Meclis ne zaman açılacak?

Meclisin ne zaman açılacağı merak konusu. 14 Mayıs seçiminin resmi olmayan sonuçlarına göre milletvekili dağılımı belli oldu. YSK tarafından kesin sonuçların açıklanması sonrasında seçilen 600 milletvekili için süreç başlayacak. Peki, meclis ne zaman açılacak? Meclis Başkanı nasıl, ne zaman seçilecek?

Abone ol

Seçimin ardından gözler TBMM'ye çevrildi. 28. dönemde mecliste yer alacak 600 milletvekili gün sayıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 28’inci yasama dönemi takvimi yemin töreni ile işlemeye başlayacak. Ardından Meclis Başkanı seçilecek. Meclisin ilk oturumunu ise meclisin en yaşlı üyesi yönetecek. Peki, Meclis ne zaman açılacak? Meclis Başkanı ne zaman seçilecek? İşte detaylar...

MECLİS NE ZAMAN AÇILACAK?

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimin kesin sonuçlarının YSK tarafından ilanını takip eden üçüncü günde TBMM saat 14.00'te açılacak ve 28’nci dönem resmen başlamış olacak.

YSK takvimine göre; kesin seçim sonuçları 19 Mayıs'ta Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.

MECLİS BAŞKANI SEÇİMİ NASIL YAPILIYOR?

TBMM başkanlığı için bir yasama döneminde 2 kez başkanlık seçimi yapılır; ilk başkanın görev süresi 2 yıl, 2. seçimdeki başkanın görev süresi 3 yıldır.

TBMM başkan adayları, Meclis üyeleri içinden, Meclisin toplandığı günden başlayan ilk beş gün içinde, Başkanlık divanına bildirilir ve Başkan seçimi gizli oylama ile yapılır. Oylamanın ilk 2 turunda seçilebilmek için TBMM üye tamsayısının 2/3-ü aranır. İlk iki turda adaylardan hiç birisi 2/3 oy çokluğunu sağlayamadığı takdirde 3. tura gidilir ve 3. turda TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. Hiçbir aday salt çoğunluk oyunu alamadığı takdirde 3. turda en çok oy alan 2 aday 4.tura gider ve 4. turda en çok oy alan aday, başkan seçilir.

TBMM Başkanvekilleri; Katip üyeleri ve İdare Amirlerinin sayısı,seçim nisabı, oylama sayısı ve usulleri, Meclis İçtüzüğüne göre düzenlenir.

TBMM Başkanı ve Başkanvekilleri mevcut üyesi oldukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içindeki veya dışındaki faaliyetlerine görevlerinin gerektirdiği durumlar hariç katılamazlar ve Meclis tartışmalarına katılamazlar, bu tartışmalarda oy kullanamazlar.

SALT ÇOĞUNLUK NE DEMEKTİR?

Salt çoğunluk, tek sayılarda yarıdan az olmayan; çift sayılarda yarıdan bir fazla olan çoğunluktur. Örneğin; TBMM 600 üyeden oluşmaktadır. Bunun salt çoğunluğu 301'dır. 101 üye var ise bunun da salt çoğunluğu 51'dir.

Meclis'e giremeyen BBP için yeni görev görüşüldü SEÇİM 2023 CHP nasıl bir politika izleyecek? SEÇİM 2023 CHP liderine yakın isimden öfke anlarına ilişkin çarpıcı yorum SEÇİM 2023 Halk TV'de konuşan Ümit Özdağ'dan Cumhurbaşkanlığı seçimi açıklaması! SEÇİM 2023