1 Mayıs resmi tatil mi, hangi güne denk geliyor?

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları için hazırlıklar başladı. Tüm dünyada kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı, pek çok ülkede resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Peki, 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi güne denk geliyor, kaç gün tatil?

Abone ol

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür. Önümüzdeki hafta kutlanacak İşçi Bayramı öncesinde vatandaşlar, 1 Mayıs resmi tatil mi, hangi güne denk geliyor merak ediliyor. İşte 1 Mayıs İşçi Bayramı tarihi...

1 MAYIS RESMİ TATİL Mİ?

1 Mayıs İşçi Bayramı, Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5892 sayılı yasanın, 27 Nisan 2009'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile, 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.

1 MAYIS 2023 HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

Resmi tatil olan 1 Mayıs, 2023'te pazartesi gününe denk geliyor. Hafta sonu ile birlikte üç günlük bir tatil imkanı ortaya çıkıyor.

1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

ABD'de işçilerin, günlük çalışma sürelerinin 8 saate indirilmesi için 1884'te başlattığı mücadeleyle ortaya çıkan 1 Mayıs, 1886'da başlatılan kitlesel grevlerle yaygınlaşarak küresel nitelik kazanmış ve tüm ülkelerde kutlanmaya başlamıştı.

Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatının 1889 Paris Kongresi'nde (II. Enternasyonalin 1. Kongresi), yılda bir günün, dayanışmaları amacıyla işçilerin ortak bayramı ilan edilmesi kararlaştırıldı. Amerikalı sendikacıların önerisi üzerine o gün ''1 Mayıs'' olarak belirlendi.

Birçok ülkede 1 Mayıs, "Emek Bayramı", "İşçi Bayramı" ve "1 Mayıs Bayramı'' adıyla resmi tatil olarak kutlanmaya başladı.

Oraj nedir, nasıl oluşur? Yaşam Marketlerin itirazlarına mahkemeden ret kararı Yaşam İstanbul'da parlak bir meteor düştü Yaşam Elon Musk her şeyden para kazanma derdinde Yaşam