Dün gerçekleştirilen seçimin ardından 28. Dönem milletvekilleri belli oldu! TBMM yeni milletvekilleriyle beraber çalışmaya ne zaman başlayacak?

14 Mayıs Pazar günü (dün) gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin sona ermesinin ardından 28. dönem milletvekilleri belirlendi. Meclis'e giren 600 milletvekilinin belirlenmesinin ardından vatandaşların aklına gelen soru "TBMM ne zaman göreve başlayacak?" oldu. İşte TBMM'nin göreve başlamadan önce izleyeceği adımlar ve TBMM'nin göreve başlayacağı tarih...

Abone ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 28. dönem üyeleri 14 Mayıs seçimleri ile birlikte netleşmeye başladı. Kesin olmayan sonuçlara göre Cumhur İttifakı 321, Millet İttifakı 213, Emek ve Özgürlük İttifakı ise 66 milletvekili ile mecliste temsil edilecek.

KAYIT İŞLEMLERİ
Hazırlıklarına şimdiden başlayan Meclis yönetimi şeref holünde kayıt masalarını kurdu. Seçimin hemen ardından mazbatasını alan yeni milletvekilleri kapıda karşılanacak, görevliler nezaretinde şeref holündeki kayıt masalarına yönlendirilecek.

Buraya geldiklerinde ilk olarak mazbatalarını teslim edecekler ve kayıt işlemleri başlayacak. Sosyal güvenlik ve mal bildirimlerine ilişkin formlar doldurulacak. Daha sonra çiçeği burnunda vekillerden parmak izi alınacak. Genel Kurul’da oylama yoklama sisteminde kullanmak üzere parmak izleri tanımlandıktan sonra banka hesabı açılacak, araçlarının Meclis’e sorunsuz girmesi için plaka tanımlaması yapılacak ve milletvekili rozetleri verilecek. 

TBMM çalışmaya başlamak için Cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turunu beklemeyecek. Milletvekilleri YSK’nın sonuçları açıklaması sonrasında mazbatalarını alarak Ankara’ya gelecek. Milletvekillerinin TBMM’de kayıt işlemlerini gerçekleştirecekler.

İLK OLARAK VEKİLLER YEMİN EDECEK
28. Dönem Milletvekili Genel Seçimin kesin sonuçlarının YSK tarafından ilanını takip eden üçüncü günde TBMM saat 14.00'te açılacak ve 28’nci dönem resmen başlamış olacak. Meclisin ilk gündemi yemin töreni olacak. İlk oturumda milletvekilleri yemin ederek resmen göreve başlamış olacak.

EN YAŞLI ÜYE BAŞKANLIK EDECEK
Meclisin ilk oturumunu meclisin en yaşlı üyesi yönetecek. Yeşil Sol Parti listesinden Diyarbakır 3. sırada aday gösterilen ve milletvekili seçilen 75 yaşındaki gazeteci Cengiz Çandar’ın, ilk oturumda en yaşlı üye sıfatıyla TBMM'ye başkanlık etmesi bekleniyor.

MECLİS BAŞKANI SEÇİLECEK
Yemin törenin ardından meclisin bir diğer gündemi ise meclis başkanın seçimi olacak. Adaylar, başvurularını 5 gün içinde Meclis Başkanlığı'na başvurularını yapacak. Anayasa hükümlerine göre, başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştirilecek İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi o yasama döneminin sonuna kadar devam edecek.

DÖRT TURLUK BİR SEÇİM
TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. Birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak. Üçüncü turda hiçbir aday 301’i geçemez ise üçüncü turda en çok oy alan iki aday dördüncü turda en çok oyu almak için yarışacak.

29 BAŞKAN GÖREV YAPTI
TBMM Başkanlığını bugüne kadar 29 milletvekili üstlendi. TBMM’nin ilk başkanlığını Mustafa Kemal Atatürk yaparken, 29’uncu Meclis Başkanlığı’nı Mustafa Şentop yaptı. Meclisin 28’ncı dönemde başkanlık görevini üstlenecek olan kişi aynı zamanda TBMM’nin 30’ncu Başkanı olma unvanını taşıyacak.
TBMM'nin ilk başkanı ve Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten bu yana görev yapan başkanlar arasında en uzun süre görevde kalan Mustafa Abdülhalik Renda oldu. İlk kez 1935'te başkan seçilen Renda, 1946'ya kadar kesintisiz yeniden seçilerek 11 yıl görev yaptı.

*Yeni vekillerin kayıt işlem aşamaları belli olurken akıllara o efsaneleşen video geldi.

İstanbul cumhurbaşkanı ve milletvekili seçim sonuçları SEÇİM 2023 Faik Öztrak'tan 'seçim sonucu' açıklaması SEÇİM 2023 ABD Başkanı Joe Biden'dan Türkiye'deki seçimlere ilk yorum Dünya Zeynep Beşerler hakkında soruşturma SEÇİM 2023