Son dakika haberleri... Anket sonuçları yanıltıcı mı? GENAR Başkanı İhsan Aktaş Haberet'e konuştu: Araştırma verileri sorunlu

Son dakika haberleri... 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere 62 gün kaldı. Seçimler öncesinde birçok firma anket yayınlamaya başladı. Ancak anketler arasındaki farklar, sonuçların gerçekliğini de sorgulatıyor. Haberet Haber Müdürü Cuma Obuz'a konuşan İhsan Aktaş, araştırma sonuçlarıyla ilgili "Maalesef araştırma verileri sorunlu" çıkışında bulundu. Aktaş, yapılan araştırmalarda seçimde sonuç farklı çıkar endişenin olmadığını da ifade etti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Cuma günü erken seçim kararı aldı. Kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla Türkiye seçim sürecine girdi. Bugün (13 Mart) itibarıyla 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine 62 gün kaldı. 

İrili ufaklı anket şirketleri de yapmış oldukları araştırmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmaya başladılar. Ancak anket sonuçlarında bir gariplik var ki çıkan sonuçlar arasındaki fark çok fazla. Hatta bazı anketler açıkça dezenformasyon yayıyor.

Haberet Haber Müdürü Cuma Obuz, GENAR Başkanı İhsan Aktaş'a hem bu sonuçları hem de kendilerinin yapmış oldukları araştırma sonuçları sordu. 

"ESKİDEN MANTIKLI ANALİZLER YAPILABİLİYORDU"
Uzun yıllardır anket yapan bir şirketin başındaki isim olarak konuşan İhsan Aktaş, mevcut durumla ilgili "Yaşanan son süreçte anketlerde bir denge kaybı var. Eskiden en azından 4-5 firma vardı. Farklı sonuçlar ve daha mantıklı analizler yapılabiliyordu. Bir firmanın siyasi partilere anket çalışması yapması meşru ve olağan bir durumdur. Ama maalesef son yapılan anketlerde uçuk kaçık sonuçlar çıkarılıyor." ifadelerini kullandı. 

GENAR Başkanı  İhsan Aktaş

"ARAŞTIRMA VERİLERİ SORUNLU"
Farklı şirketlerin yapmış oldukları anketlerin arasında çok ciddi bir fark olmasına değinen Aktaş "Mesela bir ankete göre İYİ Parti yüzde 19 çıkıyor, başka bir anket CHP’ye 30 diyor, Halk TV’de bir anketçi çıkıp AK Parti, yüzde 25 diyebiliyor. Bu da gösteriyor ki maalesef araştırma verileri sorunlu. Çünkü araştırmaları yapanlarda seçimde farklı sonuç çıkar endişesi yok. Biz son siyasi süreçlerle ilgili bir çalışma yaptık ve yakında yayınlayacağız." diye konuştu. 

"DEPREM BÖLGESİNDE GÜVEN YÜZDE 55'İN ÜZERİNDE"
İhsan Aktaş, deprem bölgesinde yaptıkları anketlerle ilgili olarak da "Deprem sonrası bölgede bir çalışma yaptık. Konut yenilemeleri, hastane hizmetlerine erişim sağlandı mı, hastaların transferi yapılabildi mi, arama kurtarma çalışmaları yeterli miydi gibi sorular sorduk. Gördük ki hükümete olan güven konusunda yüzde 55’in altında bir veri yok.

Elbette zaaflarımız var ve millet bunu görüyor ama sosyal medyada koparılan 'Devlet yok, ordu yok' algısının tersine bir bakış var halkta. Yani deprem bölgesindeki insanlar devletin varlığını görüyorlar." dedi. 

"İYİ PARTİ KENDİ OYLARINI DÜŞÜNÜYOR"
GENAR Başkanı son olarak İYİ Parti'nin oylarında düşüş olduğunu ve partinin şu anda kendi oylarını artırmayı düşündüğünü de sözlerine ekleyerek  "Seçim konusunda bir seçmenin yüzde yüz bir partiden başka partiye geçmesi mümkün değil. Ama Meral Akşener’in masadan kalkması ve geri gelmesi, İYİ Parti’yi oy kaybetme sürecine soktu. Şu an İYİ Parti, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden daha çok kendi oylarını düşünüyor. Bir var olma mücadelesi veriyor, kendi partisini koruma içgüdüsü ile hareket ediyor diyebiliriz." dedi. 

İçişleri Bakanlığı'ndan seçim genelgesi SEÇİM 2023 Yavaş'tan seçime özel sosyal medya hesabı SEÇİM 2023 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'dan 6284 sayılı yasa teklifi SEÇİM 2023 Seçim takvimi başlangıç tarihi 18 Mart olarak belirlendi SEÇİM 2023