Ersin Çahmutoğlu'dan "TV'ler kapalıyken bile soyunmayın" iddiaları hakkında Haberet'e özel açıklamalar
Akademisyen Ramazan Kurtoğlu'nun televizyonların kapalıyken bile ses ve görüntü alabileceğini iddia ettiği sözleri sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı. Gündemdeki iddiaları Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu'na sorduk. Çahmutoğlu, televizyonlarda kamera olmadığı taktirde kayıt yapılamayacağını belirtirken nasıl korunabileceğimize dair de bilgilendirmelerde bulundu. Çahmutoğlu ayrıca eğer dinlemeler devlet eliyle yapılıyorsa bu durumundan korunmanın imkansız olduğunu ifade etti.
İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Ramazan Kurtoğlu'nun katıldığı bir televizyon programında televizyon kapalıyken bile karşısında giyinip soyunulmaması gerektiğini ifade ettiği sözlerini Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu'na sorduk.
Gündemdeki iddialara ilişkin değerlendirmelerini aktaran Çahmutoğlu şunları söyledi:
"KAMERA YOKSA İMKANSIZ"
Televizyonlarda kamera olmadığı taktirde kayıt yapılamayacağını belirten Çahmutoğlu, aynı durumun robot süpürgeler için de geçerli olduğunu ifade etti.
- Televizyonlar mikrofon ve hoparlör özelliği olduğu için ses kaydı alabilir ancak kapalıyken ve televizyonda kamera yoksa görüntü alması imkansız.
- Günümüzde akıllı televizyonlar var ve bunlar internete bağlanabiliyor. Hacklenebilir ve bu şekilde veri sızdırabilir.
- Eğer televizyonda kamera varsa ve televizyon hacklendi ise görüntü alabilir bunlar bir gerçek.
- Aynı durum robot süpürgeler içinde geçerli. Hani diyorlar ya robot süpürgeler görüntü alabiliyor vs. eğer kamerası yoksa sorun yok.
- Cep telefonları gibi düşünelim hacklendiği takdirde kapalıyken dahi görüntü ve ses kaydı alabilir.
- Cihazın içerisine yerleştirilen veya sızdırılan yazımla alakalı bir şey. Öyle herkes kullanamaz bu yazılımları bunlar pahalı yazılımlar.
- Örnek verecek olursak iPhonelar kapalıyken de ses ve görüntü alabilecek İsrail menşeili yazılımlar var.
- Ancak bunlar çok pahalı ve devletlere satılıyor. Sıradan bir hackerin ses ve görüntü alması imkansıza yakın bir durum.
HÜKÜMETLER VATANDAŞLARINI DİNLEYEBİLİR Mİ?
- Evet, yani şöyle söyleyelim Yunanistan'da geçen aylarda yaşandı. Kendi bakanlığını dinledi. İstihbarat servisi başbakanın özel kalemiyle işbirliği yapıp İsrail'den yazılım alıyorlar. Daha doğrusu İsrail menşeili ama Yunanistan'da faaliyet gösteren 'interlexa' diye bir firmadan alıyorlar.
- Kendi adamlarını dinliyor, cihazlarına ve telefonlarına sızıyorlar.
- Onun dışında yine İsrail'in birçok ülkeye sattığı ve hatta Suudi Arabistan'ın yine içerideki muhalifleri bu şekilde dinlediği biliniyor. Cemal Kaşıkçı olayı bunun en büyük örneği.
NASIL KORUNABİLİRİZ?
- Eğer bu dinlemeleri yapan devlet ise zor. İmkansıza yakın. Yani akıllı telefon kullanmayacaksınız internete bağlı olmayan bir cihaz kullanacaksanız ki bu durumlardan korunabilesiniz.
- Bunların dışında da siber güvenlik önlemleri var bunları da bilindik siber tehdit aktörleri ve hackerlerdan korunabilirsiniz.
- İşletim sistemleri üreticileri bunlar güncelleme yayınlıyor sürekli olarak güvenlik güncellemesi bunları yapıyorsanız belirli önlemeleri de kendiniz alıyorsanız korunmuş olursunuz otomatik olarak.
- Ancak devlet tarafından böyle bir operasyon yapıldığında bundan korunmanız çok çok zor.
- Çünkü en güncel ve en güvenli bilinen telefonlara da sızabiliyor.
HALKA AÇIK ALANLARDAKİ ÜCRETSİZ ERİŞİMLERE DİKKAT
- Halka açık alanlarda sunulan internetlere de kimlerin bağlandığı girip çıktığı bilinmiyor. Kimse bilemez çünkü herkesin girip kullanabileceği bir şey.
- Burada da hackerler kötü niyetli ise bir şeyler ararlar Wi-Fi'ye bağlananlarda arasında illa ki birinin bir zafiyeti açığı vardır.
- Orada bir şey bulur ve onu hacklemek ister. Finansal motivasyon da olabilir ya da başka motivasyonları da olabilir bunu yapmak için.
- Halka açık alanlarda bulunan bağlantı noktaları uzun zamandır tartışılan bir konu. Dünyada da bu tür halka açık Wi-Fi bağlantılarının da güvenli olmadığı belirtiliyor.