Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den enflasyon mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati verdiği enflasyon mesajında "Enflasyonun belini kırdık" dedi. Nebati ayrıca konut kampanyası sonrası fiyat artışı yapan fırsatçılar için "Artışı kimlerin yaptığını radarla takip altına aldığımız için her türlü fiyatlama şuanda elimizde var, bunlar bizim kontrolümüzde." uyarısını yaptı.

Abone ol

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

ENFLASYON İLE İLGİLİ ÇOK CİDDİ BİR ATALETİ KIRDIK
Enflasyon ile ilgili çok ciddi bir ataleti kırdık, iyi bir ivme yakaladık. Enflasyon çok ciddi bir şekilde düşmeye başladı. Vatandaş günlük hayatında bu iyileşmeleri daha çok hissetmiş olacak. 2022'de dünyanın her ülkesinde enflasyon yükseldi. Türkiye'de enflasyon hariç, tüm makro ekonomik göstergelerde tam bir iyileşme var.

ARTIŞ YAPANLARA KARŞI RADARLI TAKİP
Konut fiyatlarının yükselmemesi için tedbirimizi alıyoruz. Artışı kimlerin yaptığını Risk Analiz Merkezi tarafından radarla takip altına aldığımız için her türlü fiyatlama şuanda elimizde var. Aynı akşam fiyat artışına gidenler bizim kontrolümüzde. Amacımız konuta gerçekten ihtiyacı olan vatandaşlarımızın bu konutu alabilmeleri.

KONUT SAHİPLİĞİ ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE BİRAZ DAHA KOLAYLAŞACAK
Konut fiyatlarındaki yükseklikten şikayet eden vatandaşlarımıza kira öder gibi ev sahibi olabilmelerini sağlıyoruz. İkinci el konut finansmanıyla ilgili bir talep var, bankalarla çalışmalarımız başladı. Bankaların sert tutumunu gevşeteceğiz. Bankalarla özel hukuk çerçevesinde bir çalışma yapılıyor. Bankalarımız kendi belirledikleri faizle ikinci el konut konusuna girebilir.  Konut sahipliği önümüzdeki süreçte biraz daha kolaylaşacak. 

GEREKİRSE KREDİ MİKTARINI ARTIRIRIZ
(Orta Gelirliye Konut Projesi) Bu bir konut kampanyası değil, gayrimenkul finans mimarisidir. Konut sayısında sınırımız yok, gerekirse kredi miktarını artırırız.

(Tapuda düşük rayiç gösterilmesi) Bir uzlaşma ile bu işin çözülebileceğini düşünüyoruz. 

KIDEM TAZMİNATI DOĞRUDAN HESABA YATACAK
(İşverene KGF desteği) EYT Kanunu Meclis'ten geçtiğinde işveren için ortaya çıkacak öngörülemeyen maliyetlere karşı tedbirlerimizi aldık. EYT ile ilgili kıdem tazminatını doğrudan çalışanın hesabına yatıracağız, doğrudan çalışanın hesabına gidecek. 

(KGF'nin EYT desteği) 36 aya kadar vadesi, 6 ay ödemesiz dönemi olacak. Faiz oranları da düşük. Bankalar ve katılım finans kurumları da iştirak edecek.

Bu bir çağrıdır. Pazartesi günü kamunun ortaya koymuş olduğu tavra, siz (konut firmaları) de destek vereceksiniz. Siz de bunu kampanyaya dönüştüreceksiniz.

16'SINDA PARMAK ISIRTACAK RAKAMLARI AÇIKLAYACAĞIZ
Memur maaşlarına yaptığımız zamlar ekonomide aldığımız tedbirlerden dolayı oldu. Bizim makroekonomik göstergelerimiz 16'sında parmak ısırtacak rakamları açıklayacağız. 2022 dünyanın en zor yılında Türkiye'nin bir yana durduğunu göstermesi açısından önemli. 

Ümit Özdağ Akşener'in PKK ile müzakere edeceğini iddia etti Siyaset İYİ Parti'den Davutoğlu'nun sözlerine cevap: Masada konuşulmadı Siyaset İYİ Parti'den Feridun Bahşi'nin 15 Temmuz'la ilgili sözlerine cevap Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile görüştü Siyaset