Sözcü yazarı İsmail Saymaz Kemal Kılıçdaroğlu ile Ekrem İmamoğlu arasındaki görüşmeyi açıkladı

14 Mayıs ve 28 Mayıs'ta gerçekleştirilen seçimlerden yenilgiyle ayrılan CHP'de Genel Başkanlığı görevine devam edeceği mesajını veren Kemal Kılıçdaroğlu tepkileri üzerine çekmeye devam ediyor. Ekrem İmamoğlu'nun başlattığı değişim rüzgarına Özgür Özel de katıldı. Sözcü yazarı İsmail Saymaz, CHP'de yaşanan son durumu ve Kemal Kılıçdaroğlu ile Ekrem İmamoğlu arasında geçen görüşmeyi aktardı.

Abone ol

Türkiye tarihi seçimi geride bıraktı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 52,18 oy oranıyla zafer kazanırken, seçimi kaybeden CHP'de hareketli günler başladı.

Kaybedilen seçim sonrası Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanlığı görevine devam edeceği mesajını verirken, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu değişim rüzgarını başlatırken, CHP Grup Başkanı Özgür Özel de 'değişim' isteyenler arasına katıldı.

Sözcü yazarı İsmail Saymaz bugün CHP'de yaşananları, Kemal Kılıçdaroğlu'nun planını ve CHP Genel Başkanlığına aday olan isimleri açıkladı.

İşte Saymaz'ın açıklamalarından derlenenler:

Özgür Özel ile görüşmemiz bugün yayınlandı. Özel seçimlerden sonra 28 Mayıs'tan sonra grup başkanı olarak atandı. Şuan Kemal Kılıçdaroğlu partinin başında olmadığı için her ne kadar lider o olsa da Meclis'teki en önemli temsilcisi Özgür Özel. Aslında meclis grubunun başkanı o dolayısıyla partide ikinci adam ama Meclis'te birinci adam olduğunu göz ardı etmeyelim.

"SORUMLULUK ALMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİM"

Özel bana "Kaybeden takımda santrafor olmak yerine şampiyon takımda her mevkide oynamaya talibim. Sorumluluk almaktan kaçmayacağım. Ama fedakarlık yapmaktan da geri durmayacağım. Gerekirse en geniş mutabakatın parçası olan bir anlayışta duracağım. Önümüzdeki süreç için konuşmam ve dinlemem gereken herkesle temas ederek, ilerleyeceğim. Partinin kimsenin önünü kapatmaması lazım." ifadelerini kullandı.


CHP lideri olma arzunuzu ilk kez dile getiriyorsunuz. dediğimse ise
"Önümüzdeki dönemde genç ve dinamik, partinin ana damarını terk etmeyen, bu konudaki endişeleri körüklemeyecek olan kadrolar gerekiyor. Sosyal demokrat çizginin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. İşçinin, gençlerin ve kadınların CHP'si… Kendini halka arz eden, oradan talep topladığı bir çizgiye ihtiyaç var. Bu noktada, olmam gereken yer neresiyse orada olacağım. Genel başkan adaylığı ise genel başkan adaylığı. Uzlaşma ve birliktelik ise birliktelik. Kendime dair hırsım yok. Partinin yarınlarına dair ümidim var. Değişeme ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Değişim konusunda cesur, kararlı ve vefalı olacağım. Değişimin sadece şahıslar üzerinden okunması doğru değil." dedi.

PANDORANIN KUTUSU AÇILDI

Bu cümleler ne anlama geliyor. Birinci 14-28 Mayıs sürecinde pandoranın kutusu açıldı. Veya başka bir benzetmeyle bir barajın suları setin üzerinden aştı. CHP'de seçim zaferle bitseydi bugün bakanlık yada bürokrasideki koltukların paylaşımı yapmakta olan insanlar mağlubiyetin ardından kaçınılmaz bir tartışma sürecine girdi. Buna da değişim sancısı demek lazım. Çünkü CHP seçimden önce çok koşullanmıştı. Zafere kesin gözüyle bakılıyordu. Sadece CHP değil bütün muhalefet aslında. Ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk turda açık ara önde olacağına inanıyorlardı. Bu görüşü oluşturan ve pekiştiren anket şirketleri vardı. Kimi muhalif kuruluşlardaki ekran yüzlerinin sözleri vardı. İnsanlar inanmışlardı ve bel bağlamışlardı ama öyle olmadı maalesef mağlubiyetle sonuçlandı.

İMAMOĞLU'NDAN KILIÇDAROĞLU'NA ONURSAL BAŞKANLIK TEKLİFİ

Şimdi orada kaçınılmaz olarak Kılıçdaroğlu sonrasında ne olacağı, kimlerin olması gerektiğine dair bir süreç tartışılıyor. Bunu ilk başlatan İmamoğlu oldu. Ekrem İmamoğlu seçimden bir gün sonra değişim talebini dillendiren bir video çekti ardından akşam 29 Mayıs törenlerinde bunu daha da genişce açtı ve sonra Kılıçdaroğlu ile görüştüğünde değişime önderlik yapabileceğini söyledi. Hatta bu görüşmede Kılıçdaroğlu'na ona onursal genel başkanlık sıfatını laik gördüklerini söyledi. Ya yapılacak kongrede çekilmesini ya da çekileceğini beyan etmesini talep ettiğini. Hatta Kılıçdaroğlu'nun "Gerekirse torunlarımı evimde severim" dediğini bunun üzerine İmamoğlu'nun "Efendim biz sizden torunlarınızı sevmenizi istemiyoruz biz onursal genel başkanlığı laik görüyoruz" dediğini duydum.

