CHP kanadı ikinci tur için kolları sıvadı: HDP ile ilgili nasıl bir politika izleyecek?

14 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ATA İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce yarıştı. Adayların yeterli oy oranlarına ulaşamaması sonucu seçim ikinci tura kaldı. CHP ikinci turda nasıl bir politika izleyecek? İsmail Saymaz'ın kulis bilgisine göre yaratılan algı tersine çevrilecek. İşte tüm detaylar...

Abone ol

Seçimlerde, adayların yeterli oy oranlarına ulaşamaması neticesinde seçim ikinci tura kaldı. YSK Başkanı Ahmet Yener'in açıklamalarının ardından ise ikinci tur seçimin 28 Mayıs tarihinde gerçekleştirileceği netleşti. 

28 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek olan seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak.

14 Mayıs'ta Türkiye, cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gitti. Seçim akşamı sonuçların büyük bir çoğunluğunun açıklanmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüzde 4,61 puan gerisinde kaldığı görüldü.

Bunun sonucunda ikinci tura kalan seçimler için ertesi gün CHP kanadı hızlı bir çalışmaya başladı. Millet İttifakında gerçekleştirilen çalışmalar devam ederken, akıllara 28 Mayıs'ta nasıl bir politika izleyecekleri sorusu geldi.

Millet İttifakı'nın, 28 Mayıs politikasının "güvenlik" meseleleri üzerinden oluşturulacağı öğrenilirken, 9 aydır sürdürülen "Sana Söz Baharlar Gelecek" kampanyası da rafa kalkacak. Bunun yerine daha agresif bir dil benimsenerek partiyi terörle ilişkilendiren algının tersine çevrilmesi planlanıyor. Öte yandan HÜDA-PAR'ın Hizbullah ilişkisi ve "Türküm" demediği vurgulanacak.

14 MAYIS SEÇİMLERİ
14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49.50 oyuna karşılık, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.89 oy aldı. Milletvekilliği seçimlerinde ise Cumhur İttifakı yüzde 49,46 oyla 267 vekil çıkarırken, Millet İttifakı yüzde 35.02 oyla 169 vekil çıkardı.

YARATILAN ALGI TERSİNE ÇEVRİLECEK
Gazeteci İsmail Saymaz'ın köşe yazısında aktardığı kulis bilgilerine göre Kılıçdaroğlu, partisini terörle ilişkilendiren algıyı tersine çevirmeyi planlanıyor. Geliştirilen stratejiye göre terör ve güvenlik politikalarıyla ilgili karşı duruş gösterilecek. "PKK ile FETÖ ile asıl siz iç içesiniz" diye çıkış yapılacak. "Bir tek çakıl taşımızı kimseye kaptırmayacağız" vurgusu öne çıkarılacak. Suriyeliler ve kaçak göçmenler meselesinin altı çizilecek.

İşte İsmail Saymaz'ın köşe yazısından o kesit:

Bir CHP'li üst düzey yetkili şunları söylüyor:
"Vatandaş güvenlik penceresinden bakıyor. 'Ben yoksulum ve açım ama Türkiye'ye saldırıyorlar, vatanımı milletimi korurum' diye düşünüyor. AK Partililerin 'Bunlar PKK'lıdır' propagandasına inanmışlar. Bunu kırmak zorundayız."

PEKİ AMA NASIL?
AK Parti, HÜDA PAR ve Hizbullah ilişkisi üzerinden vurulacak. "Hizbullah'ı meclise soktunuz" denilecek. HÜDA PAR'ın "Türküm" demediği vurgulanacak.
Terör ve güvenlik politikalarıyla ilgili karşı duruş gösterilecek.
"PKK ile FETÖ ile asıl siz iç içesiniz" diye çıkış yapılacak.
"Bir tek çakıl taşımızı kimseye kaptırmayacağız" vurgusu öne çıkarılacak.
Suriyeliler ve kaçak göçmenler meselesinin altı çizilecek.

CHP'li yetkiliye sordum:
"Bunu anlatabilecek kadar vaktiniz var mı?"
"Başka çaremiz yok. Onlar 10 günde anlatırsa biz de anlatırız." diyor.
Bu durumda HDP oyu korunabilecek mi?
Şu yanıtı veriyor:
Hem mevcut oyu koruyacağız hem de güvenlik endişesi olan vatandaşımızı kucaklayacağız.
Öte yandan Sinan Oğan ve Ümit Özdağ ile bir araya gelinecek. Kılıçdaroğlu, bugün ya da yarın Oğan'ı arayabilir. Ancak Muharrem İnce ile temas kurması beklenmiyor.

Erdoğan tüm ihtimalleri nasıl yendi? Dünya CHP liderine yakın isimden öfke anlarına ilişkin çarpıcı yorum SEÇİM 2023 Halk TV'de konuşan Ümit Özdağ'dan Cumhurbaşkanlığı seçimi açıklaması! SEÇİM 2023 Yurtdışında 2. tur oy verme ne zaman başlıyor? SEÇİM 2023