"Hükümet istifa" sloganları, maça taraftar almama, "beyaz Toros ve yeşil" pankartları! Türk futboluna ne oluyor?
Türkiye tarihin en büyük felaketini yaşadıktan sonra Fenerbahçe-Konyaspor maçında ve Beşiktaş-Antalyaspor maçlarında "hükümet istifa sloganları, Kayserispor-Fenerbahçe maçına daha önce böyle bir yasak konmamışken sarı-lacivertli taraftarların stada alınmama kararı ve son olarak Bursaspor-Amed Sportif maçında yaşananlar... Peki Türk futboluna ne oluyor?
Haberet.com / Haber Analiz
"Hayat, fena halde futbola benzer" bu sözü duymayanınız yoktur. İbn-i Haldun'un ise "Coğrafya kaderdir" sözü birleşince Türkiye'de hayat fena halde futbola benziyor. Futbolu yakından takip edenler son günlerde yaşananları düşününce ne demek istediğimizi anlayacaktır. Merak edenler için konuyu biraz daha açalım.
Türk futbolu, her sezon ülke gündemine direkt etki etmeyi öyle bir başarıyor ki. Ülkede yaşana siyasi gelişmeler, felaketler veya ekonomik durum bile geride kalıyor. Dedik ya "hayat fena halde futbola benzer" Türkiye'de "hayat futbol, futbol ise hayat." Siyaset, ekonomi, kimlikler Türkiye'de futbolla iç içe geçmiş falan değil. Hepsi futbol olmuş durumda.
DEPREM SONRASI BİRLİK MESAJLARI ÇOK UZUN SÜRMEDİ
Türkiye, Kahramanmaraş merkezli depremlerle 10 ilde felaketi yaşadı. Kulüplerin hepsi deprem bölgesin yardım tırları çıkardı. Trabzonspor'un Basel ile oynadığı maçta tüm taraftarlar tribüne giderek birlik mesajları verdi ama bu çok uzun sürmedi.
"HÜKÜMET İSTİFA" SLOGANLARI
Geçtiğimiz hafta sonu Fenerbahçe-Konyaspor ve Beşiktaş-Antalyaspor maçlarında Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarları "hükümet istifa" sloganları attı. Bu tezahüratlar yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Kimileri, futbolun siyasete alet olmaması gerektiğini savunurken kimileri ise tribünün hayat olduğunu ve bunun hayatın içinde olağan bir tepki olduğunu dile getirdi. Kimileri bu tezahüratları "devlete saldırı" diye değerlendirirken kimileri ise "hükümet ile devleti ayırmak" gerekir ifadelerini kullandı.
Kim ne derse desin, kim hangi düşünceyi düşünürse düşünsün Türkiye, depremler sonrası yaralarını sarmaya çalışırken konu bambaşka yerlere gitti.
FENERBAHÇE TARAFTARI KAYSERİ'DE STADA ALINMADI
Dün oynanan Kayserispor-Fenerbahçe maçı için Kayseri İl Spor Güvenlik Kurulu "sarı-lacivertli taraftarlar stada alınmasın" kararını verdi. İki takım arasında önceden oynanan maçlarda böyle bir karar alınmamışken bu maç özelinde alınan karara Fenerbahçe tepki gösterdi ve konuyu yargıya taşıdı. Yasak için yürütmeyi durdurma kararı çıktı ancak Kayseri İl Spor Güvenlik Kurulu bir kez daha aynı kararı verirken gerilim yine arttı.
ALİ KOÇ VE ÜMİT ÖZDAĞ'IN AÇIKLAMALARI
Bu süreçte Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Fenerbahçeli taraftarların Kayseri'de stada alınmamasına sert tepki gösterdi. Fenerbahçe'nin Başkanı olan Koç'un kendi ve takımının çıkarları için sert sözlerle konuşması beklenen bir gelişme. Özdağ ise Kayseri'ye giderek stada girdi ancak protokol tribününde de gerilim yaşandı.
ZURNANIN ZIRT DEDİĞİ YER: BURSASPOR-AMED SPORTİF MAÇI
Yıllardır aralarında husumet olduğu bilinen Bursa ile Diyarbakır'ın iki takımı Bursapor ile Amed Sportif bugün TFF 2. Lig Beyaz Grup'ta bugün karşı karşıya geldi. Deprem sonrası birlik-beraberlik mesajları verilirken bu maçın da iki takım arasındaki diğer karşılaşmaların aksine daha sakin geçmesi bekleniyordu. Ancak öyle olmadı.
Dün Amed Sportif takımının kaldığı otelin önünde ses bombası ve havai fişekle Amedli futbolcular rahatsız edilmeye çalışıldı. Bugün ise iki takım futbolcuları yeşil sahada daha maç başlamadan birbirine girdi. Bursaspor taraftarı stada Kürt vatandaşların 90'lı yıllarda öldürülmesini simgeleyen "beyaz Toros, Yeşil (Mahmut Yıldırım) pankartları" açarak ortamı daha da gerdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da söz konusu pankartların stada alınmasına izin veren güvenlik güçlerinin açığa alındığını açıkladı.
TÜRK FUTBOLUNA NE OLUYOR?
İşte son bir haftada yaşananlar bunlar. Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en büyük deprem felaketini yaşamışken 14 milyon insan depremden direkt olarak etkilenmişken "birlik beraberlik" mesajları verilmişken birileri Türk futbolu üzerinden günlük hayata etki etmeye çalışıyor. Futbolun fena halde hayata benzediğini bilenler ve coğrafyayı kader olarak görenler Türk futbolu üzerinden operasyon çekme derdinde mi? Soru şu: Türk futboluna ne oluyor? Tüm bunlar yaşanırken Türk futbolunun başarılı olduğunu savunmak da delilik olur herhalde...