20 Ocak Samsunspor faciası nedir, ne zaman, nerede, nasıl oldu?

Bundan tam 34 yıl önce Samsunspor'un geçirdiği kaza hala akıllarda. Malatyaspor maçı için yola çıkan Samsunspor takımı, trafik kazası sonrasında beş kişi hayatını kaybetmişti. Peki, 20 Ocak faciası nedir, ne zaman, nerede oldu?

Abone ol

Süper ligde 34 yıl önce meydana gelen Samsunspor'un geçirdiği trafik kazası "20 Ocak Faciası" olarak geçmiştir. Bu olay sonrasında Samsunspor, kırmızı ve beyaz olan renklerine kaybettiklerinin anısına siyahı da eklemiştir. İşte 20 Ocak Samsunspor faciası

20 OCAK FACİASI NE ZAMAN, NEREDE OLDU?

20 Ocak 1989 tarihinde Malatyaspor ile oynayacağı ikinci devrenin ilk müsabakasına giderken trafik kazası geçirmiştir. Saat 9.30 civarında Havza ilçesinde kafileyi taşıyan kulüp otobüsünün bir kamyonla çarpışması sonucu kafileyi taşıyan otobüs uçuruma yuvarlanmıştır.

Samsunspor'un kazazedelerine ilkyardımı hemen geriden gelen ve Diyarbakırspor deplasmanına gitmekte olan Çarşambaspor kafilesi yapmış, Çarşambasporlu yönetici, futbolcu ve görevliler kazaya uğrayan Samsunsporluları tek tek otobüsten çıkartıp Havza Devlet Hastanesine taşımış ve kan vermişlerdir.

Kazada hayatta kalan birçok oyuncu ve kafile üyesi de ciddi şekilde yaralanmış ve/veya sakat kalmıştır.

Kazada teknik direktör Nuri Asan, futbolcular Muzaffer Badalıoğlu ve Mete Adanır ile otobüs şoförü Asım Özkan olay yerinde; futbolcu Zoran Tomić ise Yugoslavya'da altı ay komada kaldıktan sonra ölmüştür.

Malzemeci Halil Albayrak ve futbolcular Emin Kar ile Erol Dinler ise sakat kalarak malûlen emekli olmuşlardır. Burhaneddin Beadini ise yaralanmış ve kendi isteğiyle futbolu bırakmıştır. Yüksel Öğüten, Fatih Uraz, Şanver Göymen, Kasım Çıkla ve Uğur Terzi ise kazada yaralanmış fakat futbol hayatlarına devam etmişlerdir.

Yine kazadan yaralı olarak kurtulup futbol hayatına devam eden Orhan Kılınç ise 1994 yılında bir başka trafik kazasında ölmüştür. Kulüp menajeri Yüksel Özan ise yine kazadan yaralı olarak kurtulanlardandır.

Trafik kazasından dolayı Samsunspor sezonun kalanına devam edememiş, sezonun sonuna dek tüm maçlarda hükmen 3-0 mağlup sayılmıştır. Ancak Türkiye Futbol Federasyonu tarafından sağlanan özel statü ile ligde bırakılmış, o sezon ligin "onur şampiyonu" ilan edilmiştir. Ayrıca Samsunspor, kırmızı ve beyaz olan renklerine kaybettiklerinin anısına siyahı da eklemiştir.

Fenerbahçe çeyrek finalde Spor Yıldız futbolcu Aboubakar Beşiktaş'ta... Spor İngiliz futbolcu hayatını kaybetti Spor Epureanu'nun sözleşmesi feshedildi Spor