Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı modeli kafaları karıştırdı: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu siyasi kaderlerini avuçlarının içine aldı

6'lı masadaki kaos geçtiğimiz haftaların gündemine oturmuştu. 6'lı masadan gelen peş peşe açıklamalar sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı olurken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş da cumhurbaşkanı yardımcısı olacak. Yardımcılık modeli masaya getirilirken vatandaşların da kafası karıştı. Gelen kulis bilgilerine göre Kılıçdaroğlu 'İmamoğlu ve Yavaş'ın' siyasi kariyerine avuçlarının içine aldı.

Abone ol

Depremin gölgesinde gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı seçimi 6'lı masa aday olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu işaret etti.

Kılıçdaroğlu'nun adaylığına giden süreçte İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener masaya resti çekmiş ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ABB Başkanı Mansur Yavaş'ı aday göstermeleri konusunda çağrıda bulunmuştu.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCILIĞI MODELİ
Kılıçdaroğlu'nun adaylığının duyurulmasının ardından olası bir galibiyet durumunda İmamoğlu ve Yavaş'ın da cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı ifade edildi.

KILIÇDAROĞLU AKŞENER'E OPERASYON ÇEKTİ
Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi bugün kaleme aldığı "Kılıçdaroğlu’ndan Akşener’e iki operasyon" başlıklı yazıda Ersan Şen'in görüşlerine ve kendi kulis bilgilerine yer verdi.

Selvi, İmamoğlu ve Yavaş'a verilen yardımcılık formülünü şu şekilde anlattı:

“1+5+2 değil de 1+2 formülü masadaymış. Neticede tanımlamanın doğru yapılması gerekiyor. Böyle bir başkanlık konseyi gibi, belki öyle düşünmüş olabilir ama bu sisteme uyar mı, uymaz mı ona bir bakmak lazım. Ama daha ziyade 1+2 formülü masadaymış. Sayın Akşener kendisinden öneri gitmediğini, bazı seçeneklerin kendisine geldiğini söyledi. ‘Ben de bu seçenekler arasında 2 aday adayından bahsettim’ dedi. 6 Mart’taki toplantıda sürecin 1+5+2’ye evrildiğini ifade etti.” 1+2 formülünün masada 1+5+2’ye evrildiğini kim söylüyor? Meral Akşener söylüyor.

AKŞENER İKİNCİ KEZ MASADAN AYRILMAK İSTEDİ
Akşener, İmamoğlu ve Yavaş’ı cumhurbaşkanı adayı yapamıyor ama güçlü cumhurbaşkanı yardımcıları olarak sistemde yer almalarını kabul ediyor. Kılıçdaroğlu ile Çukurambar’da bir otelde yaptığı görüşmede mutabakatı kesinleştirince Masa’ya dönüyor.

Kılıçdaroğlu, Akşener ile mutabık kalırken diğer yandan 5’li Masa ile ayrı bir temas kuruluyor. Tabii bundan Meral Akşener’in haberi yok. Akşener bu kanaate 6’lı Masa’ya oturunca varıyor. Çünkü biraz önce Kılıçdaroğlu ile anlaştıkları bir artı iki formülüne Masa’dan itiraz geliyor. Akşener ikinci kez masayı terk etme gücünü kendinde bulamıyor. 72 saat içerisinde yaşadığı linç onu geri adım attırıyor.

Kılıçdaroğlu bir kez daha Masa’yı yanına alarak İmamoğlu ve Yavaş’la ilgili formülü istediği yönde şekillendiriyor. İmamoğlu ve Yavaş’ı sisteme dahil ediyor ama siyasi kaderlerini avuçlarının içine alıyor. Kılıçdaroğlu istediği zaman ve istediği kurallar çerçevesinde cumhurbaşkanı yardımcıları olmalarını kabul ettiriyor.

Altılı masada sular durulmuyor! Meral Akşener'in ardından vekil krizi... SEÇİM 2023 HÜDA PAR'dan Cumhur İttifakı açıklaması SEÇİM 2023 'İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde referandum olabilir' SEÇİM 2023 60 milyon vatandaşın oy kullanacağı 14 Mayıs seçimleri için kritik detaylar! Gündem