Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile görüştü

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevini sürdüren Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile görüşen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, "Orada bulunan tüm astronotlara Türkiye'den selamlarımızı iletmenizi istiyoruz. Ay yıldızlı bayrağımızı gururla taşıdığınız için tebrik ediyorum." dedi.

Abone ol
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'nde ( GUHEM) bir araya geldi.

  • Bakan Kacır görüşme sırasında "Uzay çalışmaları uluslararası iş birliklerinin de öncüsü oluyor. Milli Uzay programımızın hedeflerine ulaşmada uluslararası iş birliğinin önemine her daim vurgu yapıyoruz. Orada bulunan tüm astronotlara Türkiye'den selamlarımızı iletmenizi istiyoruz. Ay yıldızlı bayrağımızı gururla taşıdığınız için tebrik ediyorum." şeklinde konuştu.
  • Alper Gezeravcı ise  şunları söyledi:
İlk defa bu kadar fazla sayıdan ülkeden oluşmuş kişiler buluyor. Biz 4 kişilik bir ekibiz. Birbirimizle sürekli iletişim halindeyiz ve koordinasyon içinde hareket ediyoruz. Bizi burada görev yapan astronot arkadaşlarımız karşıladı.
  • 7 gündür Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunan Alper Gezeravcı ile yapılan bağlantı sonrasında Bakan Kacır, Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki hedeflerini açıkladı.
  • Astronot Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştirdiği deneylere de değinen Bakan Kacır, bu deneylerin Türkiye'nin bilimsel gelişimine önemli katkılar sağlamasını ve küresel bilim literatürüne kazanımlar getirmesini beklediklerini söyledi.
  • Gelecekte Türkiye'nin uzay endüstrisinin daha da güçlenmesi için Ankara'da uzay teknolojileri geliştirme bölgesi kuracaklarını açıklayan Bakan Kacır, bu sayede gençlerin ve özel sektörün uzay projelerine daha etkin katılımını sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

"SON 22 YILDA MUAZZAM BAŞARILAR ELDE ETTİK"

  • Türkiye’de uzay endüstrisinin, uzay sanayisinin gelişimini Milli Uzay Programı çerçevesinde öncelikli hedeflerden biri olarak değerlendirdiklerini kaydeden Kacır, "Bu çerçevede önümüzdeki dönemde Ankara’da bir uzay teknolojileri geliştirme bölgesi inşa ediyor olacağız. Böylelikle sahip olduğumuz insan kaynağını hem nicelik hem nitelik açısından daha ileri seviyelere taşımaya, bu alanda özel sektörün yeni projelerde daha güçlü şekilde rol almasını sağlamaya çalışacağız. Türkiye savunma sanayisinde son 22 yılda muazzam başarılar elde etti. Yıllık 250 milyon dolar üzerinde olan ihracatımızı 5.5 milyar doların üzerine taşımayı başardık ve bu bütün başarı hikayesinde havacılık endüstrisindeki kabiliyetlerimiz lokomotif rol oynadı. Bu kabiliyetlerimizi şimdi ufkun ötesine uzay endüstrisine taşımaya dönük yeni bir dönem başlatıyoruz." diye konuştu.

"81 ŞEHRİMİZİ DOLAŞACAK"

  • Türkiye'nin uzay çağını başlatan bu çalışmaların, gençlerin ilham kaynağı olacağını ve ülkenin milli teknoloji hamlesine katkı sunacağını belirten Bakan Kacır, Alper Gezeravcı'nın görevini tamamladıktan sonra Türkiye'ye dönerek gençlerle buluşacağını ve 81 şehirde etkinlikler düzenleyeceğini ifade etti.
  • Bakan Kacır, "Alper Gezeravcı 14 günlük görevini tamamladıktan sonra önce fırlatmanın gerçekleştiği üsse yakın bir bölgeye okyanusa iniş yapacak daha sonra da Türkiye’ye gelecek ve 81 şehrimizde Türk gençliği ile Türk çocukları ile buluşmalar gerçekleştirecek. Biz Milli Uzay Programımızdaki hedeflerimizi bir bir gerçekleştirmeye, önümüzdeki dönemde bölgesel konumla ve zamanlama sisteminden ay misyonuna kadar program çerçevesindeki hedeflerimize bir bir erişmeye devam edeceğiz. Bu yolculukta bilim insanlarımızın önünü açmaya devam edeceğiz. Bu hafta bir çağrı da yaptık. TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ve TÜBİTAK Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı çağrılarını ilan ettik. Bu çağrılar çerçevesinde birçok bilim insanının Türkiye’ye gelmesini, özellikle geçmiş yıllarda dünyanın farklı ülkelerine giderek araştırmalarını orada sürdürmekte olan Türk bilim insanlarının tersine beyin göçünü sağlamayı hedefliyoruz. Ümit ederim, bunların da önemli bir kısmı, astronomi ve uzay bilimi alanlarında çalışmalarını yürüten bilim insanlarımız olacak" dedi.
  • Uzay teknolojileri, uzay bilimi ve uzay sanayinde Türkiye'nin küresel düzeyde önemli bir oyuncu olmaya devam edeceğini vurgulayan Bakan Kacır, bu alandaki çalışmaların güçlü bir altyapıyla desteklenmesini sağlamaya yönelik kanun çalışmalarını meclise taşıyacaklarını da duyurdu.
  • Bu sürece destek veren bütün medya mensuplarına da teşekkür eden Bakan Kacır, "O gece bizler Amerika Birleşik Devletleri Florida’da Kennedy Uzay Merkezi’nde fırlatmaya canlı şekilde şahitlik ettik. Ama biliyorum ki bizimle birlikte 85 milyon insan da bu fırlatmayı o gece yarısı saatlerinde 7’den 70’e büyük bir heyecan ve coşku ile takip ettiler. Bütün bu heyecanın, coşkunun milletimize yansıtılmasında sizler medya mensuplarımız çok önemli bir rol üstlendiniz. İlk kez Türkiye’de bir bilim misyonu bu düzeyde toplumsallaşmış oldu. İlk kez bir bilimsel faaliyet bu düzeyde aile sohbetlerine konu olmuş oldu. İlk kez bilimsel bir faaliyet için ufacık çocuklarımızı anne, babaları uykularından uyandırdılar ki ömürleri boyunca unutamayacakları bu heyecana tanıklık edebilsin diye. Ümit ederim, bu ivmeyi önümüzdeki dönemde sürdüreceğiz. Bilimi, teknolojiyi Türkiye’nin gündeminde en üst sırada tutmaya, bu yaşadığımız zor coğrafyada tam bağımsız Türkiye iddiasını, idealini sürdürebilmek adına, Türkiye’nin milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmenin heyecanını milletimizle paylaşmaya devam edelim. Türk gençleri bu yolculuğun öznesi olmak adına en iyi şekilde hazırlıklarını sürdürsünler biz de onlara en iyi eğitim imkanlarını sunarak önlerindeki engelleri bir bir kaldıralım. Türkiye’yi Cumhuriyetimizin ikinci asrında Türkiye Yüzyılı'na bilimle, teknoloji ile taşıyalım" ifadelerine yer verdi.
MediaMarkt’tan yarıyıl kampanyası Teknoloji Alper Gezeravcı deneylerine devam ediyor Gündem Iphone kullanıcılarına müjde: 118 emoji geliyor📱🍏 Teknoloji ASELSAN'a 24,7 milyon euroluk sipariş Ekonomi