Robot süpürge mahrem görüntüler çekti! Şirketten pişkin açıklama: Yapay zekayı eğitmek için...

Robotların bir gün insanlığa savaş açacağı inancı teknolojinin gelişmeye başladığı yıllardan bu yana hep var olan bir inançtı. O savaşa az kaldığını gösteren bir gelişme yaşandı. Dünyaca ünlü teknoloji firmasına ait robot süpürge, bir kadının mahrem anlarını fotoğrafladı. Olay bununla da kalmadı. O kareler sosyal medyaya düştü. Üretici firma konuya ilişkin inceleme başlattığını duyururken kullanıcılar evlerindeki cihazların ne kadar güvenilir olduğunu sorgulamaya başladı.

Abone ol

Sosyal medyada şaşkınlık yaratan kareler yayılmaya başlandı. O kareler, dünyaca ünlü teknoloji firmasına ait bir robot süpürge tarafından çekilmiş, süpürgenin ait olduğu teknoloji firmasına hizmet sağlayan bir başka firma tarafından yayılmıştı.

MIT Technology Review dergisinin haberine göre olay 2020 yılında yaşanmış ancak bugün ortaya çıkmıştı.

KADININ MAHREM GÖRÜNTÜLERİ FACEBOOK'TA YAYINLANDI
Robot süpürge, evdeki kadının tuvaletteykenki hallerini çekmişti. Mahrem görüntüler sosyal medya platformu Facebook'a düştü.

"GÖRÜNTÜLER YAPAY ZEKAYI EĞİTMEK İÇİN ÇEKİLDİ"
Söz konusu görüntülerin 2020 yılına ait olduğu, robot süpürgenin geliştirme versiyonları tarafından çekildiği öğrenildi.
Görüntüler, yapay zekayı eğitmek için alınmış, Scale AI isimli bir firmaya gönderilmişti.
Firmanın verileri gruplandırarak hangilerinin yapay zekayı geliştirmek için kullanılacağını seçmesi gerekiyordu ancak firma görüntüleri Facebook ve Discord'da paylaştı. Oradan da tüm dünyaya yayıldı.

Üzerinde sensör ve kamera olan Robot Süpürge aynı zamanda video kaydı da alabiliyor.


ŞİRKET AÇIKLAMA YAPMAK ZORUNDA KALDI
Gelen tepkiler üzerine robot süpürge firması bir açıklama yaptı. Görüntüleri sızdıran hizmet sağlayıcıyla ilişkisini sonlandırdığını ve konuya ilişkin bir inceleme başlattığını duyurdu.

ÜZERİNDE 'VİDEO KAYDI DEVAM EDİYOR' UYARISI VARDI
Şirketin açıklamasına göre insanların evlerinde fotoğraflarını çeken geliştirme sürümü robot süpürgeler sadece şirket çalışanlarına dağıtılmıştı ve cihazların üzerinde 'Video kaydı devam ediyor' yazan yeşil, parlak bir uyarı vardı.
Bir başka deyişle süpürgeleri alan insanlar cihazların kayıt yaptığının farkındaydı ve buna izin vermişlerdi.

Sosyal medya kullanıcıları şirketin açıklamasından tatmin olmuş gibi görünmüyor. Çok sayıda insan evlerinde kullandıkları teknolojik cihazların güvenilirliğini sorguladıklarını belirterek şirkete tepki gösterdi.

İLK DEĞİL
Robot süpürgenin çektiği ve kapalı sosyal medya gruplarında paylaşılan ilk görüntüler bunlar değil. Daha önce Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki evlerin içinden başka görüntüler de gündeme gelmişti ancak bu kadar mahrem bir fotoğrafın paylaşılması bardağı taşıran son damla oldu.

'İstifa etsin' diyenleri ti'ye aldı Dünya Yerli ve milli hamlelerimizden sevindiren gelişme Gündem "Twitter'ı bırakayım mı?" diye anket açtı Teknoloji İstanbul’da yeni yılda 2 metro açılıyor Teknoloji