TBMM Başkanı Mustafa Şentop'tan 6'lı Masa'nın 6 lidere ortak yetki temelli Cumhurbaşkanlığı modeline eleştiri

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 6'lı Masa'nın 6 lidere ortak yetki temelli Cumhurbaşkanlığı modeline yönelik "Bu olursa Anayasa ve mevzuat dışında ayrı bir paralel devlet yapılanması çalıştırılıyor demektir." ifadelerini kullandı.

Abone ol

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Habertürk TV'de Mehmet Akif Ersoy ve Fevzi Çakır'ın sorularını yanıtladı. Şentop, 6'lı Masa'nın 6 lidere ortak yetki temelli Cumhurbaşkanlığı modeline ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TBMM Başkanı Şentop, "Bu olursa Anayasa ve mevzuat dışında ayrı bir paralel devlet yapılanması çalıştırılıyor demektir. Bunun hukuken bir kıymeti, anlamı yok. Uygulanabilirliği meselesi ayrı tabii. Önerilen sisteme baktığımızda Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek ama bu Cumhurbaşkanının dedikleri olmayacak. Bu şekilde devlet yönetimi sözkonusu olamaz. Parlamenter sisteminde bile olmayacak şekildir, pratiği de yoktur." dedi.

TBMM Başkanı Şentop'un 6'lı masaya dair açıklamaları şöyle;

"Parlamenter sistemde bir kabine vardı. Başbakan ve Bakanlar Kurulu bir de Cumhurbaşkanı vardı. Birçok kararı Başbakan ve Bakanlar beraber alıyorlardı. Bakanlar Kurulu kararı vardı. Cumhurbaşkanına gidiyor ve Cumhurbaşkanı bunu imzalıyordu. Yeni sistemde kabine ve kollektif sorumluluk sözkonusu değil. Yürütme görevi Başkan tarafından yerine getirilir. Cumhurbaşkanı isterse kendisi birkaç bakana imza yetkisi verebilir, isterse geri de alabilir. ABD'de bizdeki gibi bakan vermiyor, o görevlerle ilgili sekreter deniyor. Burada Cumhurbaşkanının hazırlayacağı kararname ile birilerine imza yetkisi daha sonra geri alması söz konusu olabilir.

"PARALEL DEVLET YAPILANMASI ÇALIŞTIRILIYOR DEMEKTİR"
Anayasa'ya göre bütün yetkiler Cumhurbaşkanında toplanmıştır. Kendi aralarında protokol imzalayabilirler. Burada Cumhurbaşkanının buna karar vermesi gerekiyor. Diyelim ki, halk tarafından seçildi. Yetkilerini kullanmaya başladı, buna ne diyeceksiniz? Anayasa'da ve bağlı olarak mevzuatta bir devlet mimari, bir devlet yapısı oluşturulmuş. Bu olursa Anayasa ve mevzuat dışında ayrı bir paralel devlet yapılanması çalıştırılıyor demektir. Bunun hukuken bir kıymeti, anlamı yok. Uygulanabilirliği meselesi ayrı tabii. Önerilen sisteme baktığımızda Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek ama bu Cumhurbaşkanının dedikleri olmayacak. Bu şekilde devlet yönetimi sözkonusu olamaz. Parlamenter sisteminde bile olmayacak şekildir, pratiği de yoktur."

Perinçek'ten Davutoğlu’na: ABD, Ankara'daki adamını kaybetti Siyaset Kılıçdaroğlu'ndan yurt dışı çıkış harcı vaadi Gündem Babacan'a Bayraktar'dan tepki Gündem İmamoğlu Umre dönüşü göndermede bulundu Siyaset