Seçim ne zaman? 2. tura kalırsa ne zaman yapılacak?

Seçim için geri sayım işliyor. Yaklaşık 1,5 ay sonra yapılacak seçim süreci 18 Mart'ta başladı. YSK, seçim takvimini açıkladı. Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi takviminde bugün adayların pusuladaki yerleri kura ile belirlenecek. Peki, seçim ne zaman? Cumhurbaşkanı seçim tarihi hangi gün, ne zaman? İşte YSK 2023 seçim takvimi...

Abone ol

Cumhurbaşkanı seçimi için takvim geri sayımı devam ediyor. YSK, dün Cumhurbaşkanı seçimi kesin aday listesini açıkladı. 4 adayın katılacağı Cumhurbaşkanı seçimi için bugün adayların oy pusulasındaki yerleri kura ile belirlenecek. 1 Nisan tarihi itibariyle propaganda dönemi başladı. Peki, seçim ne zaman? İşte 2023 Cumhurbaşkanı seçimi takvimi...

SEÇİM NE ZAMAN?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi, 14 Mayıs Pazar günü yapılacağını açıkladı.

SEÇİM TAKVİMİ 2023

31 MART: Takvime göre Cumhurbaşkanı kesin aday listesi belirlenecekti. YKS'nın açıklamasına göre Cumhurbaşkanı adayları alfabetik sıraya göre; Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan, Sinan Oğan olarak açıklandı.

1 Nisan Cumartesi
Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK'da kura çekimi yapılacak ve ilan edilecek.

2 Nisan Pazar
Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri askıdan indirilecek ve itiraz süreci sona erecek.

5 Nisan Çarşamba
Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce; elektronik ortamda hazırlanan yurt dışı seçmen kütüğü ile sandık bölgesi askı listeleri SİPPORT üzerinden siyasi partilerin erişimine açılacak.

6 Nisan Perşembe
Sandık bölgesi askı listeleri ile yurt dışı seçmen kütüğünde askı süresi içinde yapılan değişikliklere itirazlar sona erecek.

7 Nisan Cuma
İttifaktan vazgeçen siyasi parti/partiler olması halinde, ittifak içerisinde kalan diğer siyasi partilerin ittifak protokolünde değişiklik yapmaları veya ittifaktan vazgeçtiklerini bildirmelerine ilişkin süre saat 17.00'de son bulacak.

8 Nisan Cumartesi
İttifakların ve siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK'da kura çekilecek.

9 Nisan Pazar
Siyasi partilerin genel merkezlerinin, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini YSK'ya alındı belgesi karşılığında taşınabilir bellek ve kağıt ortamında teslim etme süresi 17.00'de sona erecek.

12 Nisan Çarşamba
Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleştirilecek. Yurt içi seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlenecek.

18 Nisan Salı
Birleşik oy pusulasında yer alacak olan bağımsız aday sıralaması için tüm il seçim kurullarında aynı anda olmak üzere saat 11.00'de kura çekilecek.

27 Nisan Perşembe
Gümrük kapıları ile yurt dışında oy verme işlemi başlayacak.

1 Mayıs Pazartesi
Cumhurbaşkanı adaylarının ve siyasi partilerin aynı miting alanı için aynı tarih ve saatte tahsis talebinde bulunmaları halinde ilçe seçim kurulunca saat 11.00'de kura çekilecek ve saat 16.00'da ilan edilecek.

4 Mayıs Perşembe
Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.

7 Mayıs Pazar
Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.

9 Mayıs Salı
Yurt dışında oy verme işlemi sona erecek.

13 Mayıs Cumartesi
Seçim propaganda süreci saat 18.00 itibarıyla sona erecek.

14 Mayıs Pazar
Oy verme günü.

Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları saat 23.59'a kadar ilan edilecek.

SEÇİM İKİNCİ TURA KALIRSA NE ZAMAN YAPILACAK?

İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde 28 Mayıs Pazar günü yapılacak olan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamasına ilişkin takvim yürürlüğe girecek

Muharrem İnce'den Atatürk'ün sözleriyle mesaj SEÇİM 2023 Seçimlere haftalar kala yeni dolandırıcılık yöntemi Siyaset Sahte belgeyle adaylığını koydu SEÇİM 2023 'Muharrem İnce, Millet İttifakı’yla anlaşabilir' SEÇİM 2023