KILIÇDAROĞLU BIRAKMAYA YAKINDI

Ve bu konuşmada Kılıçdaroğlu'nun durumu kabullendiğini gitme fikrine yakın olduğunu duydum fakat o görüşmeden sonra hava birden değişti. Kılıçdaroğlu MYK listesine İmamoğlu'na yakın olan hiç kimseyi almadı. ve İpler gerildi bir daha görüşme olmadı. İmamoğlu'nun o görüşmede ben değişime öncülük yapabilirim demişti takip eden günlerde bu görüşünü tekrarladı.

ÖZEL'İN BÖYLE BİR HAKKA SAHİP OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

Şimdi barajdan aşan ilk su damlası Ekrem İmamoğlu. Özel bu tartışma ile birlikte öteden dillendirilen genel başkanlık arzusunu benimle yaptığı röportajla kamuoyuna dillendirdi. Özel, Kılıçdaroğlu'nu kırmadan kurultayda zemin bulabilirse aday olacağını beyan ediyor. Özel'in aslında böyle bir hakka sahip olduğunu, hak edenler arasında yer aldığını düşünüyorum. Şöyle bir çekince ve endişe var Kılıçdaroğlu ile karşı karşıya gelmeme gibi bir düşünce var. İmamoğlu bu tartışmayı başlatmasaydı Özel suskunluğunu korurdu diye düşünüyorum. Tartışmayı İmamoğlu açtığı için o kapıdan geçtiğini düşünüyorum. Arzusu bilinir ama dillendirmedi. Partide Özel ile hareket eden milletvekilleri de var. Biliyorum ama söylemeyi doğru bulmuyorum.

KILIÇDAROĞLU'NUN PLANI NE?

Kılıçdaroğlu'nun kurultayda aday olacağını düşünüyorum. Kılıçdaroğlu'nun planı bence şu Yerel seçimden önce il ve ilçe kongrelerini yapacaktır. Genel seçimi de yerel seçim sonrasına bırakmayı düşünecektir. Güçler dengesine bakar bu güç. İl ve ilçe kongrelerini yapacaktır. Seçimlerde AK Parti'ye ağır bir yenilgiye uğratacaklarını söylüyorlar. Yerel seçimde liderimiz ile birlikte ezip geçeceğiz diyorlar. Yerel seçimlerden önce lider değişikliği olmazsa söylenir.

CHP'DE KİMLER ADAY OLACAK?

Kemal Kılıçdaroğlu kurultayda aday olmayı düşünüyor. Çoklu bir rekabet gündeme gelebilir. Kimler aday olabilir? Kemal Bey, Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu isimleri doğal isimler. Şimdi burada ben Özgür Özel'in Ekrem İmamoğlu'na bir parmak yakın olduğunu düşünüyorum değişim tartışmasında. Önümüzdeki günlerde bu tartışmaya bir isim daha katılabilir. O daha sesini çıkarmadı. O da eski MYK üyesi Oğuz Kaan Salıcı. Ben bugün kendisini aradım bu konuyla ilgili açıklama yapmayacağını söyledi. Doğal lider adaylarından birisi de o.

ÖZEL İLE İMAMOĞLU YAKINLAŞABİLİR

Önümüzdeki günlerde Özgür Özel arkadaşları ile Ekrem İmamoğlu ve arkadaşları arasında bir yakınlaşmanın bir diyalog halinin olabileceğini düşünüyoruz. Bunu süreç ve İmamoğlu'nun hamleleri gösterecek. Özel'e destek verenlerden birisi de Ali Mahir Başarır.
CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu'nun altında bir tane Grup Başkanı 3 tane de başkan vekili var. Grup Başkanı Özgür Özel ben adayım diyor. Grup başkanvekili Ali Mahir Başarır, Özel'e destek veriyor. Diğer Grup başkanvekili Gökhan Günaydın, Ekrem İmamoğlu'nu destekliyor ve değişim şart diyor. Bir diğer Grup başkanvekili henüz açıklama yapmadı.

CHP YEREL SEÇİMDE AĞIR YENİLGİ İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR

Kılıçdaroğlu'nun hemen dönüp altına bakması gerekiyor. Grup Başkanı aday, 3 Grup başkanvekilinden ikisi ise değişim yanlısı. CHP'nin bu haliyle Faik Öztrak'ın iddia ettiği gibi kendi iç tartışmasını sonlandırmadan AK Parti'ye ağır bir yenilgi yaşatması mümkün değil. Aksine ağır bir yenilgi ile karşı karşıya kalabilir.

İYİ Parti'de kritik toplantı! Gündem Fatih Portakal'dan Kılıçdaroğlu'na tepki: Böyle kibirli bakış açısı olamaz! Gündem Özel'e ilk destek Ali Mahir Başarır'dan geldi! Siyaset Konu istifa: Kılıçdaroğlu başarısızlığına önce kendisi inanmalı Siyaset