DEVA Partisi Ali Babacan: Anayasa'dan Türklük tanımını çıkaracağız

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın önceki anadille ilgili yaptığı açıklama ve dün yaptığı Anayasa'dan Türklük tanımının kaldırılması açıklaması çok tartışıldı. DEVA Partisi Kurumsal İletişim Başkanı Sanem Oktar da "Anayasadan Türklüğü çıkarıyor musunuz?” sorusuna, “doğru” diyerek yanıt verdi.

Abone ol

Altılı masanın ortaklarından DEVA Partisi'nin Genel Başkanı Ali Babacan'ın önce Kürtçe'nin anadil olması ardından da Türklük tanımı ile ilgili yaptığı açıklamalar siyasette bir anda gündemi değiştirdi. 

"ANAYASA'DAN TÜRKLÜK TANIMINI KALDIRIYORUZ"
DEVA Partisi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Başkanı Sanem Oktar, Radyo Sputnik’te Enver Aysever ile Yolcu Yolunda Gerek programına konuk oldu. 

Programına bağlanan DEVA Partisi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Başkanı Sanem Oktar, “Anayasa'dan Türklüğü çıkarıyor musunuz?” sorusuna, “doğru” diyerek yanıt vermesi dikkat çekti.

Enver Aysever’in “Öyleyse Anayasada artık ‘Türkiye’ye vatandaşlık bağıyla bağlı herkes Türk’tür’ denilmeyecek. Doğru mu anlıyorum?” Sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Evet, denilmeyecek. Anayasanın 66’ncı maddesindeki değişikliği şöyle öneriyoruz; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıyla ilgili esaslar din, dil, etnik köken, mezhep ve benzeri farklılıklar gözetilmeksizin kanunla düzenlenir diyoruz. Yani o maddeyi bu şekilde değiştiriyoruz. Biliyorsunuz mevcut maddede ‘Türk anne-babadan doğma’ gibi kurallar var. Biz onun yerine bunu öneriyoruz.”

NE OLMUUŞTU?
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, önceki gün partisinin Temel İnsan Hakları Eylem Planı'nı açıklarken “Ortak ve resmi dilimiz Türkçeye ek olarak, eğitim ve öğretimde ‘anadilinin kullanılması ve geliştirilmesi hakkı’nı anayasal güvenceye kavuşturacağız. Anadilinde eğitimin önündeki engelleri kaldıracağız.” ifadelerini kullanmıştı. 

42. VE 66. MADDELERİ DEĞİŞTİRİYORUZ!
DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu da Nevşin Mengü'ye yaptığı açıklamada "Anayasa'dan Türklüğü çıkarmamız söz konusu değil. Bizim Anayasa'nın 3. maddesi ile ilgili herhangi bir önerimiz yok. O konuyla ilgili değişiklik talebimiz de yok. Bizim önerimiz Anayasa'nın 42. maddesiyle ilgili. 42. maddede; "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Türkçe dışında başka bir dil öğretilemez" diye bir hüküm var. Biz, bu hükmün gerçekten günümüz özgürlükçü, çoğulcu, demokratik bir devlet anlayışı içinde ülkemizde anadilleri Kürtçe olan Süryanice olan başka birçok dillere mensup insanların talepler doğrultusunda özellikle belli yoğunlukta olduğu takdirde anadillerini öğrenmeleri anadillerinde eğitim görebilmeleri konusundaki yasağı kaldırıyoruz. Bunun ötesinde de Anayasa'nın 66. maddesindeki vatandaşlık tanımını Türkiye'de herkesin devlete aidiyeti artıracak güçlendirecek bir biçimde daha kuşatıcı daha kapsayıcı hale gelmesini öneriyoruz. Yoksa bunun ötesinde "devletin resmi dili Türkçe'dir." ifadesiyle ilgili bir önerimiz olmadığı gibi bu anadil konusunda da resmi ve ortak dilimiz Türkçe'nin dışında farklı modeller çalışılabilir." dedi. 

Lozan'ın gizli maddesi yok Gündem Mevlüt Uysal'dan İmamoğlu'na yanıt Gündem Bakan Bozdağ'dan İmamoğlu'na yönelik sert sözler Gündem Cumhurbaşkanı memur ve emekli zammını yüzde 30'a çıkardı Gündem