Kutup araştırmalarında yeni bir dönem: Lise öğrencilerinin insansız hava aracı

İstanbul Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri, otonom veri toplayan insansız kutup hava aracıyla TEKNOFEST'te birincilik ödülünü kazandı.

Abone ol

İstanbul Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri, insansız kutup hava aracı (İKHA) projesi ile sıfırın altında 60 derecede çalışabilen bir araç geliştirerek, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) kapsamında düzenlenen Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda birincilik ödülü aldı.

OTONOM VERİ TOPLAMA KAPASİTESİ

Kutup Yıldızı Takımı, bilim insanlarının kutup bölgelerinde otonom olarak veri analizi yapabilmesi için geliştirdikleri bu insansız aracı, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğiyle Adana Havalimanı'nda sergiledi. Takım kaptanı Kayra Ege Altun, bu araçta bulunan sensörler sayesinde metan gazı yoğunluğu, sıcaklık ve nem gibi verilerin doğrudan hafıza kartına kaydedildiğini belirtti.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ ANALİZLER

Kayra Ege Altun, "Veriler bilgisayara aktarıldığında, uygulamamız bu verileri yapay zeka yardımıyla 2D ve 3D grafikler haline getiriyor. Grafikler, bilim insanlarının ihtiyaçlarına uygun olarak oluşturuluyor." diyerek sözlerine devam etti. Ayrıca, arka planda yatan yapay zeka modülü sayesinde kutup bölgelerindeki canlılar ve kayaçların doğrudan analiz edileceğini, bu bilgilerin gerçek zamanlı olarak bilim insanlarına ulaştırılabileceğini ifade etti.

KUTUP YÜZYILI VİZYONU

Altun, takım olarak Türkiye Yüzyılı vizyonuna katkı sağlayacak bir misyon benimsediklerini ve bu projenin, Türkiye'ye kutup yüzyılına giden yolda önemli bir katkı sunacağını belirtti. Ayrıca, birincilik ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almakla büyük mutluluk yaşadıklarını söyledi.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olarak yer aldığı Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Adana Havalimanı'nda gerçekleştirildi. Lise öğrencilerinin sıfırın altında 60 derecede çalışabilen ve üstüne eklenen sensörler sayesinde otonom olarak veri toplayabilen "insansız kutup hava aracı", festival kapsamında düzenlenen Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nın yer bilimleri kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.

Kocaeli'den yenilikçi ambalaj projesi Teknoloji BİLSEM Öğrencilerinin Başarılı Projesi Teknoloji Kastamonulu Öğrenciden Ödüllü İnovasyon Teknoloji Gençlik ve Spor Bakanı Bak: Yapay Zeka ile Güçlü Bir Gelecek Spor