Elon Musk teknoloji dünyasında yeni bir çağ açıyor: Geleceğin araçlarını ve her şeyi yapabilen robotları tanıttı!

Tesla'nın sahibi Elon Musk​, teknoloji dünyasında çok beklenen "We, Robot" etkinliğinde hem yeni elektrikli araçları Cybercab robotaksi ve Robovan minibüs modellerini tanıttı hem de Optimus​ modeli insansı robotlarının en yeni versiyonunu tanıttı.

Abone ol

Tesla tarafından gerçekleştirilen "We, Robot" etkinliğinde geleceğin yeni teknolojileri tanıtıldı. En güvenli sistemiyle sürücüsüz ulaşım araçlarından, istenilen her şeyi yaparak hayatı oldukça kolaylaştıracak akıllı insansı robotuna kadar teknolojide yeni çağ açacak modeller tanıtıldı.

SÜRÜCÜSÜZ MODELİYLE CYBERCAB

Tesla, düzenlediği etkinlikle uzun süredir konuşulan ve tanıtımı ertelenen robotaksi modelini tanıttı. Cybercab adlı sürücüsüz modelin 2 yıl içinde yollarda olması planlanıyor.

Geleceğin ulaşım aracı olarak gösterilen Cybercab prototip modeli için Musk, Tesla’yı yeni bir döneme taşıyacağını belirtti. Dışarısından olduğu kadar içerisinden de etkileyici bir tasarımla karşımıza çıkan model iki kişilik kapasitesiyle tanıtıldı. Tamamen otonom olan elektrikli aracın direksiyon ve pedalları bulunmazken, kablosuz enerji aktarımı ile şarj olabilme özelliği bulunuyor.

"BİR İNSANDAN 30 KAT DAHA GÜVENLİ"

“İnsansız sürüş ile kendinize hayal edemeyeceğiniz bir zamanı geri kazanacaksınız. Geleceğin sistemi pek çok hayat kurtaracak ve yaralanmaları önleyecek” şeklinde konuşan Musk, Tesla'nın milyonlarca araçtan sürüş verileri topladığı göz önüne alındığında araçların insan sürüşünden daha güvenli olacağını söyledi.

Eğitildiği verilerle bir insanın olabileceğinden çok daha iyi olacağının açık olduğunu belirten Elon Musk, Cybercab'in milyonlarca veriyle eğitildiğini "çünkü hayatı bir milyon yıl boyunca yaşayamazsınız” cümleleriyle söyledi. Musk, “Yorulmuyor ve mesaj yazmıyor. Bir insandan 10, 20, 30 kat daha güvenli olacaktır.” dedi

2026'DA ÜRETİME GİRECEK

Tesla'nın yeni tam otonom sürüş sistemi gelecek yıl ABD'de Teksas ve Kaliforniya'da kullanıma sunulacak. Cybercab ise 2026 yılında üretime girecek. Elon Musk bu tarihin 2027'ye sarkabileceğini de belirtti.

Etkinlikte markanın 20 kişilik Robovan modeli de tanıtıldı. Otonom bir minibüs olan model kalabalık gruplar için tasarlandı.

GELECEĞİN TOPLU TAŞIMA ARACI: ROBOVAN

Etkinlikte ayrıca Tesla’nın yeni elektrikli ve otonom aracı Robovan’ın prototipi de ilk kez tanıtıldı. Musk, bu aracın yüksek yoğunluklu alanlarda hem insan hem de mal taşımak için tasarlandığını belirtti. Robovan, yaklaşık bir otobüs büyüklüğünde olacak ve bir seferde 20 kişiye kadar yolcu taşıyabilecek.

ŞEHİR İÇİ TAŞIMACILIKTA KULLANILACAK

Etkinlik sırasında sahnede Robovan’ın ortaya çıkışıyla kısa bir açıklama yapan Musk, "Bunu yapacağız ve böyle görünecek" ifadelerini kullandı. Ancak aracın maliyeti, üretim süreci ve piyasaya çıkış tarihi hakkında henüz bilgi paylaşılmadı. Tesla’nın yeni prototipi, gelecekte şehir içi taşımacılıkta kullanılma ihtimali olsa da detaylar belirsizliğini koruyor. 

İNSANSI ROBOT OPTIMUS GEN 2 BÜYÜLEDİ

Etkinlikte geleceğin araçlarından sonra büyük heyecan uyandıran başka bir model de tanıtıldı. Sahneye daha önceden tasarlanmış olan Optimus robotları çıktı. Tesla, son robotu Optimus Gen 2'yi 'en akıllı insansı robot' olarak tanıttı.

TÜRÜNÜN EN İYİ ÖRNEĞİ

Elon Musk cuma günü X’te yayınladığı video ile Tesla markasının yeni üretimi olan, insandan bağımsız hareket eden Optimus Gen 2 robotunu tanıtmıştı. Uzun bir yapım sürecinden geçen insansı robot için türünün en iyi örneği olduğunu söyleyen Musk, lansmanda cihazın özelliklerinden bahsetti.

BİR İNSAN GİBİ HER ŞEYİ YAPACAK

Musk, robotun bir insan gibi istediği her şeyi yapabileceğini söyledi. Evdeki bitkileri sulama, market alışverişi yapma, çocukları eğitme, köpek gezdirme, yiyecek ve içecek servisi gibi faaliyetleri kolaylıkla yapabileceğini söyleyen Musk, Optimus Gen 2’ nin müthiş ve eşsiz bir cihaz olduğunu ifade etti.

"HER YERDE SİZE EŞLİK EDEBİLİR"

Tesla’nın kurucusu Elon Musk, üretilen insansı robotun kişilere yakınlık gösterdiğini ve samimi olduğunu ve ona karşı iyi davranılması gerektiğini aktardı. Optimus Gen 2’nin bir kişiye istediği her yerde eşlik edebileceğini de ekledi.

Musk, ''Optimus Gen 2, bir kafe ya da restaurantta sizinle birlikte oturabilir veya sizinle yürüyüşe çıkabilir'' dedi.

OPTIMUS, 2026'DA ÜRETİME GEÇECEK

Bu kapsamda, Elon Musk birkaç ay önce X'te yaptığı bir paylaşımda, Optimus'un önümüzdeki yıl küçük çaplı üretime geçerek Tesla bünyesinde kullanılacağını, 2026 yılında ise geniş çaplı üretimle farklı şirketlerin de bu robotlardan faydalanabileceğini açıklamıştı.

Elon Musk, etkinliğin en çok ilgi çeken bölümlerinden biri olan Optimus Gen 2 tanıtımını yaptı. X platformun paylaşılan videoda insandan bağımsız hareket edebilen yeni nesil robot, sahip olduğu yeteneklerle izleyenleri kendine hayran bıraktı. Musk, Optimus Gen 2 için "türünün en iyi örneği" ifadesini kullandı ve robotun bir insan gibi her türlü işi yapabileceğini öne sürdü.

BİR ÖNCEKİ NESİLLERDEN DAHA YETENEKLİ

Tesla Optimus Gen 2 bir önceki nesille karşılaştırıldığında artık çok daha yetenekli. Özellikle ev sahipliği yaptığı geliştirilmiş sensörlerle birlikte hareketleri daha yumuşak ve kusursuz gözüküyor. Hatta şirketin iddiasına göre yeni versiyon, selefinden yüzde 30 daha hızlı yürüyebiliyor.

Discord'un peşinden Twitch kapatılacak mı? Teknoloji Discord'a erişim engeli Gündem 2024 Nobel Tıp Ödülü Sahipleri Açıklandı Gündem Discord'a erişim engeli gelecek mi? Teknoloji