Bu kulis seçim öncesi Millet'in arasını açar! Bakanlıklar CHP ve İYİ Parti arasında paylaşıldı

Türkiye, 4 gün sonra sandık başına gidiyor. Siyasi partiler çalışmalarını hızlandırırken Millet İttifakı'nın bakanlık dağılımına ilişkin Haberet bomba bir kulis bilgisine ulaştı. Kulislerde konuşulana göre Millet İttifakı'nın aday belirleme sürecinde çok tartışılan ve her partiye bir bakanlık verileceği vaadi gerçekleşmedi. Onun yerine bakanlık dağılımı CHP ve İYİ Parti arasında gerçekleşti. İşte, adeta sayısal loto dağılımı yapılırmışçasına paylaşılan bakanlıkların dağılımı.

Abone ol

Haberet.com'un CHP'li kaynaklardan ulaştığı kulis bilgisine göre Millet İttifakı'nda bakanlık dağılımı yapıldı. Seçime 4 gün kala ortaya çıkan dağılımda altılı masa bileşenlerinden DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti yer almadı.

Bakanlıkların nasıl dağıtılacağı altılı masanın aday belirleme sürecinde en çok tartışılan konulardan biriydi. Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, her partiye en az 1 bakanlık sözü vermişti.

20 BAKANLIK İÇİN BELİRLENEN İLK YOL HARİTASI
Seçimin kazanılması durumunda Millet İttifakı bakanlık sayısını 20 olarak belirlenmişti. İttifakı oluşturan partilerin her birine birer bakanlık verileceği gündeme gelmiş, geriye kalan 14 bakanlık vekil sayısı ile Millet İttifakı’nın toplam kazandığı sandalye sayısına oranlanacaktı.

AKŞENER'İN 'BİZİ İLGİLENDİRMEZ' ÇIKIŞI
İYİ Parti lideri Meral Akşener geçtiğimiz gün katıldığı yayında aslında dağılıma ilişkin ilk sinyalleri vermişti. 'Bizi ilgilendirmez' çıkışıyla çok konuşulan Akşener şunları kaydetmişti:
“Bütün bu bakanlıkların kimde olacağı, alınan oylara göre hesaplanır. 6 siyasi partiye başlangıçta dendi ki, biz genel başkanlar Cumhurbaşkanı yardımcısı oluyoruz. Her partiye 1 bakanlık olabilir dendi. Logosu ile giren iki siyasi partinin sayısına göre. CHP ile İYİ Parti'nin milletvekili sayısına göre görev dağılımı yapılır. CHP diğer partilerden de bakanlık önerebilir, bizi ilgilendirmez."

3 PARTİNİN KADERİ CHP'YE BAĞLI
Rekabetin arttığı şu günlerde kulisler de kaynamaya başladı. CHP Gruplarında konuşulana göre bakanlıklar Millet İttifakı'nın kurucu ortakları CHP ve İYİ Parti arasında çoktan dağıtıldı. Adalet Bakanlığı'ndan Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı'na Ekonomi Bakanlığı'ndan Milli Savunma Bakanlığı'na kadar birçok bakanlığın, kazanılması halinde hangi partide olacağı şekillendi.

Asıl dikkat çekense Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi'ne verilecek bakanlıkların CHP'nin isteğine bağlı olarak verilebileceği.

İSİMLER KONUŞULMAYA BAŞLANDI
CHP'li kaynaklar bakanlık konusunda listelerin az çok şekillendiğini aktardı. Akşener'in söylediğinin aksine isimler de kulislerde konuşulmaya başlandı.

Buna göre tahmini dağılım şu şekilde:

MALİYE CHP'YE HAZİNE İYİ PARTİ'YE
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ikiye bölüneceği, her iki liderin de ekonomide söz hakkı olacağı konuşulanlar arasında. Buna göre Maliye'nin CHP’de, Hazine'nin ise İYİ Parti’de olacağı düşünülüyor.

ADALET CHP'YE İÇİŞLERİ İYİ PARTİ'YE
Her fırsatta eşitlik ve adalet vurgusu yapan Kılıçdaroğlu'nun Adalet Bakanlığı'nda söz hakkı olmak istediği konuşuluyor. Bu bağlamda Adalet'in CHP’de, İçişleri'nin İYİ Parti’de olması söz konusu.

DIŞİŞLERİ CHP'YE
Şimdiden İngiltere ile görüşmelere başlayan Kılıçdaroğlu'nun Dışişleri Bakanlığı'na talip olduğu öğrenildi.

MİLLİ SAVUNMA İYİ PARTİ'YE
Milli Savunma Bakanlığı'nın da İYİ Parti’de olması muhtemel.

CHP ÖNERİRSE BAKANLIK ALACAKLAR
Bu dağılım doğrultusunda diğer partilerin akıbeti merak ediliyor. Akşener'in "CHP diğer partilerden de bakanlık önerebilir, bizi ilgilendirmez" dediği partilerin birçok bakanlık konusunda çakıştıkları biliniyor. Seçimin kazanılması halinde Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi'nin kaderi Kemal Kılıçdaroğlu'nun iki dudağı arasında olacağa benziyor. Öte yandan Demokrat Parti'nin adı bu denklemde hiç anılmamaya başlandı.

Batman'da ortak mitingi! Birlikte vatandaşları selamladılar Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan Batman'da halka seslendi Gündem İmamoğlu Rize'de güllerle karşılandı SEÇİM 2023 Seçime son 4 gün kala Muharrem İnce'nin iki mitingi iptal edildi SEÇİM 2023