Kastamonulu Öğrenciden TEKNOFEST'te Hava Ölçüm Cihazı ile Birincilik

Kaan Yusuf Odacı, taşınabilir hava ölçüm cihazıyla TEKNOFEST'te birincilik ödülü kazandı. Proje yapay zeka ile hava kalitesini ölçüyor.

Abone ol

Kastamonu'daki Özlem Burma Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden Kaan Yusuf Odacı, taşınabilir hava ölçüm cihazıyla TEKNOFEST'te birincilik ödülü kazanarak başarılarına bir yenisini ekledi.

Yapay Zeka Destekli Prototip

Odacı, öğretmeni Enes Yüksel ile birlikte geliştirdikleri proje sayesinde hava kirliliğini anlık olarak ölçebilen bir sistem oluşturdu. Prototip, sensörlerle donatılarak yapay zeka desteğiyle veri analizi yapabiliyor.

TEKNOFEST’e Katılım ve Ödül

Cihaz, basit bir kurulumla çalışıp internette anlık veri aktarımı sunmaktadır. Öğrenci, Adana Havalimanı'nda gerçekleştirilen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde İklim Değişikliği Araştırma Proje Yarışması'nda birincilik almayı başardı.

Proje Detayları

Projenin yapımında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Sürekli İzleme Merkezleri'nden elde edilen 13 yıllık veriler kullanıldı. Bu veriler, yapay zeka ile analiz edilerek hava kalitesi endeksi oluşturuldu.

Öğrenciden Mutluluk Dolu Açıklama

Kaan Yusuf Odacı, projenin yapay zeka desteğiyle çalıştığını ve ortamın hava kalitesini ölçmenin ne kadar kolaylaştığını ifade etti. Ödülünü Cumhurbaşkanı'ndan aldığını belirten Odacı, "Altın bir plaketle memleketime döneceğim. Çok mutluyum," şeklinde konuştu.

Kastamonu Özlem Burma Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Kaan Yusuf Odacı'nın öğretmeninin desteğiyle geliştirdiği taşınabilir hava ölçüm cihazı, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) İklim Değişikliği Araştırma Proje Yarışması'nda birincilik ödülüne layık görüldü.

Gençlik ve Spor Bakanı Bak: Yapay Zeka ile Güçlü Bir Gelecek Spor Alper Gezeravcı'dan F16 uçağı ile gösteri uçuşu Teknoloji TÜBİTAK UZAY Milano’da Gündem Astronot Alper Gezeravcı TEKNOFEST Adana'da Teknoloji