yer yok diye serbest bırakıldım. Ben o psikolojiyi o travma ile yaşadım. Unutmayacağım, unutamıyorum ve bazı geceler o işkenceleri düşlerimde görüyorum. Devletin kapısında bana iş verilmedi. Mahkum yasası çıkmasına rağmen başvurdum kovuşturmaya yer yok diye yardım alamadım. 6 ay işkence yüzünden ölümden döndüm. Sorunların çözümü için ve darbelerin izlerini, kalıntılarını silmek için yeni bir sivil anayasaya, demokratik bir anayasaya ihtiyaç olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.." şeklinde konuştu.

Çoluk çocuk onlarca göçmen bir anda botla plaja indi! Gören şaştı kaldı! Yaşam Pendik'te orman yangını Yaşam İstanbul'da su kirliliği Yaşam İzmir Torbalı'da orman yangını! Yaşam